Pluimveehouderij

Achtergrond 14 reacties

‘Risico H7N7 voor Nederland niet in te schatten’

Hoewel er normaal weinig vogelgriepuitbraken in de zomer zijn, is het hoogpathogene H7N7-virus binnen twee weken in twee buurlanden aangetroffen. De weersomstandigheden zijn ongunstig.

Na Engeland werd maandag bevestigd dat ook in Duitsland een bedrijf besmet is met hoogpathogene vogelgriep. In beide gevallen ging het om een H7N7 stam. Eerder dit jaar werden al laagpathogene varianten van het H7N7-virus op commerciële bedrijven in Engeland, Duitsland en Nederland aangetroffen. Het H- en N-eiwit van het hoogpathogene virus dat in juli in Engeland werd aangetroffen heeft bovendien een 94 procent overeenkomst met H7N7 type dat in 2003 voor veel ellende zorgde, zo geeft pluimveedierenarts Teun Fabri van de Gezondheidsdienst voor Dieren aan.

Weersomstandigheden erg ongunstig

Volgens hem geven de uitbraken in Duitsland en Engeland aan dat het H7N7-virus binnen de populatie van wilde vogels circuleert, hoewel onduidelijk is bij welke vogelsoort dit is. "Zolang niet is vastgesteld in welk type wilde vogel het virus aanwezig is, is het risico voor Nederland niet in te schatten," aldus Fabri. Wel noemt hij de weersomstandigheden momenteel erg ongunstig, dat wil zeggen: regenachtig, veel wind, veel bewolking en relatief lage temperatuur. Normaal raken er in de zomer nagenoeg geen pluimveebedrijven besmet met AI. Dit komt omdat het virus in vogelpoep eerder afsterft door uitdroging en Uv-straling. Voor directe besmetting tussen vogels onderling maakt dit weinig verschil; die kan altijd plaatsvinden.

 

Mutatie van laag- naar hoogpathogeen

Het H7N7-virus dat rondwaart lijkt bovendien van laag- naar hoogpathogeen te muteren op pluimveebedrijven. Bij de uitbraak in het Engelse Preston zou hier sprake van zijn geweest. Maar ook in het Duitse Emsland is deze optie al voorzichtig geopperd, omdat eerder dit jaar de laagpathogene variant van het virus in dezelfde regio opdook. De laagpathogene H7N7-stam die eerder dit jaar in Engeland werd aangetroffen, zou bovendien overeenkomen met een stam die in 2008 al muteerde bij een pluimveekoppel in Engeland.

Zorg voor goede hygiëne en blijf alertheid

Het H7N7-virus gedraagt zich echter niet anders dan andere laagpathogene vogelgriepvirussen zegt Fabri. "Elk van de LPAI-virussen kan door mutatie veranderen in een hoogpathogene variant." De GD wijst op het groot belang van goede hygiëne, alertheid van pluimveehouders, en het voorkomen van contacten met wilde vogels en ongedierte. Fabri: "In de regio's waar de uitbraken zijn vastgesteld is de aanwezigheid van HPAI in wilde vogels niet uit te sluiten."

Laatste reacties

 • zeelander

  Dit vraagt maar om een maatregel
  Doe onmiddelijk alle kippen naar binnen
  Zo niet 
  Dan kan je er geheid op wachten
  Dat wij de volgende zijn

 • schoenmakers1

  dus met andere woorden, het risico is wel in te schatten, maar of men er iets mee doet is een andere zaak

 • kuiken007

  het getroffen bedrijf was het een uitloop of opgeslotenbedrijf??!!

 • marco-vdb

  Teun, het risico is niet in te schatten als alle kippen worden opgehokt. Als dat niet gebeurd is het risico 100%. GD zou onmiddelijk het advies 'ophokplicht' moeten afgeven bij het ministerie.

 • l coumans

  maar uhh kan toch ook voorkomen bij binnenkippen????

 • Burnetti

  @I coumans: punt is of je accepteert dat uitloop een grotere kans op insleep heeft of niet. Zoals al eerder opgemerkt mag je risico voor jezelf best nemen, maar ruimingsbesluiten raken nu eenmaal grote groepen collega's.

  Hoe snel volgen insleep- en verspreidingsbesluiten?

 • l coumans

  nee Burnetti dat accepteer ik niet,  voorgekouwde uitslagen daar kan ik niks mee

 • zon


  De GD kan adviseren wat het wil,alleen zijn er groepen pluimveehouders die er niet aan mee doen omdat ze de centjes belangrijker vinden dan de pluimveegezondheid.

 • Momfer


  Heel goed gezien zon, ik ga mijn kip met gouden eieren niet slachten voor de industrieele pluimveehouders die het voor de hobby doen , hobby mag geld kosten toch.

 • l coumans

  Uit de hand gelopen hobby Cookie

 • Martsjoek1

  Alle uitbraken de laatste maanden van HPAI in zowel Nederland, Duitsland, Engeland en ook Amerika is allemaal in de gangbare sector (zonder buiten uitloop).

  Nu wordt er gezegd dat het virus muteerd tijdens overdracht van kip A naar kip B enz....

  Nu krijg ik hierdoor wat vragen in mijn achterhoofd:

  A: Heeft ophokken wel zin als alle HPAI uitbraken in gesloten stallen plaatsvind (nu net als in 2003 waar het ook in de gangbare sector begon)

  B: nu zal gezegd worden het komt door de LPAI in de buitenuitloop die muteerd naar HPAI......waarom begint HPAI dan niet in de uitloop bedrijven?

  C: Moeten de uitloop bedrijven die vaker last hebben van LPAI gedurende een siezoen dan niet ook vaker last hebben van HPAI?? Dit lijkt toch niet het geval!

  D: zijn er misschien omstandigheden in de gangbare sector die HPAI in de hand werken? (bezetting, lucht omstandigheid, hygiene, ongedierte) Ik weet het niet, maar het zet je toch aan het denken.

  Ik snap wel dat hier niet aan gedacht wil worden en ook niemand onderzoek naar wil laten doen, straks komt er iets uit waardoor blijkt dat je de kippen beter buiten kunt laten lopen. Dat willen de meesten toch niet (pluimveehouders zowel als overkopelende instanties)

  Maar dat kortzichtige denken van alle kippen in de stal heeft met de gegeven uitbraken toch echt niet heel veel zin.

  Goed weekend,

  Rolf

 • schoenmakers1

  #11 is dat zo

 • l coumans

  ja Rolf dat is ook zo mijn gedachte alleen durf ik het niet op teschrijven want er lopen nog al wat pluimveehouders rond met ongeknipte tenen

 • marco-vdb

  gewoon die dikke plank voor de kop laten zitten, waait het (HPAI) vast vanzelf allemaal weer over. Wel nog eens goed over verantwoordelijkheid en de kosten voor de sector praten voordat de hel weer eens losbreekt.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.