4 reacties

‘Welzijn van vleeskuikens voor export moet beter’

De Dierenbescherming vindt dat ook het welzijn moet worden verbeterd van vleeskuikens die uiteindelijk op een buitenlands bord terecht komen. De consument vraagt erom, blijkt uit een peiling in belangrijke afzetlanden.

Het is niet alleen noodzakelijk om het welzijn te verbeteren van vleeskuikens die gehouden worden voor consumptie in Nederland, maar ook voor alle vleeskuikens (zo’n 70% van het totaal) die gehouden worden voor de export.

Consument wil beter bescherming welzijn vleeskuikens

De Dierenbescherming trekt deze conclusie omdat 9 van de 10 consumenten (89%) in de belangrijkste Europese afzetlanden vinden dat het welzijn van vleeskuikens beter beschermd zou moeten worden.

Eurogroup for Animals (de koepelorganisatie voor Europese dierenbeschermingsorganisaties) liet onlangs een onderzoek uitvoeren onder ruim 7.000 respondenten uit Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië en Polen. Van hen geeft 96% aan wel eens kippenvlees te eten. Bijna de helft (46%) heeft de voorkeur om kip te kopen die onder betere omstandigheden heeft geleefd dan een regulier kuiken (vrije uitloop, biologisch of met een dierenwelzijnslabel).

Lees verder onder de foto

"Een grote meerderheid (85%) vindt het belangrijk dat vleeskuikens toegang hebben tot een overdekte of vrije uitloop. In Nederland krijgen reguliere vleeskuikens en kuikens van supermarktconcepten geen toegang tot zo’n uitloop", zegt Lisanne Stadig. - Foto: Hans Prinsen
"Een grote meerderheid (85%) vindt het belangrijk dat vleeskuikens toegang hebben tot een overdekte of vrije uitloop. In Nederland krijgen reguliere vleeskuikens en kuikens van supermarktconcepten geen toegang tot zo’n uitloop", zegt Lisanne Stadig. - Foto: Hans Prinsen

Gezond en genoeg ruimte

9 van de 10 consumenten vinden het belangrijk dat vleeskuikens gezond en vrij van ziektes zijn (90%), dat ze in een schone omgeving met frisse lucht en schoon strooisel leven (89%), en dat de omgeving geschikt is om natuurlijk gedrag te vertonen, met toegang tot daglicht en genoeg ruimte om zich voort te bewegen, hun vleugels te strekken en te foerageren (87%).

Praktijk is anders

In de praktijk is dit helaas lang niet altijd het geval. De meeste vleeskuikens die in Nederland worden gehouden voor de export leven met zo’n 18-23 kuikens per m2 (42 kg/m2). Er is zelden daglicht in deze stallen. Ter vergelijking: onder het Beter Leven keurmerk worden kuikens met maximaal 12 per m2 gehouden.

Een lagere bezetting is gerelateerd aan droger strooisel, en de dieren hebben meer ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen

Een lagere bezetting is gerelateerd aan droger strooisel, en de dieren hebben meer ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Ook hebben deze kuikens daglicht in de stal. Allemaal punten die belangrijk zijn voor de consumenten in landen waar Nederland naar exporteert.

Uitloop belangrijk

Een grote meerderheid (85%) vindt het belangrijk dat vleeskuikens toegang hebben tot een overdekte of vrije uitloop. In Nederland krijgen reguliere vleeskuikens en kuikens van supermarktconcepten geen toegang tot zo’n uitloop. Dit is wel het geval bij kuikens gehouden onder het Beter Leven-keurmerk (overdekte uitloop bij 1 ster, vrije uitloop bij 2 of 3 sterren) of volgens de vrije uitloop- of biologische normen.

Strengere wetgeving

Duidelijk is dat 9 van de 10 ondervraagden (89%) vinden dat het welzijn van vleeskuikens beter beschermd zou moeten worden, en dat het daarom nodig is dat de overheid betere wetten maakt (86%). Vergeleken met voedselveiligheid (16%) en milieueisen (14%) wordt dierenwelzijn het vaakst genoemd als prioriteit (46%) voor strengere wetgeving.

Supermarktconcepten stap in de goede richting

Eerder gaf het Europees Parlement aan deze mening te delen door een resolutie over betere bescherming van vleeskuikens met overgrote meerderheid aan te nemen.

Met de introductie van de supermarktconcepten werd voor de binnenlandse markt een stap in de goede richting gezet, maar helaas is het daarbij gebleven, en dat is nog niet genoeg.

De Dierenbescherming streeft ernaar dat in ieder geval alle kip in de supermarkt minimaal onder het één ster Beter Leven keurmerk wordt gehouden.

Onderzoeksrapport Eurogroup for Animals

Op de website van onderzoeksbureau ComRes is het volledige rapport van het onderzoek te vinden. De online enquête werd begin dit jaar uitgevoerd onder volwassenen. De steekproef was volgens het onderzoeksbureau representatief op basis van leeftijd, geslacht en regio.

Laatste reacties

 • Bas Spruijt

  Ja lisanne heeft helemaal gelijk maar
  1. Dan moet deze verhoogde kostprijs ook vergoed worden en
  2. Dan gelden deze wetten en regels ook voor alle landen dus niet vlees uit landen waar dit niet aan de orde is hier naar binnen jagen.

  Anders niet zo hypocriet doen!!

 • Bas Spruijt

  Lisanne nooit mee gekregen dat de meeste concepten voor vlees volgelopen zijn en afzet moeilijk is... ??

 • jp.bierema

  Ja Lisanne, en wat denk je van antibioticavrij? Reguliere kuikens 17,5 per vierkante meter met de allerbeste voeder-verwaarding die er is voor de laagste milieubelasting en antibioticavrij afleveren. Geen slachthuis die daar extra voor wil betalen, je kunt hoog of laag springen maar ze doen het niet. Hoe willen wij dan nog gemotiveerd worden om de goede dingen te doen. En dat geldt hetzelfde voor lagere bezetting, geven ze niks extra voor. Ik nodig je graag uit om de kastanje's uit het vuur te halen, misschien lukt het jou wel.

 • Bas Spruijt

  Er was ook nog even een onderzoek gedaan bij de Europese consument. Bleek dat ze een zo duurzaam mogelijk kuiken wilde want dat is zo populair tegenwoordig😳

Of registreer je om te kunnen reageren.