Redactieblog

1 reactielaatste update:13 nov 2017

‘Objectief meetbaar dierenwelzijn nodig in snaveldiscussie’

Het verbod op snavelbehandelen in de pluimveesector is heel dichtbij. Het staat op de rol voor 2018, maar niet voordat er nog dit jaar een evaluatie volgt.

Op dit moment wordt 70% van de hennen niet meer behandeld, ingegeven door de vraag uit de markt. Het is mooi dat de markt daarom vraagt en zo mogelijk nog mooier en knapper dat onze sector aan die vraag kan voldoen. Dat laat echter onverlet dat dat niet zonder slag of stoot gaat.

Onderzoek door Wageningen UR toont aan dat het achterwege laten van snavelbehandeling leidt tot een significant slechter verenkleed, meer uitval én een kortere levensduur van de koppel. Dat doet pijn in de ogen van de pluimveehouder, dat wil je niet in de stal.

Financieel kunnen dragen van meer uitval

De discussie rond snavelbehandelen is vanuit zijn oorsprong ingegeven door dierenwelzijn. Echter, gezien de feiten zou de dierenbeschermers een andere houding passen. Men wijst wel eens naar de biologische sector als bewijs dat het weglaten van de behandeling gemakkelijk kan. Ja, daar kan het ook, omdat de biologische houderij een fors hogere verdiencapaciteit heeft.

Daarop wordt ons verweten dat het economische aspect ondergeschikt zou moeten zijn aan dierenwelzijn. Natuurlijk is dat een bittere pil, maar laat ik heel helder zijn: ook in de biologische houderij heeft het financieel kunnen dragen van meer uitval niets, maar dan ook niets te maken met een hoger dierenwelzijn.

‘Als een grote groep mensen bij elkaar komt, dan hebben wij daar als maatschappij regels voor’

Al met al is het een vervelende discussie waar het gelijk willen krijgen en het gelijk hebben in conflict met elkaar staan. Ik vergelijk het wel eens met het verbod op messen in de disco. Als er een grote groep mensen bij elkaar komt, dan hebben wij daar als maatschappij noodgedwongen regels voor. Een verbod op messen en allerhande beveiliging om een en ander in goede banen te leiden. Waarom zouden we dat in de pluimveehouderij niet hebben?

Ik hoop op een verstandige minister van Landbouw die objectief meetbaar dierenwelzijn boven de discussie eromheen stelt.

Eén reactie

  • Barneveldsei

    Vele pluimveehouders hebben dit al verteld maar niemand geloofde dit. Wordt tijd dat er weer naar elkaar geluisterd wordt, voordat er nog meer verplichte dieren leed plaatsvindt.

Of registreer je om te kunnen reageren.