Redactieblog

7 reactieslaatste update:9 sep 2019

‘In de bres voor professionele pluimveehouder’

Het lijkt alsof de maatschappelijke druk op de pluimveesector nog nooit zo groot is geweest als nu. Dat is wel opmerkelijk, omdat de consumptie van de producten uit onze sector ook groter is dan ooit.

Bovendien vind ik dat juist de pluimveesector zich telkens onvoorstelbaar snel heeft aangepast aan een gewijzigde marktvraag en wensen vanuit de samenleving.

Terugkijkend naar mijn eigen verleden realiseerde ik me dat ik na ruim 30 jaar kippen houden voortdurend bezig moest zijn met de volgende verandering, waarbij onvoldoende rekening kon worden gehouden met een normale afschrijvingstermijn. Na minder dan 17 jaar is alléén de ondergrond van mijn boerderij nog dezelfde. Er ligt niet één steen, plank of golfplaat meer van voor 2002. Alléén de Ferguson ‘goudbuik’ die mijn vader ooit nieuw kocht als vervanging van zijn paard, staat nog in de schuur.

Kringlooplandbouw en dierenwelzijn

Ik krijg daarom een heel ongemakkelijk gevoel bij de roep om snellere verandering. De visie van minister Schouten om naar een circulaire landbouw toe te groeien is een goede zaak, maar op veel vlakken zijn we hier juist al heel ver in. Het moeilijkste is de invulling van de wensen op het gebied van zaken als dierenwelzijn, omdat die meestal op gespannen voet staan met de circulariteit. Dieren die langzamer groeien en meer ruimte nodig hebben geven immers meer emissies en verbruiken meer grondstoffen. Toch is de opdracht vanuit het ministerie heel sterk, om op alle onderdelen vooruitgang te boeken. Het voelt alsof je de marathon moet lopen op klompen, maar dan wel binnen een respectabele tijd!

De roep van steeds meer onwetenden om een snelle verandering te realiseren, wordt alsmaar harder

Verdraaide feiten en verkeerde veronderstellingen

Het moeilijkste vind ik misschien nog wel, dat bepaalde mensen en activisten telkens een podium krijgen om met verdraaide feiten en verkeerde veronderstellingen het maatschappelijk draagvlak voor de professionele pluimveehouderij onderuit te halen. Banken en bedrijven die hun geld verdiend hebben bij ‘normale’ hardwerkende pluimveehouders, profileren zich schaamteloos met zogenaamd duurzame initiatieven die van subsidie en sponsoring aan elkaar hangen. Behalve dat ze hun broodheren daarmee enorm tekort doen, bereiken ze dat de roep van steeds meer onwetenden om een snelle verandering te realiseren alsmaar harder wordt. Ze zouden juist in de bres moeten springen voor de professionele Nederlandse pluimveehouders, die op een realistische manier al jaren lang zorgen voor de beste producten die in de wereld te krijgen zijn.

Laatste reacties

 • kuiken007

  best goed stuk geschreven @hubers
  vooral het laatste stuk verhaal, dat is het gevaarlijkste wat op dit moment aan de gang is, laten we toeleverende bedrijven hier op aan spreken!!!

 • Almagro

  Beste stuk wat ik ooit uit de NOP koker zag komen.

 • Almagro

  <>

  We zitten in de verkeerde business, drugs is de nieuwe moneymaker. Geen keurmerken, meer waardering en nauwelijks controle. Wordt je al aangepakt dan ben je met een taakstraf al een heel eind. Hoe anders is het wanneer je een fout maakt tijdens het produceren van voedsel... Dood en verderf door drugs, pillen, gas etc. We vinden het wel best. Maar fipronil waar nog nooit iemand van is gaan hoesten, dat is pas écht een probleem!
  Hypocriet k.t landje.

 • Maas1  Definieer eerst maar wat dierenwelzijn is!
  Dat is al veel en vaak gerealiseerd deze zijn al beschikbaar in vele vormen van concepten en markt sigmenten.
  De consument ziet door de bomen het bos niet,ook ik niet.
  Elke vorm van concepten of het houden van dieren daar in voor en nadelen hebben op: dierenwelzijn / milieu / klimaat / uitstoot / fijnstof /dierengezondheid / C02 / soja /enz enz.
  Wil je wat anders dan kun je winkelen tussen de concepten om te komen tot een nieuw.... ja wellicht weer een concept maar dan een die het jaar 2050 benaderd...soms moet je misschien niets,het is nooit goed genoeg,ga eerst het voedsel maar eens waarderen en betaal er voor voor dat er nieuwe wegen ingeslagen worden. Wij zijn er niet voor een enkele dikke boterham voor de retail,een eerlijke boterham hoort in de keten.Niet..dan is het einde oefening.

 • l coumans

  Maar Beste voorman waarom overal achterna lopen om te veranderen je bent toch zelf de baas ik noem het zelfbeheersing ja kan ook je eigen zin doen,nieuwbouw kan ook zonder uitbreiden,

 • Maas1

  Een eerlijk inkomen nu
  Is van directe invloed op voldoende voedsel in 2050!

  <>

 • withaag1

  Dit is niet opmerkelijk. De linkse extremisten krijgen al jaren teveel gehoor van de politiek. Die dachten dat als ze de zin kregen dat het wel weer rustig werd. Integendeel, vervolgens gingen ze zelf in de politiek, om nog meer hun zin door te drijven. Wij hebben al jaren veel te veel geaccepteerd van die luie opvreters. Hypocriete asso's..

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.