Pluimveehouderij

Achtergrond

EU verbiedt import Braziliaans pluimveevlees

De Europese Unie (EU) heeft de import van pluimveevlees van 20 Braziliaanse slachthuizen verboden. Het Braziliaanse ministerie van landbouw (Mapa) gaat hiertegen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in beroep.

De EU heeft tot het importverbod besloten op basis van het rapport van de directie voor gezondheid en voedselveiligheid (DG-Sante) over de gebreken in de veterinaire controle op vlees en vleesproducten van rund, paard en pluimvee in Brazilië.

Vorig jaar werd door de Braziliaanse justitie in de operatie ´Carne Fraca´ (het vlees is zwak) al aangetoond dat inspecteurs van Mapa zich hebben laten omkopen en valse veterinaire certificaten hebben afgegeven. De EU heeft een vervolgonderzoek ingesteld naar het grote verschil tussen de hoeveelheid Salmonella die bij de inspectie door de EU werd aangetroffen en wat op de certificaten stond vermeld.

Salmonellabesmetting producten Brasil Foods

Ook uit andere landen kwamen meldingen bij Mapa binnen over te hoge salmonellabesmetting in producten van vooral Brasil Food S.A. (BRF). De Braziliaanse justitie heeft daarop een onderzoek ingesteld waaruit bleek dat vijf door Mapa geaccrediteerde laboratoria zich hebben laten omkopen. Ze hebben valse verklaringen afgegeven zodat met Salmonella besmet vlees toch geëxporteerd kon worden.

Ook uit andere landen kwamen meldingen bij Mapa binnen over te hoge salmonellabesmetting in producten van vooral Brasil Food S.A. (BRF). - Foto: ANP
Ook uit andere landen kwamen meldingen bij Mapa binnen over te hoge salmonellabesmetting in producten van vooral Brasil Food S.A. (BRF). - Foto: ANP

Inspectie in dienst van de politiek

In de Braziliaanse veehouderijsector gaan jaarlijks vele miljarden om en er woedt al vele jaren een felle strijd om functies en strategische benoemingen binnen die sector. Het systeem van de veterinaire inspectiedienst van Mapa is daar een exponent van. De dienst telt 27 regionale toezichthouders, en 21 daarvan zijn in handen van politici van verschillende politieke partijen.

Politici gebruiken hun positie om slachthuizen onder druk te zetten om vele miljoenen te doneren aan hun verkiezingscampagne. Het benoemen van de toezichthouders gebeurt vervolgens op aanwijzing van de politieke partijen.

Handelspolitiek

De EU heeft aangegeven dat de Braziliaanse overheid niet in staat blijkt voldoende controle uit te oefenen en de voedselveiligheid onvoldoende kan garanderen. Volgens de Braziliaanse associatie van dierlijke eiwitproducenten (Abpa) wordt kippenvlees in natura getest op 2 typen Salmonella, maar wordt door de EU wel belast met een invoerheffing van € 1.024 per ton. Gezouten kippenvlees, met 1,2% toegevoegd zout, wordt op meer dan 2 duizend typen Salmonella gecontroleerd.

Importheffing

De EU heeft in 2006 geprobeerd om met een importheffing de import van gezouten kippenvlees tegen te houden, maar heeft dat bij de WTO verloren. Mapa en Abpa stellen dat de EU sanitaire standaarden gebruikt als handelsbarrière tegen gezouten kippenvlees uit Brazilië.

De Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca steunt het Europese besluit om de import vanuit 20 vooral pluimveevlees-producerende bedrijven in Brazilië stil te leggen.

Het Europese besluit volgt op een inspectie ter plekke. Een missie stelde vast dat de 20 bedrijven niet voldoen aan de Europese sanitaire en veterinaire eisen.

Copa-Cogeca steunt EU-sancties Brazilië

Copa-Cogeca-voorzitter Pekka Pesonen vindt een strenge opstelling des te belangrijker omdat het niet de eerste keer is dat moet worden vastgesteld dat Braziliaanse vleesbedrijven het niet al te nauw nemen. Voorzitter Jean Pierre Fleury van de rundvlees-werkgroep dringt er op aan dat de Europese Commissie ook nog eens goed kijkt naar de bevindingen van een delegatie van het Europarlement. Die ging onder leiding van de Fransman Michel Danton ook een reeks Braziliaanse bedrijven langs en stelde vast dat de rundvleessector in dat land zelfs niet voldoet aan de Europese basiseisen op gebied van hygiëne. Danton meent dat de Europese onderhandelaars in het Mercosur-overleg daarmee meer rekening moeten houden als nieuwe handelsconcessies aan de Brazilianen worden besproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.