Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Dierenartsen slaan alarm om dreiging Newcastle Disease

Vleeskuikens zijn niet of nauwelijks beschermd tegen de gevolgen van Newcastle Disease (NCD), ondanks dat zij zijn gevaccineerd. Dat stelt dierenarts Paul Cornelissen, voorzitter van de vakgroep Pluimveegezondheidszorg van de KNMvD.

Hij en zijn collega-dierenartsen slaan alarm om de huidige NCD-dreiging vanuit België en vanuit de hobbydierenpopulatie in Nederland. “Dit is niet een Gumborrootje dat komt overwaaien.”

Dierenartsen op vleeskuikenbedrijven zitten met de handen in het haar. Tot deze zomer, toen er geen directe NCD-dreiging was, konden vleeskuikenhouders volstaan met 1 enting tegen NCD (pseudovogelpest). Anno nu is de beperkte bescherming van deze vaccinatie volledig onvoldoende, zegt Cornelissen.

Zeer virulent geval van pseudovogelpest

“Er is sprake van een zeer virulent, klassiek geval van pseudovogelpest. Ik zie pluimveehouders laconiek reageren als we met klem adviseren extra te enten, maar ze weten niet dat het ‘oude’ entprotocol er één is voor in vredestijd. Het is slechts een eerste dosis om vervolgens uit te kunnen bouwen voor effectieve bescherming. De huidige bescherming van één keer enten is een compromis tussen kosten en baten en zal hooguit 50% van de dieren in leven houden, maar maakt alle dieren zeker doodziek en beperkt virusuitscheiding helemaal niet.”

Tekst gaat verder onder foto

Vleeskuikens enten tegen Newcaste Disease middels een spray. Paul Cornelissen, voorzitter van de vakgroep Pluimveegezondheidszorg van de KNMv, pleit voor een dubbele enting tegen de ziekte. - Foto: Jan Willem Schouten
Vleeskuikens enten tegen Newcaste Disease middels een spray. Paul Cornelissen, voorzitter van de vakgroep Pluimveegezondheidszorg van de KNMv, pleit voor een dubbele enting tegen de ziekte. - Foto: Jan Willem Schouten

Dubbele enting van vleeskuikens

Ook de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en epidemioloog Mieke Matthijs van de Universiteit Utrecht pleiten voor dubbele enting van vleeskuikens. Matthijs: “Ik heb persoonlijk meegewerkt aan proeven om de effectiviteit van het oude entschema te testen. Daaruit komt dat we gewoon géén werking zien tegen NCD. De uitbraak op de commerciële bedrijven in België onderschreven dat. Daar was ook ‘gewoon’ geënt, maar liep de sterfte enorm op. Wat we daar zagen was een klassieke NCD met symptomen als draainekken, groene diarree en hoge mortaliteit. Uiteindelijk zijn alle dieren geruimd.”

‘Als het misgaat, leidt dat tot een gigantische knal voor de Nederlandse pluimveesector’

Cornelissen stelt dat pluimveehouders over hun individuele belangen moeten heen stappen. Extra vaccineren kost 1 cent per dier meer en er kan wat ent-reactie zijn. “Als het misgaat, leidt dat tot een gigantische knal voor de Nederlandse pluimveesector. NCD betreft een meldingsplichtige ziekte, waardoor grootschalige ruimingen, 3 en 10 kilometerzones en exportverboden op de loer liggen. Ik verbaas mij bovendien over het verschil in houding; als het om vogelgriep gaat, wil iedereen kunnen enten. Echter, als het om NCD gaat, denkt men dat het allemaal wel zal loslopen. Dat terwijl we over dezelfde orde van groottes praten als het gaat over de gevolgen. Een uitbraak van pseudovogelpest gaat echt niet meevallen!”

Volgens de voorzitter van de vakgroep Pluimveegezondheidszorg is de dreiging groter dan gedacht. De hobbydierensector is weliswaar slecht in beeld te krijgen, maar is enorm. Gevogelte gaat in groten getale de grenzen over en het virus lift daarop in potentie mee.

Opfokorganisaties passen vaccinatieschema’s aan

Cornelissen en collega’s zien al wel dat opfokorganisaties voor leghennen en ouderdieren hun vaccinatieschema’s hebben aangepast aan de nieuwe dreiging. Ook vleeskuikenhouders onder de grote rivieren nemen de adviezen merendeels ter harte. In Noord-Nederland slaat 50% de adviezen in de wind en loopt daarmee enorme risico’s. Cornelissen: “NCD is een grote onbekende voor de meesten, maar in het Zuiden kan men zich de grote uitbraak van 1992 wellicht nog herinneren. Toen zijn delen van de provincies Brabant en Limburg helemaal leeg geruimd. Dat beeld willen we nu koste wat kost voorkomen, vandaar het dringende advies om extra te enten. Indien de dreiging weer wegebt, en alleen dan, kunnen we weer terug naar het advies voor 1 keer enten.”

NVP: niet te krampachtig over entingen

"We nemen de dreiging van NCD serieus op en steunen het advies van de GD hierin, aldus Aalt den Herder, secretaris van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). “Het betreft echter maar een kleine groep pluimveehouders die er laconiek mee omgaan. We moeten extra aandacht aan de entingen besteden, maar er ook niet te krampachtig over doen. Als de dreiging weer voorbij is, kunnen we weer terug naar het normale entschema”.

LTO/NOP: volg advies dierenarts

Het is een stuk onwetendheid onder pluimveehouders en geen onwil, aldus Jan Verhoijsen, voorzitter vleeskuikenhouders bij LTO/NOP, die vindt dat de pluimveehouders hierin het advies van de dierenarts moet volgen. Volgens de voorwaarden van IKB Kip is een titer van 3 voldoende, en volgens sommige bijsluiters is een tweede enting nodig. Het is maar net wat leidend is, aldus Verhoijsen. 

Controles van de NVW die alleen controleren op de bijsluiter gaat de twee pluimvee belangenbehartigers een stap te ver.

Geadviseerd entschema NCD vanaf zomer 2018

Vleeskuikens

 • 1e vaccinatie met vectorvaccin (broederij) of tussen 3-5 dagen leeftijd (op bedrijf) d.m.v. spray grove druppel
 • 2e vaccinatie d.m.v. spray fijne druppel op 18-21 dagen na de 1e spray vaccinatie
 • 2e vaccinatie d.m.v. spray fijne druppel op 14-21 dagen na de 1e vaccinatie met vectorvaccin

Opfok leg

 • 1e vaccinatie met vector vaccin (broederij) of tussen 3-5 dagen leeftijd (op bedrijf) d.m.v spray grove druppel
 • 2e vaccinatie d.m.v spray fijne druppel op 18-21 dagen na de 1e spray vaccinatie
 • 2e vaccinatie d.m.v spray fijne druppel op 14-21 dagen na de 1e vaccinatie met vectorvaccin
 • 3e vaccinatie 6 weken na de 2e vaccinatie d.m.v spray fijne druppel
 • 4e vaccinatie geïnactiveerd 12 weken
 • 5e vaccinatie minimaal 2 weken voor overplaatsen d.m.v spray fijne druppel

Opfok vermeerdering

 • 1e vaccinatie met vector vaccin (broederij) of tussen 3-5 dagen leeftijd (op bedrijf) d.m.v. spray grove druppel
 • 2e vaccinatie d.m.v. spray fijne druppel op 18-21 dagen na de 1e spray vaccinatie
 • 2e vaccinatie d.m.v. spray fijne druppel op 14-21 dagen na de 1e vaccinatie met vectorvaccin
 • 3e vaccinatie 6 weken na de 2e vaccinatie d.m.v. spray fijne druppel
 • 4e vaccinatie 6 weken na de 3e vaccinatie d.m.v. spray fijne druppel
 • 5e vaccinatie geïnactiveerd 16-18 weken
 • 6e vaccinatie minimaal 2 weken voor overplaatsen d.m.v. spray fijne druppel

Fabian Brockotter

Eén reactie

 • Bert Brink

  Wanneer het onwetenheid zou zijn, dan zou de pluimveehouder het advies van de dierenarts moeten opvolgen. Ik vind de houding van het NVP en LTO/NOP wel erg laks. De schade is idd niet te overzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.