Pluimveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Forse strafeisen tegen pluimveehouders

Voor de rechtbank in Den Bosch moesten zich woensdag meerdere pluimveehouders verantwoorden.

De rechtbank had er de hele dag voor ingeruimd. Alle pluimveehouders hielden de afgelopen jaren veel meer dieren dan waarvoor ze pluimveerechten hadden. Het leverde forse strafeisen op, van honderdduizenden euro’s aan ontnemingsvorderingen, voorwaardelijke gevangenisstraffen tot taakstraffen.

‘Grofste overtreding’

De zwaarste overtreding kwam voor rekening van een pluimveehouder uit Stamproy, gemeente Weert. Samen met zijn vrouw hield hij tussen 2014 en 2017 gemiddeld ruim 90.000 stuks pluimvee meer op zijn bedrijf dan het aantal pluimveerechten. Het bedrijf had in 2014 32.550 dierrechten en over 2015 tot en met 2017 maar een kleine 7.000 rechten.

Deze manier van handelen zorgt er voor dat het mestplafond in Nederland overschreden wordt en de derogatie in gevaar komt en kan dus alle boeren benadelen

Volgens Officier van Justitie (OvJ) Zwiers hoort dit tot de grofste overtredingen die hij gezien heeft in de laatste 4 jaar. Zwiers: “Deze manier van handelen zorgt er voor dat het mestplafond in Nederland overschreden wordt en de derogatie in gevaar komt en kan dus alle boeren benadelen, daarnaast is het ook sterk concurrentievervalsend.”

Tegen de pluimveehouder eist de OvJ 240 uur taakstraf en 6 maanden voorwaardelijk. Daarnaast een ontnemingsvordering van bijna € 350.000. Omdat de betrokkenheid over de jaren 2016 en 2017 van zijn vrouw niet helemaal duidelijk is en nog verder wordt onderzocht valt de eis bij haar lager uit. Over 2014 en 2015 eist de OvJ 120 uur taakstraf en 60 dagen voorwaardelijk en een ontnemingsvordering van bijna € 165.000.

Forse strafeis

Een pluimveehouder uit Lage Mierde, gemeente Reusel-De Mierden, krijgt ook een forse strafeis te horen. De boer had over 2015 en 2016 ruim 40.000 dieren te veel op zijn bedrijf, terwijl hij rechten had voor nog geen 20.000 dieren. De boer had er naar eigen zeggen op gerekend dat de pluimveerechten zouden vervallen, toen dat niet zo was had hij niet de financiële ruimte om die alsnog aan te schaffen. Voor het ‘genoten voordeel’ over die jaren is de ontnemingseis ruim € 180.000. Daarnaast eist de OvJ een geldboete van € 50.000 waarvan de helft voorwaardelijk, plus een werkstraf van 180 uur. Volgens Zwiers pleit voor deze pluimveehouder dat hij zijn rechten over 2017 in orde lijkt te hebben.

Nasleep van dierziekte

Een pluimveehouder uit Haghorst, gemeente Hilvarenbeek, had de pech dat hij een dierziekte op zijn bedrijf had. De financiële nasleep daarvan zorgde er voor dat hij in 2015 ruim 27.000 meer dieren hield dan waar hij rechten voor had. In 2016 was de overschrijding het gevolg van slordigheid. Hij dacht voldoende rechten te hebben maar bleek toch nog ruim 3.600 dieren te veel te hebben. OvJ Zwiers vond het vanwege de ziekte op het bedrijf gepast de boete te matigen. “Ik zou € 26.000 moeten eisen, maar ik hou het bij € 15.000 waarvan € 10.000 voorwaardelijk.”

Op 5 december zal de rechtbank uitspraak doen.

Laatste reacties

 • pieterfranken1

  Hoezo forse boetes???? Als je het terug reken naar 4 jaar lease keer het aantal pluimveerechten is het helemaal geen forse boete. Komen ze erg goed weg. Aan lease waren ze in vier jaar ook een dergelijk bedrag kwijt geweest.

 • groot boerdam

  Dit is nog maar het topje van de ijsberg.
  De pluimveehouders die het wel goed voorelkaar hebben worden straks nog een keer genaaid door de korting die ons boven het hoofd hangt als we door het plafond gaan!!

 • s.hit

  Deze cowboys maken onze mooie sector kapot!
  De straffen en boetes zijn veel te laag.
  Ze komen er mooi mee weg terwijl de collega's met de ellende ( lagere opbrengstprijzen) zitten.
  Schaam je!

 • l coumans

  Je hebt ze erbij .

 • Almagro

  Lease prijzen zo tegen de €3,- / recht
  Inderdaad daar Kun je het risico gerust voor nemen.

 • fietskip

  @groot boerdam, is al gebeurt. Door de forse overschrijding van fosfaatplafond bij de rundveesector en de overschrijding van het pluimvee fosfaatplafond is de por al weg.
  Dat was de eerste korting van rechten (sanering van de sector)

 • farmerbn

  Wat een bedragen en wat jammer dat die boeren aan de verkeerde kant van de grens wonen. Woon je een paar honderd km verder dan kun je daar ook kippen houden en heb je geen dure rechten nodig. Laat staan mestafvoerkosten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.