Home

Nieuws 24 reacties

Rutte: ‘Iedereen moet stikstofuitstoot verminderen’

Iedereen moet een bijdrage leveren aan de vermindering van de stikstofuitstoot, ook de boeren. Dat zegt minister-president Mark Rutte naar aanleiding van de protesten van boeren tegen de krachtvoermaatregel.

Rutte zegt de woede te snappen van iedereen die protesteert, “maar ik ben het er vaak niet mee eens.” Hij zegt dat de voermaatregel wel is uit te leggen. “We hebben gewoon met z’n allen ervoor te zorgen dat die stikstofuitstoot omlaag gaat. Daar moeten ook de boeren een bijdrage aan leveren. We rijden nu 100. Nou, dat is al een hele hijs.”

Iemand die politici bedreigt, is voor ons geen gesprekspartner

Rutte distantieert zich van iedereen die politici bedreigt. “Onacceptabel”, zegt hij naar aanleiding van het bericht dat D66’er Tjeerd de Groot is bedreigd. “Iemand die politici bedreigt, is voor ons geen gesprekspartner.”

Stikstofeffect voerplan berekenen

Het kabinet heeft ondertussen het Planbureau voor de Leefomgeving gevraagd te kijken om het stikstofeffect van het voerplan van de sector te berekenen. Als dat tijdig kan, moet ondertussen ook het plan nog juridisch worden afgetimmerd, zodat vooraf vaststaat wat de stikstofreductie (minimaal) zal zijn. Anders zal het kabinet het alternatieve voerplan niet uitvoeren.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • kleine boer

  Op de plek waar die 75000 woningen komen is alles prima voor de natuur meneer rutte?

 • ENDE902

  Volgens mij begrijpt de heer Rutte het niet. Het zijn niet de boeren die de stikstof inleveren, het zijn de koeien die stikstof inleveren. En de boeren worden door de maatschappij verantwoordelijk gehouden voor de gezondheid van hun vee. Dus lijkt het mij niet zo verwonderlijk dat de boeren zich klem gezet voelen en gepikeerd raken.
  Het is duidelijk, dat de heer Rutte alleen maar naar zijn rekenplaatje zit te kijken. Hetgeen er achter zit, heeft deze man geen flauw benul van.

 • van elp

  Bovenstaande reactie van Ende902 is helemaal correct. Daarbij komt het financiële gedeelte: Wie betaalt de rekening?
  Dat we van 120 naar 100 km/uur gegaan zijn kost nauwelijks reistijd en levert brandstofbesparing op.
  Als we koeien niet de benodigde voeding kunnen geven, kost dat opbrengstderving op korte en langere termijn op.
  Dat zal gecompenseerd moeten worden.

 • Alco

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • @1

  Tijdperk Rutte loopt op zijn eind, de tijd van inlegvelletjes, dossiers die plotseling verdwijnen ,plaatselijk geheugenverlies over mensenlevens en noem maar op daar is toch geen fatsoenlijk land mee op te bouwen.

 • farmerbn

  Wordt vvd-lid en bedrijg een policus. Staat de vvd van rutte meteen klem. Dan is de vvd meteen geen gesprekpartner meer.

 • boer a

  “Iemand die politici bedreigt, is voor ons geen gesprekspartner.”, en Rutte, ondanks dat die rare de Groot het hele boerenbestaan bedreigd blijft hij wel gesprekspartner?? Pas op, een keer raakt de supermarkt leeg.

 • melkveehouder .

  Beste Mark Rutte, wat draagt Bouwend Nederland dan bij aan de stikstofreductie?

 • Alco

  Iemand moet dus UIT NAAM van Natuurmonumenten of Wakker Dier verschrikkelijke dingen over een politicus uitroepen.
  Dit meen ik niet, maar zo kan het dus beoordeeld worden dat deze organisaties niet meer serieuze gesprekspartners zijn.

 • Eers kiek'n

  Iedereen moet inleveren, ook de boeren rijden nu max 100 km h. Appels en peren. Wel werd afgelopen week bekend bomen stoken goed was voor het milieu omdat de boom zoveel CO2 en stikstof had opgenomen in zijn leven. Kijk onze gewassen en gras nemen enorm veel CO2 en stiktof op. Voor het eerst een erkenning? Iets waarvan U meneer Rutte zogenaamd het bestaan niet wist tijdens de bijeenkomst in Vinkenbuurt om op deze manier weer geen antwoord te moeten geven op de vraag waarom dat niet mee telde. Maar u bent er dus wel van op de hoogte.

 • Maas1

  Dat er stikstof vermindering zal zijn dat begrijpt zelfs een leek,het is alleen de vraag is de uitvoering recht en rechtvaardig.Het is me nogal een verschil de voet van het gaspedaal, of dierengezondheid en daaruit voortvloeiende dierenwelzijn via wet- en regelgeving te doen wankelen. Had dan op zijn minst de financiële daar uit voort vloeiende schade vergoed.
  Het is meer het handelen van en de toonzetting naar
  Rutte komt halen zonder te betalen!

 • veldzicht

  De overheid is al tientallen jaren bezig de landbouw de nek om te draaien,nu met die stikstof flauwekul hebben ze de stok gevonden de boeren grotendeels het land uit te meppen.Allerlei groeperingen hebben er van alles al er bij gesleept hun doel te bereiken,maar nu hebben ze het eindelijk gevonden;de stikstof crisis waar het grote publiek mee voor de gek wordt gehouden wat miljarden kost om niks,de milieu en diergroeperingen liggen in een deuk, boeren weg natuur er in.

 • Maas1

  ..de multinationals vertrekken al..nu de boeren en het MKB nog, want ook stikstof zal de akkerbouw en het MKB raken.

 • vraagteken

  We zitten al onder het stikstof plafond dus volgens mij hebben we al genoeg ingeleverd

 • Maas1

  We hebben mensen nodig die over de generaties heen kunnen kijken, aan kwartaal winsten hebben we niets. Investeren moet lonen!

 • @1

  Wat verkondigde Rutte over de Brexit , het zal een ramp worden voor Engeland en wat doen de multinationals ze vertrekken juist met hun hoofdvestiging naar Engeland.Rutte de grote valse profeet.

 • Renate

  En nog steeds "vergeet" Rutte om te meten.
  En nog steeds "vergeet" Rutte de opname door gewassen.

  Rutte vergeet, heeft een heel selectief geheugen....

 • ENDE902

  @Renate,
  Het geheugen van Rutte gaat niet verder dan zijn excelletje, de rest is uitwisselen van standpunten.

 • Maas1

  @123 eerlijk is eerlijk je kunt Rutte niet verwijten dat er bedrijvigheid uit dit land weg trekt,daar heeft hij te vuur en te zwaard voor gestreden.Je kunt het midden rechts van het midden of rechts deze stikstof problematiek ook niet ( geheel) verwijten. Er is meer een guure wind opgestoken die al heel lang in het vat zat, en die komt van elders.

 • @1

  Rutte verkondigde dat Brexit een ramp zou worden voor Engeland en dat de bedrijven naar de Europese zouden verkassen nu blijkt dat het juist andersom gaat.En die gure wind komt mede door het beleid van Rutte dat hier al een derde periode bezig is,onbelemmerd mensen binnen laten bijna geen terugsturen ( het kalergiplan), waardoor er nu gigantisch woonruimte schaarste is ontstaan door dit beleid met alle gevolgen vandien,wat zelfs een blinde nog kon zien aankomen.

 • Maas1

  @123 Sorry ik hou mij niet bezig met het kalergiplan of andere samenzweringstheorieën.
  Ik vind het leuk om ondernemend bezig te zijn en dat is voor mij ook heel simpel als daarvoor hier geen plek meer is ga ik gewoon onder een andere vlag verder, niks meer en niks minder. thats it

 • farmerbn

  Volgens rutte moeten boeren ook minder stikstof uitstoten. ‘We’ rijden 100 en stoten daardoor minder stikstof uit maar boeren rijden toch ook 100? Betekent dit nu dat boeren gewoon 120 mogen omdat ze minder stokstof uitstoten via die soja-regel? Zo nee dan worden boeren dubbel gepakt.

 • Alco

  Die honderd is voor de Bühne.
  Overdag is het met alle verkeer toch maar moeilijk die honderd te halen.
  Als het werkelijk zou schelen zou na zevenen die regel ook moeten gelden.

  Echter nu wordt er gepleit voor ruimte voor 75.000 woningen.
  Dus allemaal fake woorden van Rutte

 • Alco

  Wat is het toch eigenlijk jammer dat zoals gisteravond minister Schouten geen enkele kritische vraag voorgeschoteld kreeg.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.