Pluimveehouderij

Achtergrond 5 reacties

‘Investering in pluimveerechten lastig rond te rekenen’

Het afschaffen van de POR-regeling wordt op 15 februari bij de rechter aangevochten door belangenorganisaties. Indien het besluit niet wordt teruggedraaid, blijven de hoge prijzen van pluimveerechten overeind, zo verwachten intermediairs.

“Nu pluimveerechten zo duur zijn, is het niet onverstandig om de benen even stil te houden. Investeren in pluimveerechten is economisch gezien momenteel erg lastig rond te rekenen. Uitzonderingen daargelaten, raad ik bedrijven nu vooral aan optimalisatie te verkiezen boven maximalisatie. Zeker ook omdat de bouwkosten eveneens erg hoog zijn.” Dat zegt Jeroen van den Hurk, sectorspecialist van Rabobank.

Handel in productierechten pas in najaar goed op gang

Het afschaffen van de POR-regeling zorgt voor een prijsopdrijvend effect op de markt voor pluimveerechten. Op internet worden kooprechten voor torenhoge prijzen aangeboden, oplopend tot € 25 per eenheid in concentratiegebied Oost. Uit een belronde langs intermediairs blijkt dat er voor deze prijzen geen zaken worden gedaan. Sowieso komt de handel in productierechten de laatste jaren pas in het najaar goed op gang.

Met de POR-regeling zijn 1,2 miljoen pluimveerechten gemoeid. Foto: Van Assendelf Fotografie
Met de POR-regeling zijn 1,2 miljoen pluimveerechten gemoeid. Foto: Van Assendelf Fotografie

Hoge prijzen als afschaffen POR niet wordt teruggedraaid

Het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de POR-regeling per 1 januari 2018 afgeschaft. Dit besluit wordt donderdag 15 februari aangevochten door belangenorganisaties LTO/NOP en NVP en Coöperatie DEP, in samenwerking met de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Wanneer het afschaffen van de POR-regeling niet wordt teruggedraaid, verwachten intermediairs dat de hoge prijzen van productierechten overeind blijven. Zij zagen de afgelopen jaren al krapte ontstaan in het aanbod van beschikbare rechten. Lege stallen als gevolg van ruimingen door vogelgriep en de fipronil-crisis zorgen echter voor extra aanbod van leaserechten.

‘Ontwikkeling van individuele bedrijven wordt nagenoeg tot stilstand gebracht. De hoge prijsvorming van productierechten heeft daarbij direct tot gevolg dat de waarde van het onroerend goed afneemt’

Jeroen van den Hurk, sectorspecialist van Rabobank

Vraag en aanbod in balans brengen

Ook Van den Hurk spreekt van een spanningsveld tussen het aantal stuks pluimvee enerzijds en het beperkte aantal beschikbare productierechten anderzijds. “De vraag naar pluimveerechten is groter dan het aanbod. Dat zie je terug in de prijsvorming. Het zou goed zijn om vraag en aanbod in balans te brengen. Pas dan kom je tot lagere prijsniveaus. Maar omdat minister Schouten heeft aangekondigd dat de rechten tot 2028 nodig zijn voor sectorsturing, zien we dat toekomstgerichte pluimveehouders het eventuele tekort aan eigendomsrechten willen aanvullen via koop. Voorlopig blijft de spanning op de beschikbaarheid nog wel in stand. Ook doordat Rabobank bij uitbreiding eigendom van rechten vereist.”

Verlammend effect op sector

De hoge prijzen van pluimveerechten hebben volgens Van den Hurk een verlammend effect op de sector. “Ontwikkeling van individuele bedrijven wordt nagenoeg tot stilstand gebracht. De hoge prijsvorming van productierechten heeft daarbij direct tot gevolg dat de waarde van het onroerend goed afneemt.”

Krimp van de sector

Met de POR-regeling zijn 1,2 miljoen pluimveerechten gemoeid. Het afschaffen van de regeling heeft volgens Van den Hurk onmiskenbaar een krimp van de sector tot gevolg. “Met een eerdere POR-regeling ging het ook om 1,2 miljoen productierechten. Op een totaal van 67 miljoen pluimveerechten praat je over 2,4 miljoen rechten extra waarvoor ontheffing is verleend. Dat is 3,6 procent, een behoorlijk aandeel. Het zal ergens in de dieraantallen terugkomen.” Volgens de sectorspecialist wordt er op bedrijven intussen meer gecontroleerd of het aantal dieren overeenkomt met het aantal dierrechten.

Gezien de huidige kosten van productierechten en stalbouw adviseert Van den Hurk individuele bedrijven de mogelijkheden tot optimalisatie te onderzoeken. Dat is nu over het algemeen vaak interessanter dan uitbreiden. “Bedrijven kunnen hun weerbaarheid verbeteren en de financieringslast laten dalen. Her en der moet nog asbest worden gesaneerd. In een provincie als Noord-Brabant vraagt de versnelde verduurzaming van de veehouderij om extra verplichtingen.”

Laatste reacties

 • kemperpluimvee

  De Rabobank zou zich moeten inzetten dat de gebieden (zuid oost overig) op worden geheven, tevens dat 90% van de rechten door pluimveehouders zelf gebruikt moet worden. Dat dan de prijs gaat zakken is niet duidelijk maar we krijgen wel een eerlijke handel.

 • sivb

  por was toch tijdelijk als hij dan afgelopen is, lijkt me dat logisch.
  maar ik kan het fout hebben.

 • kakelvers

  Denk maar niet dat we onbeperkt kippen kunnen houden na afschaffen van de pluimveerechten. Daar zorgt de overheid wel voor, dat zie je bij de afschaffing van het melkquotum. En dat is maar goed ook. Misschien een optie om regels te stellen aan de hoeveelheid en het aantal jaren dat je mag verleasen. Niet onbeperkt jaren achter elkaar, als een leuke oudedagsreserve, terwijl jonge pluimveehouders de kans niet krijgen hun bedrijf verder te ontwikkelen.

 • oeleboele

  Het is ook zo, dat de overheid al meer dan 10 jaar uitspraken doet over afschaffen van pluimveerechten, waardoor er boeren zijn die daar niet in geïnvesteerd hebben omdat de rechten er toch af zouden. Noem 2011, 2015, 2018 en steeds komt het er niet van. Nu ben ik er ook niet voor dat de rechten afgeschaft worden, maar wees een keer helder en laat boeren niet 10 jaar in onzekerheid. Met als gevolg, dat men nu heel duur rechten moet kopen of leasen , of zelfs niet, omdat er niet genoeg zijn......

 • Almagro

  @oeleboele, zal ik je eens wat verklappen....over 10 jaar gaan ze er weer niet af.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.