Pluimveehouderij

Achtergrond

Prijsval kooi-eieren door zwakke vraag industrie

De prijs die pluimveehouders voor kooi-eieren ontvangen is na Pasen (week 12) fors gedaald. Die prijs is ook nog eens fors lager dan gemiddeld in voorgaande jaren.

Ook de prijs van bruine scharreleieren is gedaald, maar die daling zette enkele weken later in en het prijsniveau ligt dit jaar nog wel boven het gemiddelde prijsniveau van voorgaande jaren.

Over de eerste 20 weken van dit jaar was de kale NOP-richtprijs voor witte kooi-eieren gemiddeld €4,58 per 100 stuks. Dit was 79 cent minder dan gemiddeld in dezelfde periode in de laatste tien jaren (2006 t/m 2015). In hetzelfde tijdvak was de kale NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren gemiddeld €6,55 per 100 stuks. Dit is exact (-1 cent) het gemiddelde van de richtprijs in de eerste 20 weken van het 10-jarig gemiddelde.

Zwakke vraag naar kooi-eieren vanuit eierverwerkende industrie

Het prijsverschil tussen kooi- en scharreleieren blijft volgens een onderzoeker van het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO groot door een zwakke vraag naar kooi-eieren vanuit de eierverwerkende industrie. Eierverwerkers in Nederland en Duitsland verwerken meer en meer scharrel- in plaats van kooi-eieren. De onderzoeker zegt dit in Pluimvee, het blad van de Vereniging Voorlichting Pluimveehouders in België.

Volgens de onderzoeker speelt ook de invoer van goedkope eieren en eiproducten uit Oekraïne een rol. Officieel wordt die goedkope import tegengesproken, maar EU-invoercijfers laten zien dat de EU-landen in de eerste drie maanden van dit jaar gezamenlijk 1.897 ton eieren en eiproducten invoerden uit Oekraïne. Dit was goed voor 47,5% van de totale EU-eierimport in het eerste kwartaal. In heel 2015 importeerde de EU-landen 3.665 ton eieren en eiproducten uit Oekraïne. Dit was 19,4% van de totale EU-eierimporten.

Bodem in markt bereikt

De Boerenbond in België staat in zijn wekelijkse marktberichten in Boer&Tuinder stil bij de lager eierprijs, maar heeft als opsteker dat het erop lijkt dat de bodem in de markt is bereikt. Doordat meerdere koppels het eind van de productieperiode hebben bereikt en worden afgevoerd naar de slachterij, daalt het aanbod eieren licht. Doordat het verbruik vrij normaal is, blijven de noteringen voor scharreleieren nagenoeg constant.

Of registreer je om te kunnen reageren.