Commentaar

15 reacties

Legpluimveehouderij in mineur

In stilte beleeft de legpluimveesector zware tijden.

Het LEI Wageningen UR zet een aantal schrikbarende feiten op een rij: negatieve inkomens in 2011 en 2013. Ondernemers die niet aan hun betalingsverplichting kunnen voldoen. Geen geld voor een nieuwe ronde kippen. Uitstel van betaling bij veevoerleveranciers. Faillissementen zelfs. Het contrast met de grotere sectoren, met name melkveehouderij en akkerbouw, is enorm.

De eierproducenten hebben een tijdlang voordeel gehad van hun relatieve voorsprong op het nabije buitenland. Nederland was voortvarend in de overschakeling op scharreleieren in plaats van kooieieren. Maar die voorsprong verdwijnt nu andere Europese landen zoetjesaan ook overgeschakeld zijn. Wat rest is een blijvend concurrentienadeel ten opzichte van de wereld buiten de EU. De eierindustrie blijft doodleuk kooieieren gebruiken die daar geproduceerd worden. Een wrange situatie waar geen ondernemer tegenop kan.

Vorige week verscheen de jaarlijkse vooruitblik op de agrarische prijsontwikkeling van de FAO en de OESO. De tendens is neerwaarts. De vette jaren (altijd pas achteraf zo betiteld) lijken voorbij. De voedselproductie kan de wereldwijde groei in de vraag bijbenen. Wat het betekent als de productie structureel groter is dan de vraag, toont de legpluimveehouderij.

Laatste reacties

 • Ferm

  Bij de legpluimveehouders was het kwartje allang gevallen.

 • Wim Toornstra


  Varkenshouders kunnen wel eens de zelfde kant op gaan.
  Met alle boven Europese eisen en provincies die daar nog weer een schepje bij op doen.
  Dit alles onder de toverwoorden verduurzaming en dierenwelzijn. Inkomen schijnt van ondergeschikt belang te zijn.

  v

 • Fermer

  Niet alleen de varkenshouders, de gehele Nederlandse agrarische primaire sector, allemaal worden we door de top in Nederland de afgrond ingejaagd. Kamerbreed (!) wordt met aanmoediging van onze verwerkende industrie een beleid ingesteld, dat ons totaal uit de markt prijst. Waar men als beleidsmakers de toekomst denkt te zien in duur duurzaam en groen, zal slechts de krimpende portemonee van de burger het goedkoopst aangeboden product uit de supermarkt halen, in Nederland en daarbuiten. Op deze weg doorgaan zal snel einde oefening voor alle Nederlandse boeren betekenen.

 • minasblunders1

  Maar de kamerleden en beleidsmakers zijn dan toch weer verzekerd van een riant baantje in de toekomst. Voor wat hoort wat tenslotte. En ach, die boeren............jammer dan!

 • Momfer

  behalve de bio eieren die zijn sinds de oprichting van de producenten vereniging al minimaal een cent duurder geworden. dus volgens mij wordt het tijd dat de pluimveehouders met uitloopkippen ook een producenten vereniging opzetten.

 • Almagro

  Dit is nu het gevolg van een ongelijk speelveld. En OOH wat worden we duurzaam, straks nog het ingrepen verbod alleen voor NL, want ja we lopen voorop en maken goede sier in de rest van de wereld, die dan gewoon de goedkopere variant blijft kopen.
  We zijn nu nog met zo'n 600 bedrijven. Aan het eind van deze crisis 10% minder en op de midden lange termijn gehalveerd . Nu de rest van de sectoren nog. Het zal ons vergaan gelijk de PVDA van Dijksma : kommer en kwel met een flinke krimp tot gevolg. Maar dan met dit verschil : Dijksma en het hele gevolg wacht een riante wachtgeld regeling. De rest van die 150 'volksvertegenwoordigers' die het allemaal maar laten gebeuren of op z'n best een paar vragen stellen, wacht ook bij vertrek een riante regeling.
  De ondernemer die moet stoppen zoekt het zelf maar uit.

 • zeelander

  Beste pluimveehouders
  Wat zeiden ze pas
  kippen naar de slachterij
  En ga lekker heeeeeeeeeel lang op vakantie
  Dan verdien je meer als zo door blijven modderen

 • Eierboer Zuid

  Er worden in NL 3 keer meer eieren geproduceerd dan er geconsumeerd worden. Dat is in geen enkel ander land zo. De meeste andere landen produceren ongeveer wat ze zelf consumeren. Deze situatie in NL is goed voor de stalinrichter, de kuikenbroeder, de voederfabriek en de eierhandel. Voor de boer is het een slechte situatie : in NL krijgt de boer altijd de slechts prijs van heel Europa. Dus 1 oplossing : stop met nieuwe stallen te bouwen !

 • zeelander

  Heel goed verwoord eierboer zuid

 • Momfer

  En blijf vooral pleiten voor afschaffing van pluimveerechten!

 • Sjaak

  Volgens 'deskundigen' biedt schaalvergroting uitkomst....
  Kijk maar naar de melkveehouderij! -;)

 • Momfer

  Sjaak, als er ergens schaalvergroting heeft plaatsgevonden dan is het wel in de legpluimveehouderij. en zie wat het ons heeft gebracht.

 • Sjaak

  Precies Cookie, laat dat duidelijk zijn, vooral voor de voorstanders van schaalvergroting!

 • gerjan slingenbergh

  Meer produceren om de kostprijs laag te houden helpt dus niet.

 • Fermer

  @gerjan, meer produceren helpt in ieder geval wel de complete periferie aan veel, goed betaalde baantjes, de bv. Nederland aan de zo nodige inkomsten en houdt ons boeren in een race die geen winnaars zal kennen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.