Redactieblog

18 reacties

‘Vechten om de Fendt- en Valtra-dealers’

Abemec wil uitbreiden. Mechan Groep geeft tegengas. Waarom?

Eind november werd bekend dat Abemec het mechanisatiebedrijf Van Arendonk overneemt. Van Arendonk is dealer van onder meer Fendt, Valtra, Krone en Lemken. Deze merken sluiten bijna naadloos aan bij Abemecs assortiment. Alle activiteiten van Van Arendonk, met 3 vestigingen in Dronten (Fl.), Zeewolde (Fl.) en Ermelo (Gld.), gaan per 1 januari over naar Abemec. Een zustervestiging van Van Arendonk, Naaktgeboren in Tollebeek (Fl.) gaat niet over, maar verzelfstandigt. Waarom Abemec dit doet? Abemec wil groeien en zegt uitgegroeid te zijn in het thuisgebied, Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Dus zoekt het bedrijf groei boven de rivieren. Helder toch? Nee, toch niet. Zo blijkt.

Tegenreactie Mechan Groep

Van Arendonk wordt qua Fendt en Valtra immers beleverd door importeur Mechan Groep in Achterveld. En als tegenreactie heeft Mechan het Valtra-dealerschap van Van Arendonk per 1 januari overgegeven aan Valtra Dealer Offringa met vestigingen in Coevorden en Creil (Fl.). In dat persbericht doet Mechan Groep de voorspelling te komen met een tweede Offringa-vestiging in Midden-Flevoland, zodat het heel Flevoland goed kan bestieren met Valtra. Weg Valtra-dealerschap bij Van Arendonk.

Mechan Groep wil ook de Fendt-dealerschappen weghalen bij Van Arendonk

Vervolgens brengt Mechan Groep op 27 december naar buiten dat het ook de Fendt-dealerschappen wil weghalen bij Van Arendonk. Zo geeft Mechan Groep Fendt- en Valtra-dealer Van den Brink in Harskamp (Gld.) gebiedsuitbreiding naar Midden-Veluwe en gebiedsuitbreiding aan dealer Van der Weerd naar Flevoland en het noordelijke deel van de Veluwe. En net als bij Valtra-dealer Offringa, zegt Mechan toe om op korte termijn een vestiging te openen in midden Flevoland voor Van Der Weerd. Zodat de lijntje naar Fendt-klanten zo kort mogelijk blijven. Weg Fendt-dealerschap bij Van Arendonk.

Wat gaat er met Van Arendonk gebeuren?

Abemec wil uitbreiden. Mechan Groep geeft tegengas. Waarom? De persberichten zijn helder en stellen dat Mechan graag zaken doet met loyale partners. Zo ziet Mechan Groep Abemec kennelijk niet.

Wat er met Van Arendonk gaat gebeuren? Voorlopig blijft het mechanisatiebedrijf gewoon doordraaien. En als het niet kan met nieuwe trekkers, dan met jong gebruikte. Eerder deed de Flevolandse Valtra-dealer Bemu dat ook toen deze het officiële Valtra-dealerschap verloor.

Alles draait om zaken doen met Agco

Insiders weten dat er een andere reden zit achter deze strijd. Zowel Abemec als Mechan Groep doen zaken met Agco, het moederbedrijf achter de merken Fendt, Valtra en Massey Ferguson. Beide willen de beste kaarten in handen hebben om ook in de toekomst zaken met Agco te doen. Hoe meer ‘Abemec-stipjes’ er in het gebied van Mechan Groep zitten, hoe gunstiger het lijkt voor Abemec. En andersom net zo. Zo opende Mechan Groep onlangs een occasioncenter midden in het gebied van Abemec.

Afijn, beide giganten strijden heel wat af. Waar eindigt dit? Het is pure speculatie, maar waarschijnlijk stopt dit pas als de eigenaar van Abemec (het immense Baywa) of die van Mechan-Groep (Zweegers Beheer Groep in de persoon van Frank Zweegers) de portemonnee trekt en de ander opkoopt.

Wat heeft boer of loonwerker aan strijd Abemec-Mechan Groep?

Een nog grotere vraag is nu: wat heeft de boer of loonwerker eraan? Zo lang beide kemphanen elkaar in de haren vliegen, zal het geen negatieve uitwerking hebben. Twee kemphanen houden elkaar immers ook scherp. Let wel: in het geval van Van Arendonk, Offringa, Van den Brink en Van der Weerd geldt dat als er te veel onrust is, boeren overlopen naar een ander merk. Want geloof mij: de concurrentie grijpt elke gelegenheid aan om boeren over te halen nu naar haar te komen. Want hoe luidt het bekende spreekwoord? Als twee honden vechten om één been, gaat de derde ermee heen. En dat kan niet bedoeling zijn. Niet van Abemec en niet van Mechan Groep.

Laatste reacties

 • deB.

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • piet p

  Jammer ik had wel willen weten wat deB te zeggen had.

 • evert-jan

  wie koop de nieuwe fendt goedkoper in?abemac via het grote moederbedrijf baywa?of de mechangroep?

 • info36

  Ook ik had graag de reactie van deB gelezen. Jammer die censuur.

 • stickie

  Misschien kan deB. Het nog even herhalen

 • deB.


  Nou ik kan zeggen dat het niets schadelijks was, simpel een conclusie ook van eigen bevindingen.
  Zeer discutabele censuur, met gekleurde vlaggen. sorry hoor.
  Kan het wel gaan herhalen, maar dan wordt het helemaal een vertoning!

 • xw

  de b. deze censuur past geheel in de trend van deze tijd hier in NL. De waarheid mag niet meer gezegd worden. Wat een klote zooi voortaan in dit land. En daar doet boerderij vandaag ook al aan mee. Belachelijk.

 • xw

  de b, ik zie net, dat boerenbusiness ook melding maakt van dit nieuws onder financieel-tech-mechanisatie.
  Zet daar jouw opmerking eens neer. Mechan groep en abemec zijn geen sponsors van hun dus misschien laten die hem wel staan.

 • JV2

  In Nederland is dat toch een rare boel ivm mechanisatiebedrijven en hun importeurs tov België. Hier zijn er minder veranderingen en overnames. Matermaco is nu wel eigendom van Mechan , en sindsdien hebben daar al meerdere hun ontslag gegeven omdat de Belgische manier van werken anders is... Hier is er meer respect voor de kleine dealer bedrijfjes...
  Niet elke boer hier wil groot mechanisatiebedrijf want je betaald je blauw aan de werkuren...

 • gertjan1982

  in Marknesse zit de Bemu al, misschien geen officiele dealer maar de onderdelen en service zijn super.
  ook een nieuwe valtra kan je hier vinden. ik denk dat er geen grotere dealer is in Nederland

 • BB 1973

  lekker eten en drinken in achterveld met de wintershow
  en een goedkopere trekker kopen bij abemec hebben ze toch mooi voor mekaar zo

 • wibr

  gertjan1982 heeft groot gelijk , alles draait om goeie service en afspraken nakomen, daar kan geen commercieel praatje van de ex Pon mannetjes bij Mechan tegenop

 • Gat

  Service kennen ze niet bij abemec. Op me werk de derde lemken 5 schaar juwel ploeg met flexpak in 4 jaar gekomen. Ploegt niet vlak en als je belt om 16.30 uur dat ze moeten komen, dan zeggen ze dat ze morgen pas komen.
  Kortbij huis een klein mechanisatiebedrijf, kun je eigenaar uit bed bellen en komt om je vooruit te helpen. Dat groot en log komt de service niet ten goede.

 • 1455

  Super bedrijf dat Abemec ,daar kennen ze de kleine man nog
  Beter als daar in Achterveld waar al de vertrouwde gezichten er uit gewerkt zijn

 • Geschiere-Koekoek

  Super G.voor een gebruikte of nieuwe Valtra gewoon naar Bemu uit Marknesse ,de grootste en meest service verlenende dealer voor heel Flevoland.Niet zo handig van de mechangroep van deze vele malen als beste bekroonde Valtra dealer afscheid te nemen.

 • Guus Queisen

  Zuid-Limburgse boeren passeren deze 2 prijsopdrijvende importeur-kemphanen steeds vaker. Ze kopen hun (nieuwe) Fendt aanmerkelijk goedkoper, inclusief hele goede service, bij de officiële Duitse Fendt dealer Willy Becker in het pal bij Kerkrade over de grens gelegen Würselen.

 • haj146

  Abemec mooi onder d rivieren houden. Het zuiden hebben we boven de rivieren geen belang bij. Alle bedrijven die met zuiderlingen fuseren draaien uit op een flop. Nooit genoeg daar

 • kleine boer

  haj146 waar zaten ook alweer de bedrijven met de meeste 300+ koeien precies ja boven de rivieren schijnbaar nooit genoeg dus met aantal koeien boven de rivieren.....

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.