001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Redactieblog

laatste update:10 dec 2015

Zo efficiënt mogelijk ruimen

De zomer lijkt voorbij en dus breekt de risicoperiode voor AI weer aan. We hopen allemaal dat er met goede hygiëne geen vogelgriepuitbraken komen. Ook dit jaar zullen er echter weer vogels over Nederland vliegen.

Om uitbraken zo snel mogelijk te elimineren, moeten we ruimen. Om deze ruimingen te financieren hebben we het Diergezondheidsfonds. Over het sectorplafond hierin wordt nog fors onderhandeld, waarbij de overheid vasthoudt aan een berekening die gemaakt is op basis van verwachte uitbraken en de te maken kosten voor een periode van vijf jaar.

Kosten in Duitsland flink lager

Een poos terug keek ik bij een particulier ruimingsbedrijf in Duitsland. Daar stond een soort brandweerkazerne met alle apparatuur om een ruiming uit te voeren. Voorop stond dat een volledige ruimingsploeg binnen 3 uur onderweg moest kunnen zijn, met alles wat nodig is om snel en hygiënisch te ruimen. Ik was vooral onder de indruk van het prijskaartje. De kosten van de ruiming lagen op ongeveer een derde van de in Nederland gemaakte kosten.

Ruimingen in Nederland onnodig duur

Als belangenbehartigers hebben we geen ­invloed op de uitvoering, dit is de verantwoordelijkheid van de overheid. Echter, door blijkbaar inefficiënt aanbesteden, lijkt ruiming hier onnodig duur en wordt het sectorplafond onnodig verhoogd.

In de kiem smoren

Als belangenbehartiger dienen wij hier nadrukkelijk aandacht aan te besteden. Want het is natuurlijk het beste om alles in het werk te stellen om geen uitbraken te hebben. Maar als er dan onverhoopt een uitbraak is: zorg dan dat deze zo efficiënt mogelijk in de kiem wordt gesmoord, met zo min mogelijk kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.