Redactieblog

2298 x bekeken 2 reacties

'Soepele overgang naar NOP-richtprijs 2.0'

Sinds 1 april wordt de nieuwe NOP-richtprijs 2.0 voor eieren gepubliceerd. Om een soepele overgang van de oude naar de nieuwe richtprijs tot stand te brengen, worden beide maximaal 1 jaar uitgebracht.

De definitie van de richtprijs was en is: een notering die de marktontwikkelingen in de betreffende week volgt, franco pakstation, donkere dooier, IKB-Ei-waardig bij minimaal 50.000 dieren.

Tot enkele jaren geleden werd met het pakstation een uit te betalen prijs afgesproken beneden de NOP-richtprijs. Geleidelijk aan verdween de aftrek en groeiden we naar een situatie met toeslagen, terwijl de wijze van tot stand komen niet was gewijzigd. Dit betekende dat de gebruikte gegevens in de loop der tijd zijn gedevalueerd. Tussentijdse aanpassingen leidden helaas tot onvoldoende resultaat. Aanleiding om nu een grondige aanpassing door te voeren.

Notering moest met 50 tot 70 cent omhoog

Na overleg met diverse deskundigen concludeerde de begeleidingscommissie dat de richtprijs van een 30/40 cent toeslag toe moest naar de oude situatie van 20/30 cent aftrek. Met andere woorden: de notering moest met 50 tot 70 cent stijgen.

Bij scharrel wit 2.0 bestaat de input nog steeds uit Weser-Ems, Amsterdam en A-Not. De toegepaste correcties op deze gesorteerde noteringen zijn echter fors aangepast. Bij scharrel bruin is, naast genoemde 3, de Barneveldse notering nieuw ingebracht. Bruin is vooral bestemd voor de Nederlandse markt, Barneveld richt zich daar ook op.

Met nadruk stel ik dat de nieuwe notering exclusief Vlogg en onbehandelde snavels is. Uitgangspunt blijft dat daar wel toeslagen voor berekend worden.

Aansluiten bij iStep

Leden van iStep hebben een geweldig middel met hun databank met de handelsinformatie van veel collega's. Gebruikers krijgen volledige inzage in de afgesloten transacties, zonder dat de namen inzichtelijk zijn. Ik adviseer eenieder dan ook om zich bij iStep aan te sluiten.

Bekijk het overzicht van de prijzen in de eiersector via Boerderij Op Maat

Laatste reacties

  • mr X

    Waarom maken de eierhandelaren geen prijs? Bijvoorbeeld net als de Weser-Ems in Duitsland.

  • 200113528

    dan wordt de prijs 1,50 lager domme vraag lijkt me

Of registreer je om te kunnen reageren.