Boerenblog

5325 x bekeken 7 reacties

2016: einde van de kipconcepten is in zicht

Groot nieuws: Albert Heijn, Jumbo en Lidl halen de reguliere kip, ook wel liefkozend de plofkip genoemd, uit hun schappen. De supers stappen over op een eigen merk vleeskuiken.

Tv-programma Een Vandaag had onlangs groot nieuws in haar uitzending: Albert Heijn, Jumbo en Lidl halen de reguliere kip, ook wel liefkozend de plofkip genoemd, uit hun schappen. De supers stappen over op een eigen merk vleeskuiken: Goed Nest-kip, Beter Leven-kip, Nieuwe Standaard-kip en meer.
Hanneke van Ormondt, woordvoerster van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, hield het tijdens de uitzending niet droog. Hier heeft zij vier jaar lang voor gestreden! Gevalletje Pyrrhus-overwinning. Voor het gemak liet Hanneke maar even achterwege dat wereldwijd de productie van regulier pluimveevlees sterk is toegenomen en dat elk gaatje dat wij hier laten vallen eenvoudig door buitenlandse megabedrijven wordt ingevuld. Neem Oekraïne, zonder heffingen kan Oekraïens vlees hierheen komen. Wakker Dier zal er een goedkeuring aan geven, die gasten hebben een langetermijnvisie.

Fokbedrijven jagen reguliere kip uit Nederland
In de uitzending werden twee bedrijven genoemd die zich inspannen om de reguliere kip uit Nederland te verjagen. Hubbard, een op sterven na dood fokbedrijf van reguliere vleeskuikens, dat de concurrentiestrijd met de grote fokbedrijven Ross en Cobb al heeft verloren en de langzamer groeiende fladderaar als laatste strohalm greep. En dan Plukon, een pluimveeslachterij, groot geworden door het slachten van de reguliere kip en nu kennelijk overmand door een gevoel van Wiedergutmachung. De Goed Nest-kip moet alles goedmaken. Ik noem dat een manier van eigen nest bevuilen, 'goednestbevuilen' in dit verband. De directeur van Plukon wordt zelfs genoemd als opvolger van Sjoerd van de Wouw, voorheen campagneleider bij Wakker Dier. U merkt het al, aan het begin van een nieuw jaar ben ik wat milder.

Brave conceptboer stop uiteindelijk met zijn bedrijf
Waar gaat het om met die nieuwe supermarktkippen? Eigenlijk nergens om. Langer leven? Een weekje, hooguit. Meer ruimte? Nauwelijks. Daglicht? Een zolderraampje. De Beter Leven-ster van de Dierenbescherming halen de nieuwe conceptkippen bij lange na niet. Ach, voor Wakker Dier zijn de kipconcepten maar een tussenstap. Het uiteindelijke doel is vegetarisme, dat u het maar weet. Plukon en Hubbard weten dat niet en ook niet broederijen en voerfabrieken als Probroed en Agrifirm, die zich uit de naad lopen voor de kipconcepten. Wakker Dier gaat nu de restaurants en toeleveranciers aanpakken. Daarna moeten al die brave conceptboeren opnieuw gaan investeren en meerdere sterren gaan halen en tenslotte mogen ze van Wakker Dier hun bedrijf sluiten.

Klakkeloos accepteren van kostprijsverhogende maatregelen
Kijk naar de varkensboeren. Natuurlijk speelt overproductie een rol, maar dat is altijd al zo geweest. Het klakkeloos accepteren van steeds nieuwe kostprijsverhogende maatregelen en een slechte pr hebben de echte problemen veroorzaakt. Zo is het verkeerde beeld ontstaan dat varkensvlees ongezond en duur is. Met een lagere kostprijs had de sector zich vandaag gewoon uit de ellende kunnen concurreren. Nu lukt dat niet meer.

Terug naar de duurzame, reguliere houderij
Eenzelfde scenario staat de vleeskuikenhouderij te wachten als de onnozelen van Plukon, Agrifirm, Probroed en consorten niet ras op hun schreden terugkeren. Terug naar duurzaam regulier. Het is nog niet te laat, we moeten als sector het 'tot hier toe en niet verder' laten horen. Laat de supers de kipconcepten maar in Oekraïne kopen.

Kipconcepten gaan het niet halen in 2016
In 2016 zal duidelijk worden dat de kipconcepten zich niet kunnen profileren. Het is nu al klip-en-klaar dat het nauwelijks mogelijk is om deze nieuwe manier van vleeskuikenhouden rendabel te maken.
Misschien krijgt de sector ook nog een beetje hulp van Onze-Lieve-Heer. De vogelgriep heerst in Frankrijk en de import van levend pluimvee daarvandaan is verboden. Laat nu net Hubbard eigenaar zijn van fokkerijbedrijven in Frankrijk.

Laatste reacties

 • boerke brabant

  ik voorspel voor 2016 een nieuw vleesschandaal. Het beter leven kippetje blijkt stiekem ingekocht te zijn in oekraine, en via een schimmige tussenhandelaar zomaar in de schappen van de supermarkten terecht te zijn gekomen...

 • ep

  Waarom zo'n heibel als het met een jaar weer verdwenen is?

 • HesselBouma

  Laat al die concepten nu klimaat onvriendelijk zijn. De reguliere kip, nu bijstand kip, heeft veel minder voer, gas en elektriciteit nodig. Ook veel minder stal ruimte, maar voldoet wel aan alle nationale en internationale welzijn eisen. We hebben net de klimaat top gehad, maar dat geldt even niet. Het selectieve geheugen van Wakker Dier en supermarkten. Ook de bijstand moeder zijn ze even vergeten.
  Elk mag kiezen waar hij of zij voor gaat, maar hier is gedwongen winkel nering. Terug naar de Veenbaas die zijn werkvolk in de eigen winkel liet kopen.
  Het kan verkeren.

 • ep

  Speelt antibiotica ook nog een rol???

 • Farmer4life2

  Een plofkip is niets minder dan een kip die leidt aan obesitas. Diezelfde kip komt in een lekker warm hokje met allemaal snoepjes. Zij eet totdat ze niet meer kan staan. Dan krijgt ze een stroom schok.

 • b.brink1

  En dat noemt zich Farmer4life2? Duidelijk geen Farmer bloed en verstand.

 • Zuperboer

  #Rene Kremers: WD, Vriend of vijand van boer? (column Boederij.nl) Ga 's thee leuten Bert kan een interessante ontmoeting worden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.