Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Teler bouwt verstek-voorraadrooier uit oude Dewulf

De Vlaamse aardappelteler Stefaan Cocquyt kon voor zijn primeur-aardappelen geen voorraadrooier vinden die voldeed aan zijn wensen. Hij bouwde er daarom zelf een, en won daarmee in november 2016 de Inno Potato Award, de sectorprijs voor de meest innovatieve Vlaamse aardappelteler.

Behoedzaam rooit de Vlaamse aardappelteler Stefaan Cocquyt in de zomer van 2017 de vroege Frieslander-aardappelen. Het velletje van de aardappelen is nog erg teer, en Cocquyt wil absoluut geen ontvellingen. Cocquyt teelt, wast en verpakt aardappelen in kleinverpakking.

De meeste aardappelen worden afgezet via Cocquyts zwager, die marktkoopman is. Maar ook winkels in de regio behoren tot Cocquyts klantenkring. Een gerenommeerde klant van hem is bovendien Johan Segers, eigenaar en chef-kok van sterrenrestaurant ’t Fornuis in Antwerpen. Kwaliteit is dan ook de reden dat hij direct in kisten rooit met een voorraadrooier in verstek.

Teler bouwt verstek-voorraadrooier uit oude Dewulf

Vroeg in het seizoen moeten ze geregeld kleine hoeveelheden rooien. Met een gewone voorraadrooier rijdt de trekker tijdens het rooien met de rechterwielen tussen de ruggen en beschadigen daarmee de volgende rug. Aardappelen kunnen dan groen kleuren. Met dit innovatieve concept werd hij afgelopen winter de Vlaamse winnaar van de Inno Potato Award op de tweejaarlijkse aardappelbeurs Interpom.

Oude Dewulf-rooier

Cocquyt startte 7 jaar terug met de aardappelteelt voor zijn zwager. De eerste jaren rooide hij de primeuraardappelen met een voorraadrooier, waarna hij, zijn vrouw Els en zijn vader en soms enkele van zijn kinderen deze opraapten in manden. Veel werk, zeker toen het areaal groeide. Cocquyt zocht vervolgens op beurzen en op internet naar een aardappelvriendelijke verstek-voorraadrooier met een leesplatform en die de aardappelen direct in grote kisten rooide. Hij vond echter niks geschikts.

Donormachine: Dewulf RDT 841
Aandrijving: 540 toeren aftakas
Maat kisten: 2 m × 1,2 m × 0,6 m
Aantal rijen: 1
Rooisnelheid: ca 2 km/u
Totale investering: ca. € 6.000

Cocquyt besloot toen zelf een aardappelvriendelijke kisten-verstekrooier te bouwen. In verstek rooien bevalt hem. Het gros van zijn aardappelen rooit hij, zodra ze velvast zijn, met een eenrijige AVR-bunkerverstekrooier.

In verstek rooien geeft minder groen. Met een gewone voorraadrooier rijdt de trekker tijdens rooien met de rechterwielen tussen de ruggen en beschadigen daarmee de volgende rug.
In verstek rooien geeft minder groen. Met een gewone voorraadrooier rijdt de trekker tijdens rooien met de rechterwielen tussen de ruggen en beschadigen daarmee de volgende rug.

Voor € 1.000 kocht hij een oude eenrijige Dewulf-bunkerrooier, type RDT 841. Hij sloopte deze volledig, op het chassis met rooigedeelte na. De dissel werd ruim een meter naar rechts verplaatst en kan nu zwenken middels een cilinder. Hiermee veranderde de conventionele eenrijer in een verstekrooier met de rooibek links van de trekker.

Vertragingsbak op rooimat

De aandrijflijn van de rooimat zat echter aan de rechterkant, en dit compleet veranderen kostte teveel sleutelwerk. Door een vertragingsbak loopt de rooimat maar een derde zo snel als oorspronkelijk. De metalen spijlen van de graafmat heeft Cocquyt van kunststof hulzen voorzien. Verticale houten geleidingsstrips aan de zijkanten van het rooikanaal zorgen ervoor dat er geen aardappelen terugrollen over de gladde riemen van de rooimat.

De oorspronkelijke leesband is achterop dwars op de graafmat gemonteerd en wordt hydraulisch aangedreven. Deze is via een plank opgesplitst in twee delen. Kluiten kunnen op het achterste deel worden gelegd.
De oorspronkelijke leesband is achterop dwars op de graafmat gemonteerd en wordt hydraulisch aangedreven. Deze is via een plank opgesplitst in twee delen. Kluiten kunnen op het achterste deel worden gelegd.

Rechts heeft Cocquyt de oorspronkelijke Michelin-band gemonteerd, links onder de rooimat, waar weinig vrije ruimte is, een kleine band, maat 200/60 ×14,5. Onder droge omstandigheden heeft het bandje voldoende draagvermogen.

De oorspronkelijke leesband is achterop dwars op de graafmat gemonteerd en wordt hydraulisch aangedreven. Deze is via een plank opgesplitst in twee delen. Kluiten kunnen op het achterste deel worden gelegd. Aan het eind komen de aardappelen in een kist, terwijl de kluiten op de grond vallen.

De kist kan op het platform via een cilinder in de lengterichting een meter naar achteren schuiven, zodat de lange kist toch egaal gevuld wordt.
De kist kan op het platform via een cilinder in de lengterichting een meter naar achteren schuiven, zodat de lange kist toch egaal gevuld wordt.

Aan de zijkant is een hydraulisch te heffen kistenplatform gebouwd. Met een handlier is deze in te klappen voor transport. De kisten worden er met een verreiker op geplaatst. Ook de kisten zijn eigen fabricaat. Deze zijn twee meter lang, 1,2 meter breed en 0,6 meter hoog. Aan een zijde meet de zijwand slechts 40 centimeter, om de valhoogte te beperken. De kist kan op het platform via een cilinder in de lengterichting een meter naar achteren schuiven, zodat de lange kist toch egaal gevuld wordt.

Het platform is hydraulisch te heffen. De kisten worden er met een verreiker op geplaatst.
Het platform is hydraulisch te heffen. De kisten worden er met een verreiker op geplaatst.

Elektrohydraulisch regelblok duurste onderdeel

De John Deere 2850 heeft geen vier dubbelwerkende ventielen. Het eerste jaar werkte Cocquyt met driewegkranen om alle vier de cilinders te kunnen bedienen. Dat werkte omslachtig. Het jaar erop kocht hij een elektrohydraulisch regelblok, zodat slechts een ventiel op doorstroom hoeft te worden gezet en hij vanuit de cabine elke cilinder met een apart hendeltje kan bedienen. Dat was gelijk de grootste investering. Al met al kostte de rooier hem € 6.000, arbeid niet meegerekend.

Stefaan Cocquyt heeft samen met zijn vrouw Els Cocquyt-Vanneste (43) een gemengd bedrijf met 70 stuks melkvee, 400 vleesvarkens en akkerbouw. Het bouwplan bestaat uit 30 hectare korrel- en snijmais, 15 ha wintertarwe, 9 ha tafelaardappelen en 16 hectare weiland. Cocquyt teelt 3 hectare vroege Frieslander, 4 hectare Bintje, 0,2 hectare Nicola en 0,8 hectare Victoria. - Foto's: Atelier 68
Stefaan Cocquyt heeft samen met zijn vrouw Els Cocquyt-Vanneste (43) een gemengd bedrijf met 70 stuks melkvee, 400 vleesvarkens en akkerbouw. Het bouwplan bestaat uit 30 hectare korrel- en snijmais, 15 ha wintertarwe, 9 ha tafelaardappelen en 16 hectare weiland. Cocquyt teelt 3 hectare vroege Frieslander, 4 hectare Bintje, 0,2 hectare Nicola en 0,8 hectare Victoria. - Foto's: Atelier 68

Eén reactie

  • Jan-Zonderland

    Een voorraadrooier legt de aardappels terug op de grond. Een rooier die in kisten rooit is een kistenrooier.

Of registreer je om te kunnen reageren.