Fendt wint met zijn e107V-smalspoortrekker de TOTY award Sustainable, de prijs voor duurzaamheid. Op Agritechnica 2023 staat ook al deze breedspoor versie van de e107, met in de fronthef een range-extender die op methanol draait. - Foto: Mark Pasveer MechanisatieNieuws

Claas wint prijs Tractor of The Year 2024, Fendt eerste prijs Sustainable

Op de eerste dag van de Agritechnica, zondag 12 november, vond de uitreiking van de prijzen voor Tractor of The Year, TOTY 2024 plaats. De merken Fendt, Landini, McCormick en Claas winnen deze TOTY awards. Leuk weetje: het is al de 25e keer dat de TOTY-prijzen worden uitgereikt. Een jubileum!

Om maar meteen tot de kern te komen, dit zijn de vier winnaars Tractor of The Year:

  1. De eerste prijs Sustainable TOTY, de algemene award voor de meest duurzame, technische ontwikkeling, gaat dit jaar naar de 100% elektrische Fendt e107 Vario. Het is de eerste hightech smalspoortrekker waarbij de dieselmotor plaats maakt voor een accupakket. Bijzonder is dat Fendt een semi-smalspoor e107V op de Agritechnica toont met een range-extender in de fronthef, die op methanol draait. Daarover later meer.

  2. De tweede prijs Best of Specialised gaat naar Landini met zijn smalspoortrekker Rex 4-120 GT Roboshift Dynamic. Een terechte winnaar met veel techniek aan boord in dit compacte segment.

  3. De derde prijs Best of Utility is voor het zustermerk van Landini: McCormick met zijn X5.120 P3-Drive. Vooral de luxe uitvoering en de geautomatiseerde versnellingsbak maken dat deze trekker wint.

  4. Tot slot wint Claas de algemene award Open Field voor de sterkste trekkers die meedoet binnen de TOTY. Claas wint daarin met zijn vlaggenschip: de Xerion 12.650. De trekker wint vooral door de grote cabine, de efficiënte motor en het vernieuwende design binnen het segment groottractoren.

Lees verder onder de video

25 jaar Tractor of The Year

Deze TOTY-uitreiking is een jubileumversie; TOTY bestaat 25 jaar. Tijdens dit jubileum kijkt Fabio Zammeretti, voorzitter van TOTY, terug naar de eerste versie in 1998. Destijds won Fendt met zijn eerste Vario, de Fendt 926, en Deutz-Fahr met het destijds revolutionaire design van de Agrotron.

Tevens blikt TOTY-voorzitter Zammeretti vooruit naar de 26e editie: TOTY 2025. Voor een betere verdeling van de trekkers naar motorvermogen wordt het geheel uitgebreid met met de categorieën High Power (300 pk +), Mid Power (150 – 280 pk) en Utility (boerentrekker van 70-140 pk).

Daarnaast blijft de categorie Best of Specialised bestaan evenals de award voor de beste technische ontwikkeling die Sustainable & Innovation gaat heten. Tot slot, en de Agritechnica bewijst het, komt er een nieuwe award bij voor autonome trekkers zonder cabine, de TOTY Bot award.

Lees meer nieuws over Agritechnica 2023 op TREKKER

Beheer
WP Admin