5 reacties

‘Stop getreuzel met zonnepanelen in vrije uitloop’

Zonnepanelen in de vrije uitloop van kippen zijn een win-winsituatie voor kip, milieu en pluimveehouder. Nederland moet het voordeel van enkele Duitse deelstaten volgen op dit punt en de EU-regels niet naar de letter maar de geest volgen!

Een vrije uitloop is van belang voor het pluimveewelzijn door de beschikbare hoeveelheid ruimte, de variatie in de leefomgeving (zoals zonlicht en buitenlucht) en de mogelijkheden voor het vertonen van natuurlijk gedrag. In de uitloop kunnen kippen echter ook door contact met wilde watervogels besmet worden met vogelgriep.

Zonnepanelen op het dak van een pluimveebedrijf. De Dierenbescherming pleit voor het toestaan van zonnepanelen op de grond. - Foto: Peter Roek
Zonnepanelen op het dak van een pluimveebedrijf. De Dierenbescherming pleit voor het toestaan van zonnepanelen op de grond. - Foto: Peter Roek

Watervogels zoeken op land open plekken, liefst met water, en kale uitlopen zijn voor hen aantrekkelijk. Kippen willen graag bomen en struiken in hun uitloop, waaronder zij veiliger zijn tegen roofvogels. Om watervogels te weren en de uitloop aantrekkelijker te maken voor kippen is het dan ook zaak hierin bomen en struiken te planten. Daarnaast kun je ook zonnepanelen in de uitloop plaatsen en daar als pluimveehouder wat extra inkomsten uit genereren.

Zonnepanelen in uitloop goed idee ondanks beperkende handelsnormen

Maar, wie schetst de verbazing van de pluimveehouder dat zonnepanelen in de uitloop plaatsen volgens de EU-handelsnormen voor eieren uit 2008 niet mag. Deze verordening bepaalt ‘de voor de hennen toegankelijke uitloop in de openlucht is grotendeels begroeid en wordt niet gebruikt voor andere doeleinden, behalve als boomgaard, bosterrein en grasland, voor zover dit laatste gebruik door de bevoegde autoriteiten is toegestaan’.

Is de Nederlandse overheid hiermee niet roomser dan de paus?

Ik snap dat men in de uitloop geen activiteiten wil die de kippen hinderen of die gevaarlijk zijn voor de voedselveiligheid. Zonnepanelen op de grond zijn vaak zonde, omdat je die grond beter voor natuur, landbouw of bedrijfs- of woonbebouwing kunt gebruiken. Zonnepanelen in een kippenuitloop zijn nu juist een voorbeeld waarin het niet zonde is van de grond. In 2008 waren zonnepanelen nog een prijzige zeldzaamheid, maar met deze handelsverordening nu opwekking van duurzame energie tegengaan, kan toch niet de bedoeling zijn. De verordening is op dit punt achterhaald.

Nederland zou Duits voorbeeld moeten volgen

In Nederland weigert de overheid, geheel conform de letter van de EU-verordening, toestemming voor het plaatsen van zonnepanelen in de uitloop van vrije-uitloopbedrijven op straffe van verlies van de vrije-uitloopstatus. Bij biologische pluimveebedrijven mag het dan weer wel, want die hebben hun eigen biologische regels en vallen niet onder de EU-handelsverordening.

SGP-Europarlementariër Ruissen maant de Europese Commissie zonnepanelen in de uitloop toe te laten

Is de Nederlandse overheid hiermee niet roomser dan de paus? In Duitsland staan enkele deelstaten namelijk panelen in de uitloop wel toe. De Duitse controle-instantie KAT stelt daarbij als voorwaarde dat de panelen maximaal 20% van de uitloop mogen bedekken, gelijkmatig over de uitloop verdeeld moeten zijn, niet groter mogen zijn dan 30 m2 en nergens lager dan 1,5 meter en dat ze het gebruik van de uitloop door de kippen niet mogen beperken.

Een op deze wijze ingerichte uitloop is aantrekkelijk voor de kippen en vermindert de kans op insleep van ziekten door wilde vogels. Ook roofvogels zullen zo’n uitloop mijden en anders hebben de kippen door de aanwezigheid van de panelen meer schuilmogelijkheden.

Europese Commissie gevraagd zonnepanelen toe te staan

De Europese Unie is sinds 2018 met de evaluatie van de handelsnormen voor eieren uit 2008 bezig. SGP-Europarlementariër Ruissen maant de Europese Commissie in schriftelijke vragen terecht zonnepanelen in de uitloop nu eindelijk toe te laten. Wat mij betreft wacht Nederland hier naar Duits voorbeeld niet langer op. We hebben forse klimaatdoelstellingen, ook voor de veehouderij. Zonnepanelen in de vrije uitloop van kippen zijn een win-winsituatie voor kip, milieu en pluimveehouder.

Laatste reacties

 • Schrauwen Landbouw

  Er zijn nogal wat meer issues waarbij we de EU-regels niet naar de letter maar beter naar de geest kunnen volgen!

 • Tinus1

  Vergeet niet de fibronil affaire.... ook van panelen komt chemische stoffen/zware metalen die door de kippen opgenomen kunnen worden en voor je het weet hang je weer!

 • V

  Nooit aan beginnen, als ze op het dak liggen moet je ze al iedere maand wassen om een fatsoenlijke opbrengst te halen. laat staan als ze bijna op de grond liggen dan holt de opbrengst nog harder achteruit. Kippen die buitenlopen veroorzaken veel stof, vooral in de droge perioden juist de momenten als de zon het meeste schijnt.
  Wat de verkopers je ook vertellen de opbrengst is altijd min. 30% lager.
  En ja ik heb er al 8 jaar ervaring mee. Begin er niet aan!

 • l coumans

  Inderdaad V laat maar eens je trekker een paar dagen met droog weer in de uitloop staan ligt er meteen 1 mm stof op

 • veldzicht

  Hoe Nederland ooit energie-neutraal moet worden met windmolens en zonnepanelen is mij een raadsel.Zelf heb ik vorig jaar 50 panelen aangeschaft alleen in de donkerste en koudste maanden doen ze praktisch niks en betaalde ik me blauw aan stroomkosten om die warmtepomp te laten draaien.Ik zou zeggen bezin u voor je begint ,ik word er tenminste niet rijk van en voorlopig kost het alleen maar geld ,bij mij tenminste.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.