Pluimveehouderij

Foto & video 5 reacties

Herstart na brand

Twee opfokstallen van familie Stroot in het Overijsselse Albergen brandden op 5 augustus 2013 af. Na een jaar opruimen, vergunningen regelen, bouwplannen maken en bouwen is de nieuwe stal bijna gereed voor de ontvangst van nieuwe bio-opfokleghennen.

Foto

 • Sander (19), Hans (49) en José (50) Stroot hebben een maatschap met 27.000 bio-opfok leg. Hans werkt daarnaast als zzp’er installatietechniek en Sander volgt een BBL-opleiding; 1 dag school en 4 dagen werken bij een constructiebedrijf.

  Sander (19), Hans (49) en José (50) Stroot hebben een maatschap met 27.000 bio-opfok leg. Hans werkt daarnaast als zzp’er installatietechniek en Sander volgt een BBL-opleiding; 1 dag school en 4 dagen werken bij een constructiebedrijf.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • Het bedrijf van familie Stroot ligt aan de Looweg in het Overijsselse Albergen. Op 5 augustus 2013 brandden hun twee opfokstallen af. Na ruim een jaar is de nieuwe stal gereed en kunnen op 2 september weer bio-opfokhennen opgezet worden. Drie jaar geleden bouwde Stroot de twee oude stallen om van kooi-opfok leg naar bio-opfok. “Het houden van opfokhennen is mooi. Je moet meer de punten op de i zetten”, zegt Hans. Stroot is een van de elf bio-opfokbedrijven voor Ter Heerdt.

  Het bedrijf van familie Stroot ligt aan de Looweg in het Overijsselse Albergen. Op 5 augustus 2013 brandden hun twee opfokstallen af. Na ruim een jaar is de nieuwe stal gereed en kunnen op 2 september weer bio-opfokhennen opgezet worden. Drie jaar geleden bouwde Stroot de twee oude stallen om van kooi-opfok leg naar bio-opfok. “Het houden van opfokhennen is mooi. Je moet meer de punten op de i zetten”, zegt Hans. Stroot is een van de elf bio-opfokbedrijven voor Ter Heerdt.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • Een schuurachtige uitstraling gemetseld met daarboven een zwarte damwand. “Ik vond zwart mooi passen in de omgeving”, zegt Hans. De stal meet 20 bij 65 meter met aan beide zijden een overdekte uitloop van 4 bij 65 meter.

  Een schuurachtige uitstraling gemetseld met daarboven een zwarte damwand. “Ik vond zwart mooi passen in de omgeving”, zegt Hans. De stal meet 20 bij 65 meter met aan beide zijden een overdekte uitloop van 4 bij 65 meter.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • Hans wilde een schuurachtige stal met een afdak met een ‘boerenuitstraling’. Dat had hij in praktijk nog nergens gezien maar samen met de tekenaar lukte het om te tekenen wat hij bedoelde.

  Hans wilde een schuurachtige stal met een afdak met een ‘boerenuitstraling’. Dat had hij in praktijk nog nergens gezien maar samen met de tekenaar lukte het om te tekenen wat hij bedoelde.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • Aan de voorzijde de overkapping en rechts achter de technische ruimte. De overkapping is praktisch bij het laden en lossen van de kuikens en kippen. De vrachtwagen kan via de roldeur met een hoogte van 4,5 meter zelfs een stuk de stal in. Rechts voor de technische ruimte is de hygiënesluis met twee douches en ruime kantine. Rechtsboven de skybox waar de trap nog gemonteerd moet worden.

  Aan de voorzijde de overkapping en rechts achter de technische ruimte. De overkapping is praktisch bij het laden en lossen van de kuikens en kippen. De vrachtwagen kan via de roldeur met een hoogte van 4,5 meter zelfs een stuk de stal in. Rechts voor de technische ruimte is de hygiënesluis met twee douches en ruime kantine. Rechtsboven de skybox waar de trap nog gemonteerd moet worden.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • De technische ruimte is een apart brandcompartiment. Het was geen eis van de verzekering maar familie Stroot wilde per se een brandmuur met een raam met brandwerend glas tussen de technische ruimte en de dieren. Dat was het eerste wat Hans zei”, vertelt José. “Een brand hoop je nooit meer mee te maken”, vult Hans aan.

  De technische ruimte is een apart brandcompartiment. Het was geen eis van de verzekering maar familie Stroot wilde per se een brandmuur met een raam met brandwerend glas tussen de technische ruimte en de dieren. Dat was het eerste wat Hans zei”, vertelt José. “Een brand hoop je nooit meer mee te maken”, vult Hans aan.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • “Vrienden, familie en belangstellenden vragen regelmatig hoe we de kippen opfokken. We wilden graag de kippen laten zien zonder dat alle bezoekers moeten douchen. Door het raam in de skybox zie je de stal en de kippen goed”, vertelt Hans.

  “Vrienden, familie en belangstellenden vragen regelmatig hoe we de kippen opfokken. We wilden graag de kippen laten zien zonder dat alle bezoekers moeten douchen. Door het raam in de skybox zie je de stal en de kippen goed”, vertelt Hans.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • Zicht door het raam in de skybox. Stroot koos voor het Jump Start-systeem van Vencomatic en monteerde dit zelf met vrienden en familie. Ter Heerdt kuikens en hennen, waar familie Stroot al ruim 40 jaar voor opfokt, zag graag een plateausysteem met water en voer op meerdere etages. Bij het opfokken van bio-leghennen is daglicht verplicht. Stroot monteerde daarom verduisterbare dakramen. De stal heeft acht nokventilatoren en een lengteventilatie die allen afzonderlijk regelbaar zijn.

  Zicht door het raam in de skybox. Stroot koos voor het Jump Start-systeem van Vencomatic en monteerde dit zelf met vrienden en familie. Ter Heerdt kuikens en hennen, waar familie Stroot al ruim 40 jaar voor opfokt, zag graag een plateausysteem met water en voer op meerdere etages. Bij het opfokken van bio-leghennen is daglicht verplicht. Stroot monteerde daarom verduisterbare dakramen. De stal heeft acht nokventilatoren en een lengteventilatie die allen afzonderlijk regelbaar zijn.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • “Halverwege de stal is een zogenaamde cross-over; een centrale doorloopsectie. Het bedieningspaneel voor voer- en waterlijnen is in het midden van de stal. Je ziet direct wat er gebeurt. Met een middenafscheiding en een verplaatsbare dwarsafscheiding zijn we flexibel in op te fokken aantallen.”

  “Halverwege de stal is een zogenaamde cross-over; een centrale doorloopsectie. Het bedieningspaneel voor voer- en waterlijnen is in het midden van de stal. Je ziet direct wat er gebeurt. Met een middenafscheiding en een verplaatsbare dwarsafscheiding zijn we flexibel in op te fokken aantallen.”

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • Midden achter is het bedieningspaneel voor de voer- en waterlijnen zichtbaar. “In het midden van de stal, tussen de dieren, zie je direct wat er gebeurt en kun je indien nodig direct ingrijpen.

  Midden achter is het bedieningspaneel voor de voer- en waterlijnen zichtbaar. “In het midden van de stal, tussen de dieren, zie je direct wat er gebeurt en kun je indien nodig direct ingrijpen.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • Het Jump Start-systeem is hier op kuikenhoogte. Het systeem is volledig oplierbaar met een afstandsbediening. De pluimveehouder kan tijdens het lieren door de stal lopen om te zien of alles goed gaat. De gazen middenafscheiding is ook oplierbaar. De roosters aan de zijkanten blijven omhoog bij opvang van de kuikens.

  Het Jump Start-systeem is hier op kuikenhoogte. Het systeem is volledig oplierbaar met een afstandsbediening. De pluimveehouder kan tijdens het lieren door de stal lopen om te zien of alles goed gaat. De gazen middenafscheiding is ook oplierbaar. De roosters aan de zijkanten blijven omhoog bij opvang van de kuikens.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • De opfokker zet de roosters snel open zodat ze vaste ondervloer ter beschikking krijgen om te voldoen aan de bioregels. De roosters staan dan allemaal schuin en beginnen bij de grond.

  De opfokker zet de roosters snel open zodat ze vaste ondervloer ter beschikking krijgen om te voldoen aan de bioregels. De roosters staan dan allemaal schuin en beginnen bij de grond.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • In de loop van de tweede/derde week zet de opfokker enkele roosters op de hoge stand. Hoe ouder de kuikens hoe meer roosters recht komen te staan. Het is belangrijk dat alle kippen leren springen omdat ze dat later bij de legpluimveehouder ook dagelijks moeten om de eieren in de nest te leggen. De zwarte roosters zijn steviger, de mestdoorlaat van de witte roosters is beter.

  In de loop van de tweede/derde week zet de opfokker enkele roosters op de hoge stand. Hoe ouder de kuikens hoe meer roosters recht komen te staan. Het is belangrijk dat alle kippen leren springen omdat ze dat later bij de legpluimveehouder ook dagelijks moeten om de eieren in de nest te leggen. De zwarte roosters zijn steviger, de mestdoorlaat van de witte roosters is beter.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • In de Jump Start hebben de hennen de beschikking over 5 cm kettingvoergoot per hen. Per 9 hennen een Impex drinknippel met lekschaaltje. “Lekschaaltjes vind ik beter; de kuikens zijn eerder aan het drinken omdat de glinsterende druppel de kuikens aantrekt”, legt Hans uit. In het systeem heeft elke hen 7,5 cm zitstok per hen.

  In de Jump Start hebben de hennen de beschikking over 5 cm kettingvoergoot per hen. Per 9 hennen een Impex drinknippel met lekschaaltje. “Lekschaaltjes vind ik beter; de kuikens zijn eerder aan het drinken omdat de glinsterende druppel de kuikens aantrekt”, legt Hans uit. In het systeem heeft elke hen 7,5 cm zitstok per hen.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • De Flash 3300 Tulderhof-ventielen staan om en om in zomer- en winterstand met twee verschillende motoren; de ene reageert sneller dan de andere.

  De Flash 3300 Tulderhof-ventielen staan om en om in zomer- en winterstand met twee verschillende motoren; de ene reageert sneller dan de andere.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • Een van de twee overdekte uitlopen in aanbouw. De opfokhennen kunnen vanaf 6 weken leeftijd in de overdekte uitloop en vanaf 8 weken naar buiten. De kleigrond is goed geschikt voor de vrije uitloop. De uitloop is aan twee zijden en totaal 2,9 hectare groot. Stroot moet de uitloop nog opnieuw aanplanten met bomen. “Een kip wil het liefst in de schaduw zitten,” vertelt Hans.

  Een van de twee overdekte uitlopen in aanbouw. De opfokhennen kunnen vanaf 6 weken leeftijd in de overdekte uitloop en vanaf 8 weken naar buiten. De kleigrond is goed geschikt voor de vrije uitloop. De uitloop is aan twee zijden en totaal 2,9 hectare groot. Stroot moet de uitloop nog opnieuw aanplanten met bomen. “Een kip wil het liefst in de schaduw zitten,” vertelt Hans.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • Vencomatic mestbandsysteem voor onder een Jump Start. Het systeem is verwijderbaar uit de stal zodat de Jump Start optimaal gereinigd kan worden. Stroot was niet verplicht om mestbanden te installeren maar koos ervoor omdat het stalklimaat en de hygiëne dan beter is. De extra kosten zijn circa €2 per kip. De totale investering is ruim €30 per kip.

  Vencomatic mestbandsysteem voor onder een Jump Start. Het systeem is verwijderbaar uit de stal zodat de Jump Start optimaal gereinigd kan worden. Stroot was niet verplicht om mestbanden te installeren maar koos ervoor omdat het stalklimaat en de hygiëne dan beter is. De extra kosten zijn circa €2 per kip. De totale investering is ruim €30 per kip.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • Een keer per week gaat Stroot de mest afdraaien en afvoeren naar de nieuw gebouwde loods. “Beter klimaat, minder vliegen en minder schoonmaakwerk tussen de rondes omdat de mest er al uit is, zijn voordelen van de mestbanden”, zegt Hans.

  Een keer per week gaat Stroot de mest afdraaien en afvoeren naar de nieuw gebouwde loods. “Beter klimaat, minder vliegen en minder schoonmaakwerk tussen de rondes omdat de mest er al uit is, zijn voordelen van de mestbanden”, zegt Hans.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • Stroot verving een oude kapschuur door deze nieuwe loods. “‘Als je toch moet bouwen, dan maar alles ineens. Wat kleinere knutselschuurtjes weg en de kapschuur vervangen door een loods,” vertelt Hans. Een oude gierkelder onder de nieuwe erfverharding doet voortaan dienst als opvang van spuitwater en wateropslag voor de brandweer.

  Stroot verving een oude kapschuur door deze nieuwe loods. “‘Als je toch moet bouwen, dan maar alles ineens. Wat kleinere knutselschuurtjes weg en de kapschuur vervangen door een loods,” vertelt Hans. Een oude gierkelder onder de nieuwe erfverharding doet voortaan dienst als opvang van spuitwater en wateropslag voor de brandweer.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • Een derde van de loods is in gebruik als mestopslag. Stroot voert de mest af naar een biologische akkerbouwer in Lelystad.

  Een derde van de loods is in gebruik als mestopslag. Stroot voert de mest af naar een biologische akkerbouwer in Lelystad.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • De voorgaande foto’s zijn gemaakt op 19 augustus. Op 2 september bracht Ter Heerdt de eerste kuikens. De vrachtwagen loste onder de overkapping de kuikens. Inmiddels is de trap naar de skybox ook geïnstalleerd.

  De voorgaande foto’s zijn gemaakt op 19 augustus. Op 2 september bracht Ter Heerdt de eerste kuikens. De vrachtwagen loste onder de overkapping de kuikens. Inmiddels is de trap naar de skybox ook geïnstalleerd.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • De kuikens, Lohmann Brown Lite, zijn opgezet in de Jump Start. Op de roosters ligt kuikenpapier. Daarop is voer gestrooid, zodat de kuikens gemakkelijk voer op kunnen nemen. Dat is belangrijk voor een goede start van het koppel.
In het midden hangt een weegplateau voor automatische dierweging.

  De kuikens, Lohmann Brown Lite, zijn opgezet in de Jump Start. Op de roosters ligt kuikenpapier. Daarop is voer gestrooid, zodat de kuikens gemakkelijk voer op kunnen nemen. Dat is belangrijk voor een goede start van het koppel. In het midden hangt een weegplateau voor automatische dierweging.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • De oudste zoon, Emiel, kocht deze zomer voor de hobby een oude Duitse brandweerwagen. “Dat is hier niet overbodig”, grapt José. Maar zo’n zwarte dag als 5 augustus 2013 hopen ze nooit meer mee te maken. Na de eerste ronde wil familie Stroot een open dag houden.
Lees meer over dit bedrijf in Pluimveehouderij nummer 12 van vrijdag 5 september.

  De oudste zoon, Emiel, kocht deze zomer voor de hobby een oude Duitse brandweerwagen. “Dat is hier niet overbodig”, grapt José. Maar zo’n zwarte dag als 5 augustus 2013 hopen ze nooit meer mee te maken. Na de eerste ronde wil familie Stroot een open dag houden. Lees meer over dit bedrijf in Pluimveehouderij nummer 12 van vrijdag 5 september.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven

Laatste reacties

 • gjcamps

  Mooie stal, veel succes!

 • hansje

  succes,met jullie bedrijf

 • liesdeboed

  Na regen komt zonneschijn!!!, Gefeliciteerd met deze nieuwe start.
  En veel succes!!!!!!! toe gewenst.

 • HuiPet

  Hallo Fam Stroot.
  De stal ziet er goed uit hoor. Gefeliciteerd en veel succes met de opfok.
  Gr uit Eeserveen.

 • ross25

  Wordt er nog rekening gehouden met pluimveerechten?
  Met al die nieuwe schuren zou je denken dat het niet nodig is.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.