Mechanisatie

Achtergrond

Deen toont mechanische onkruidwieder op Agromek

Deense machinebouwer en -handelaar Yding toont op de Deense mechanisatiebeurs Agromek een mechanische onkruidwieder. De beursorganisatie bekroont het product met een innovatieprijs.

De MSR Optiweeder van Yding Smedie & Maskiner verwijdert onkruid in ruggenteelt. Dat kan in verschillende teelten.

Foto: Yding Smedie
Foto: Yding Smedie

Verschillende elementen voor diverse groeistadia

Yding toont op de Deense mechanisatiebeurs Agromek een showmodel met 2 verschillende elementen gebouwd voor aardappelruggen. Het linker element, met de afstrijkers, is voor wieden voor opkomst van aardappels. Het rechter element, met de draaiende rubberen vingers, is voor na opkomst. Volgens de bouwer dient de chauffeur zo’n 15 tot 20 kilometer per uur te rijden. Er zijn verschillende werkbreedtes mogelijk.


  • Foto's: Kees van Dooren

    Foto's: Kees van Dooren

  • Het linker element (met afstrijkers) is om te wieden voor opkomst van aardappelen. Het rechter element (met de draaiende, rubberen vingers) is voor na opkomst.

    Het linker element (met afstrijkers) is om te wieden voor opkomst van aardappelen. Het rechter element (met de draaiende, rubberen vingers) is voor na opkomst.

  • Slim: Yding maakt gebruik van de hefboomwerking. Dit wielstel aan de voorkant van de wieder zorgt voor druk op de kouters.

    Slim: Yding maakt gebruik van de hefboomwerking. Dit wielstel aan de voorkant van de wieder zorgt voor druk op de kouters.

Hefboomwerking voor extra druk op kouter

Aan de achterzijde plaatst Yding stalen geleiders die aan beide zijde van de rug lopen, die zorgen ervoor dat de wieder altijd in de correcte positie blijft. In heuvelachtig landschap (zoals in Limburg) blijft de wieder dan ook de aardappelruggen volgen.

De Deense constructeur bouwde een slimme hefboomfunctie in de wieder: het wielstel voor de machine zorgt voor extra druk op het kouter tussen de wiedelementen. De wieder werkt altijd 1 centimeter in de rij, onafhankelijk van de grondsoort. De druk op de schoffelelementen is instelbaar met veerdruk. Bij zware grond is meer druk nodig.

Aardappelteelt zonder herbicide mogelijk

Volgens de bouwer is het mogelijk om aardappelen te telen zonder gebruik van herbicide. Niet alleen dit jaar, maar ook in 2017 bleek dat mogelijk. Dat is voor biologische teelten aantrekkelijk. Snel, simpel en efficiënt zijn de uitgangspunten van de machinebouwer.

Of registreer je om te kunnen reageren.