Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Reuring over methode halal slachten

Zowel de Verenigde Arabische Emiraten als Saoedi-Arabië roeren zich over het verdoven van kippen tijdens halal slachten.

Is verdoven voor het slachten wel of niet halal? Enkele landen in het Midden-Oosten zijn zich op dat terrein aan het heroriënteren, werd duidelijk tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomst van de International Poultry Council (IPC) in het Noordwijk. Dat kan een bedreiging vormen voor de export van Europees pluimveevlees naar het Midden-Oosten.

Normen geïmporteerd pluimveevlees

De Verenigde Arabische Emiraten scherpten afgelopen jaar als eerste hun normen voor geïmporteerd pluimveevlees aan, maar lijken daar weer op terug te komen. Vanaf mei verbiedt echter nu Saoedi-Arabië (één van ’s werelds grootste importeurs van pluimveevlees en de nummer zes exportbestemming van de EU) de invoer van pluimveevlees afkomstig van dieren die verdoofd zijn voor het slachten.

De Nederlandse fabrikant Mekkafood produceert snacks van halal vlees. - Foto: Michel Zoeter
De Nederlandse fabrikant Mekkafood produceert snacks van halal vlees. - Foto: Michel Zoeter

‘Verdoven noodzakelijk’

Afgevaardigden van de IPC hadden in 2017 intensief contact met de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten, nadat deze haar normen voor halalproductie aangescherpte. “We kregen in 2016 te horen dat ze verdoven en mechanisch slachten gingen verbieden voor geïmporteerde pluimveeproducten”, aldus IPC-secretaris generaal Marilia Campos.

Volgens Campos kostte het veel moeite om de betrokkenen te overtuigen dat verdoven noodzakelijk is voor zowel de kwaliteit van het product als dierenwelzijn. “We toonden de autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten hoe onze industrie te werk gaat en waarom we het zo doen. We overtuigden ze ook dat verdoven een omkeerbaar proces is om te laten zien dat de dieren nog leven tijdens het slachtproces; wat essentieel is bij halal slachten.” De IPC heeft goede hoop dat de Verenigde Arabische Emiraten zijn standpunt officieel zal heroverwegen.

Belang islamitische economie

Campos: “Dat gezegd hebbende: vanaf 1 mei staat Saoedi-Arabië geen import meer toe van pluimveevlees van dieren die voor het slachten verdoofd zijn. Gezien het grote belang van de islamitische economie, wordt dit ons volgende aandachtspunt. Gelukkig heeft de IPC in het geval van de Verenigde Arabische Emiraten een verschil kunnen maken, we hopen hetzelfde te kunnen doen bij Saoedi-Arabië.”

Fabian Brockotter

Eén reactie

  • Lambert1234

    Brazilie is reeds door de afnemers voor het blok gezet en na uitstel en protesten nu gedeeltelijk/grotendeels over op handmatig en onverdoofd slachten voor deze landen.
    LR

Of registreer je om te kunnen reageren.