001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Commentaar

25 reacties

Vogelgriep leidt tot fundamentele vragen

De uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in Nederland is nog met veel raadsels omhuld.

Niemand weet hoe ver het virus verspreid is en of er nog besmette dieren op bedrijven rondlopen. Net zo intrigerend is de vraag hoe het virus gesloten pluimveestallen kon binnendringen. Inmiddels gaan deskundigen er wel van uit dat de variant van het AI-virus dat nu rondwaart, H5N8, ook bij wilde vogels voorkomt. De vondst van een besmette eend in Duitsland duidt daarop.

Daarmee is nog niet keihard bewezen dat het virus Nederland op die manier is binnengekomen. Wel ligt er een levensgroot vraagstuk glashelder op tafel: hoe moet de veehouderij omgaan met de ziekterisico's uit de natuur? Deze vraag geldt niet alleen voor de pluimveehouderij, ook de varkenshouderij en zelfs de rundveehouderij staat eraan bloot.

Het wachten is op de natuurhaters die oproepen trekvogels uit te roeien. Maar het is in de praktijk al praktisch onmogelijk om de stand van wilde zwijnen te reguleren, laat staan van de vele soorten ganzen, eenden en zwanen die hier leven.

Oplossingen zullen gezocht moeten worden binnen de houderij. Is het technisch mogelijk en wenselijk stallen nog beter af te sluiten van de buitenwereld? Is een systeem op basis van rigoureus ruimen bij uitbraken wel houdbaar als de frequentie van die uitbraken systematisch hoger wordt? Kan buitenuitloop nog wel, met alle ziekterisico's die daar aan kleven? Of toch maar serieus kijken naar vaccinatie? Allemaal vragen waar de sector meteen mee aan de slag moet zo gauw deze crisis bezworen is.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Het onderzoek van Ron Fouchier leert dat het nog veel gevaarlijker kan dan H5N8. Dat de sector dit niet in de gaten had heeft met de focus op geld te maken.

 • j.verstraten1

  Onderzoek van Fouchier? Je bedoelt het in een lab zelf ontwikkelen van een griepvariant ( ook wel potentieel bioterrorisme genoemd).
  Het is zoals Oppewal beschrijft. Naar mijn mening zijn we continue roulette aan het spelen, alleen wel in de hoop dat we niet in de prijzen vallen. De sector beseft dit donders goed Burnetti.

 • Burnetti

  j.verstraten1: waarom staat dierwelzijn dan boven volksgezondheid?

 • Burnetti

  j.verstraten1: waarom zijn er in Nederland 52 virusmengvaten van varkens en pluimvee op hetzelfde bedrijf?

  Staan deze in de Peel of de Gelderse Vallei?

 • bankivahoen

  Wat moet de drijfveer voor boeren zijn als de focus volgens jou niet op geld mag liggen Burnetti@ ? Houd in de gaten dat het goedwillende mensen zijn die bereid zijn om bijna gratis de bevolking van voedsel te voorzien ! Zou maar wat meer trots zijn op mensen die voor je 1e levensbehoefte zorgen ! Zelf gaan de meeste roeptoeters niet aan de slag om het te doen zoals het in hun ogen wel moet !

 • alco1

  Prima verwoordt @bankivahoen.

 • bankivahoen

  Vroeger had je meer als 100000 mengvaten van varkens en pluimvee op dezelfde bedrijven en nog steeds leven er mensen op aarde . Wil je ook de kinderboerderijen in den lande dan verbieden ? Denk je ooit een steriel wereldje te kunnen creëren die alle ziekten voorkomt ? Mooie illusie.

 • Momfer

  ENTEN!!

 • kuiken007

  pest is iets van alle tijden, kwam vroeger ook eens in de zoveel tijd langs, het ziekte uit en kwam na een aantal jaren weer aanwaaien

 • joannes

  @Burnetti, en hoe doe je dat in de overige landen? Neem Cairo Egypte http://www.theguardian.com/world/2014/mar/28/morsi-overthrow-egypt-pork-farmers-sales-growth-pigs

 • Burnetti

  @bankivahoen: ben je bereid de varkens op het gemende bedrijf te laten ruimen wanneer er HPAI bij het pluimvee op datzelfde bedrijf wordt gevonden?

 • bankivahoen

  Is niet nodig Burnetti @.

 • w v gemert

  Burnetti, is een boeren hater, als je al zijn reacties leest komt er maar een ding bovendrijven, juist boeren haat. Een gek kan meer (belachelijke ) vragen stellen dan 10 wijzen kunnen beantwoorden. De Nederlandse dierhouderij behoort bij de beste ter wereld , hier kan Burnetti niet tegen.

 • Burnetti

  Beste B: Geruststelling is wenselijk. J.verstraten1 gebruikte het woord roulette terecht.
  Bionews 2003: http://www.kennislink.nl/publicaties/als-de-pest-maar-geen-griep-wordt

  '...Wetmatigheid

  Het donkerste scenario ontstaat als twee verschillende influenza virussen tegelijk een gastheer infecteren en de RNA-moleculen zich in de gastheer gaan vermengen, de zogenaamde antigene shift. Omdat het influenzagenoom bestaat uit acht losse modules (zie infografiek) kunnen dan nieuwe virussen ontstaan met nieuwe combinaties van N en H. Zo zijn waarschijnlijk ook de grieppandemieën van 1918, 1957 en 1968 ontstaan. Zoiets zou opnieuw kunnen gebeuren als bijvoorbeeld een vogel influenza A en een mensen influenza A een mens infecteren.
  ...
  Influenza A is namelijk een virus waarvan varianten zich bij verschillende diersoorten thuisvoelen: vogels, varkens en mensen. En aangezien de mens deze soorten als vee houdt, is er levendig contact en kans op uitwisseling van erfelijk materiaal tussen virusvarianten – zeker in landen waar mensen zelf hun varkens en kippen slachten. ’Hoe influenza zich gaat ontwikkelen, daarvan is nog veel onvoorspelbaar.

  Van influenza A type H5N1, afkomstig uit kippen, dacht men ook dat het mensen niet kon infecteren. Dat is inmiddels in Hong Kong een paar keer gebeurd met dodelijke afloop.’ Vandaar ook Osterhaus belangstelling voor vogelpestvarianten onder wilde vogels.....'

 • jp.bierema

  Burnetti, als ik er zoveel van wist als jij denkt te weten was ik al lang voor de draad gekomen met mijn echte naamvermelding en anders hield ik mijn commentaar voor me.
  Misschien beoordelen we jou verkeerd maar je komt vreselijk irritant over met je wijze geneuzel. In ieder geval heb je je ingeschreven onder de naam J. de Vries en zeg je werkzaam te zijn bij een andersoortig bedrijf/overheid.
  Kom voor de draad met wat je doet en misschien oogst je dan meer gehoor dan je nu doet.

 • joannes

  Brunetti, zaaier van vrees en verdoemenis! Blijf flink op die trommel roffelen en iedereen gaat je geloven. Natuurlijk moeten er voorzorgsmaatregelen genomen worden, maar niet overdrijven, en kijk vooral naar landen waar verschillende ¨consumptie of slacht¨dieren nog onder één dak of tent leven in klimaat omstandigheden die vaak sterk wisselent precies aan de voorwaarden voldoen die #14 beschrijft! Nederland is mijlen vooruit op deze omstandigheden alleen al om haar broodnodige export condities te borgen. De Bevolking vrees aanpraten is niet de oplossing; haalbare verbeteringen en/of verzekeringen zijn wat we nodig hebben. Voor wat betreft¨ Inmiddels gaan deskundigen er wel van uit dat de variant van het AI-virus dat nu rondwaart, H5N8, ook bij wilde vogels voorkomt.¨ Wilde vogels kennen geen grenzen en dat Griep virus óók niet! Je het nog zo goed in NL voor elkaar hebben maar een dode eend kan zomaar in de sloot voor je huis drijven, die straat ratten opruimen en in je huis of je stal slepen. Het kan zelfs die huiskat zijn, want ook die jagen op verzwakte eenden en vogeltjes! Die kat die overdag op je schoot springt of kopjes geeft en met je kinderen speelt.

 • Mozes

  @Burnetti, het vermengen van twee soorten griep schijn inderdaad mogelijk te zijn. Het heeft in het verleden grote pandemiën veroorzaakt. De onzin in jou betoog zit in het feit dat jij dit probleem volledig in Nederland legt. De HELFT van alle varkens TER WERELD worden gehouden in China. Tevens heeft men in China vele eenden en kippen. Hét risico op het ontstaan van een nieuw griepvirus ligt dan ook volledig in Azië. De bijdrage die Nederland hier aan levert is te klein om zelfs maar te noemen.

 • red

  De zielige zwerf honden die hier heen worden gehaald !!!!!!!
  De mensen die overal op vakantie gaan !!!!
  Dat zijn geen risico's ?????????????????
  Het gootste risico is altijd nog de paniekzaaiers die zijn het duurst voor de bv Nederland.

 • zon

  Er zijn altijd risico's met levende wezens ,mens en dier.
  Als dat niet zo was hadden we ook geen huisartsen en ziekenhuizen.

  Aan dat geneuzel van die actie groepen moet je geen aandacht aan besteden.
  Die leven in een schijnwereld.
  De werkelijkheid is dat we in NL ons uiterste best doen en veel meer kun je er ook niet meer aan doen,buiten misschien vaccinatie en ziektekiem vrij maken van luchtinlaten(als dat mogelijk is?).

 • PetervanKempen

  Vaccineren en enten, dat scheelt miljoenen onnodige gedode en verspilde dieren. Een ding dan doen: de consumenten opvoeden en afnemers landen ook in europees verband wijzen op de onhaalbaarheid van het pure denken dat kost gewoon teveel.(levens en risico) Fijn gevoel dat er altijd een vaccin komt bij een mutatie die optreedt en gevonden wordt, wegens de economische draagkracht ervoor.

 • Burgerman9

  Trekvogels vliegen al vanaf het begin der tijden over Europa, zonder dat de wereld is geconfronteerd met uitbraken van vogelgriep. Nu pluimvee in steeds grotere hoeveelheden opeengepakt wordt gehouden duikt daar de vogelgriep regelmatig op.
  De oplossing lijkt me duidelijk. • agratax2

  Waarom slaan we een meer ratvriendelijke weg in bij de plaagdier bestrijding. Niet vergiftigen maar vangen en loslaten op maximaal enkele honderden meters van de vangplek. Als je geluk hebt, zit de rat in een dodelijke val, maar de rat is slim. Ik zie niet hoe we hier de miljoenen ziekte verslepers mee in toom houden na 1 januari 2015.

 • niek brabant

  eigenlijk wel grappig wat burnetti zegt. ieder jaar zie je bij de mens een of meerdere griepgolven, bij pluimvee is het meer als tien jaar geleden.
  als je de laag pathogene variant niet mee telt want zou je bij de mens net zoveel onderzoeken dan denk ik dat je ook daar het zelfde verschil ziet.
  conclusie: de kippenboeren doen het nog niet zo slecht.

 • niek brabant

  agoatax1 je hebt helemaal gelijk,

 • leo,s vriend

  Burgermans, je schrijft 1 woord verkeerd in je reactie, geconfronteerd moet zijn geïnformeerd,'vroeger'was er nog geen snelle media en alles wat daar mee verband houdt. Als er in verweggistan een grote pandemie uitbrak hoorden we dat met een beetje toeval pas enkele jaren later, of nooit.Laat staan een plaatselijke uitbraak van een dierziekte.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.