Foto: ANP AlgemeenNieuws

Rutte: ‘Iedereen moet stikstofuitstoot verminderen’

Iedereen moet een bijdrage leveren aan de vermindering van de stikstofuitstoot, ook de boeren. Dat zegt minister-president Mark Rutte naar aanleiding van de protesten van boeren tegen de krachtvoermaatregel.

Rutte zegt de woede te snappen van iedereen die protesteert, “maar ik ben het er vaak niet mee eens.” Hij zegt dat de voermaatregel wel is uit te leggen. “We hebben gewoon met z’n allen ervoor te zorgen dat die stikstofuitstoot omlaag gaat. Daar moeten ook de boeren een bijdrage aan leveren. We rijden nu 100. Nou, dat is al een hele hijs.”

Iemand die politici bedreigt, is voor ons geen gesprekspartner

Rutte distantieert zich van iedereen die politici bedreigt. “Onacceptabel”, zegt hij naar aanleiding van het bericht dat D66’er Tjeerd de Groot is bedreigd. “Iemand die politici bedreigt, is voor ons geen gesprekspartner.”

Stikstofeffect voerplan berekenen

Het kabinet heeft ondertussen het Planbureau voor de Leefomgeving gevraagd te kijken om het stikstofeffect van het voerplan van de sector te berekenen. Als dat tijdig kan, moet ondertussen ook het plan nog juridisch worden afgetimmerd, zodat vooraf vaststaat wat de stikstofreductie (minimaal) zal zijn. Anders zal het kabinet het alternatieve voerplan niet uitvoeren.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Beheer
WP Admin