Home

Nieuws 27 reacties

Tweede Kamer wil geen herbevolking nertsenbedrijven

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat geruimde nertsenbedrijven niet meer worden herbevolkt met nertsen. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer over de aanpak van de coronabesmettingen bij nertsenbedrijven.

Linkse partijen gaven eerder al nadrukkelijk aan dat ze vinden dat de bedrijven niet opnieuw mogen opstarten met het houden van dieren. Ook VVD, CDA en ChristenUnie willen de bedrijven liever niet opnieuw te laten opstarten.

Motie voor een stoppersregeling

Over de manier waarop dit geregeld moet worden, verschillen de partijen sterk van mening. CDA‘er Jaco Geurts en GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet dienden gezamenlijk een motie in, waarin ze vragen om nog deze maand te komen met een aantrekkelijke stoppersregeling, waardoor nertsenhouders nog dit jaar hun bedrijf stoppen. VVD en ChristenUnie steunen de motie. Regeringspartij D66 keert zich opvallend fel tegen van deze motie. Tjeerd de Groot wil niet dat er ‘belastinggeld van hard werkende Nederlanders naar een beroepsgroep gaat waaronder zich veel milionairs bevinden’.

Meer tijd nodig

VVD-Kamerlid Helma Lodders reageert fel op kritieken van De Groot. Ze wijst erop dat hij met zijn uitlatingen mensen echt kwetst, terwijl deze sector het zo moeilijk heeft. Landbouwminister Carola Schouten ontraadde de motie van CDA en GroenLinks. Ze zegt dat ze meer tijd nodig heeft om zorgvuldig naar een regeling te kijken, waardoor het de vraag is of dit voor eind juni lukt om met een voorstel te komen en om bedrijven nog dit jaar te laten stoppen.

D66 is de enige partij die nertsenhouders niet wil ondersteunen als ze eerder stoppen dan 2024. PvdA, GroenLinks, SP en PvdD zijn daar wel toe bereid. “Al moet de tegemoetkoming wel in lijn zijn met de huidige marktsituatie”, zegt Frank Futselaar (SP). Esther Ouwehand (PvdD) vindt dat de nertsensector op dezelfde manier behandeld moet worden als sportscholen en restauranthouders; die krijgen ook een tegemoetkoming, maar geen volledige compensatie van de schade die ze oplopen.

Verlies draaien laatste jaren

De pelsdierhouderij is in 2013 wettelijk verboden, waarbij een overgangstermijn van tien jaar werd ingesteld, zodat ondernemers hun investeringen konden terugverdienen. Door de slechte marktomstandigheden draaien de bedrijven echter de laatste jaren verlies. De Groot stelde ook kritische vragen hoe het kan dat nertsenhouders een vergoeding krijgen voor de nertsen, terwijl er nu geen dagwaarde is omdat er geen veilingen worden gehouden. Hij pleit er daarom voor dat bedrijven een eigen bijdrage betalen voor de ruimingen. Ook SP pleit hiervoor, omdat nertsenhouders geen heffing betalen voor het Diergezondheidsfonds (DGF).

Eigen bijdrage aan de ruimingen

Schouten reageerde dat een eigen bijdrage aan de ruimingen niet kan. De ruimingen worden nu betaald van de overheidsbijdrage aan het diergezondheidsfonds. Ze gaat wel onderzoeken of nertsenhouders in de toekomst wel een heffing aan het DGF moeten gaan betalen. Dat gebeurde tot nu toe niet, omdat deze sector nooit te maken heeft gehad met een bestrijdingsplichtige ziekte.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Zuperboer

  "De Groot stelde ook kritische vragen hoe het kan dat nertsenhouders een vergoeding krijgen voor de nertsen, terwijl er nu geen dagwaarde is omdat er geen veilingen worden gehouden. " Zo kennen we de heer de Groot weer. Wat een laag persoon. Deze ondernemers hebben recht op óf een doorstart óf een goede vergoeding gebaseerd op een meerjarig gemiddeld saldo. Wat een lage manier om ondernemers zo na te trappen. Als dit het nieuwe normaal is dan wordt het voor velen tijd om dit land te ontvluchten........ voor ze je oppakken.

 • kleine boer

  Onderzoeken of ze in de toekomst moeten gaan betalen.... wat een land....

 • deB.


  Hebben ze het toch voor elkaar wat ze wilden! Wat een ziek land, of beter zieke mensen

 • farmerbn

  Wist niet dat de tweede kamer over dit soort dingen gaat. De stal leeg trekken, zo weinig mogelijk vergoeden en daarna een beroepsverbod met onmiddelijke ingang

 • peters

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Boerderij.nl is een professionele, serieuze website voor en over de landbouw. We zijn een community website, we hechten er waarde aan dat onze bezoekers ook hun inbreng hebben. We streven naar een goede, open discussie onder onze artikelen. Een discussie mag daarbij gerust pittig zijn, maar we gaan op ons platform wel met respect met elkaar om. De wet en algemene fatsoensnormen worden gerespecteerd en schelden of anderen zwart maken is uit den boze.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Maas1

  Als een onderneming wordt gevraagd te stoppen met de activiteiten behoort dat financiëel vergoed te worden, zo moeilijk kan dat niet zijn.

  De vraag roept zich wel gelijk op om de wachtgeld regeling van pluche plakkers per omgaande door te halen, uit gerangeerde volkvertegenwoordigers wachten immers nergens meer op. Sommige kunnen immers naar hun loopbaan gelijk door naar permanente ww daar is geen wachtgeld regeling meer voor nodig.

 • Sjefo

  Walgelijke vent die Tjeerd de Groot verder geen reactie hij is het simpelweg niet waard !!

 • sjaakie

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • kanaal

  wachtgeld regeling voor tjeerd intrekken.

 • yep

  waarom moet de KLM dan wel geld krijgen van de overheid, daar zitten ook heel veel miljonairs, bijna alle piloten verdienen in enkele jaren een miljoen bij elkaar.

 • john***

  er 275 miljoen geregeld voor varkenshouders die waarschijnlijk niet nodig zijn. Die zijn prima te gebruiken om nertsenhouders te compenseren.

 • Gebageit

  Ik wil dat direct wordt gestop met tjeerd de groot te betalen die heeft zat boerengeld uit de boeren gezogen! En dan kan zeker helft vd kamerleden ook meteen vd loonlijst af want die voegen toch niks toen.

 • Vhouder

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Boerderij.nl is een professionele, serieuze website voor en over de landbouw. We zijn een community website, we hechten er waarde aan dat onze bezoekers ook hun inbreng hebben. We streven naar een goede, open discussie onder onze artikelen. Een discussie mag daarbij gerust pittig zijn, maar we gaan op ons platform wel met respect met elkaar om. De wet en algemene fatsoensnormen worden gerespecteerd en schelden of anderen zwart maken is uit den boze.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Jan 10

  Vraag me werkelijk af wat Tjeerd de Groot in de tweede kamer doet. Heb die man nog nooit op een zinnige bijdrage kunnen betrapen.
  Zijn enigste wapenfeiten zijn de boeren constant in de gordijnen te jagen als er weer eens een extreme uitspraak uit dat grote roundup gezicht komt.
  Hopelijk komt deze dorpsgek na de volgende verkiezingen niet terug in de kamer.

 • Mbmb

  Kijk ernaar en leer er van. Nu de nertsenhouders wegtreiteren en dwingen, wie volgt?

 • boerderij12

  @ peters helemaal eens met je reactie

 • Alco

  Ja en die tjeerd komt bij de zuivel vandaan
  Nu is er ook weer een sollicitatie bij LTO die al op gesprek mag komen.
  Wat is die directeur van het LTO voor iemand???.

 • Vhouder

  beste Alco had jij het er pas niet over dat je de koeien de deur uit gedaan hebt, heb jij geen zin in die functie bij LTO hebben we iemand waar in ieder geval veel draagvlak voor is en praktijkkennis in huis is.

 • melkveehouder .

  Het is toch niet te filmen dat CDA met GroenLinks een motie indient die door de VVD en Christenunie wordt gesteund, en vervolgens de ChristenUnie Minister Schouten de motie ontraad. Politiek gekonkel ten top!

 • Marcel.

  Vhouder 👍

 • @123

  Het is wel vreemd ,dat zo ver mij bekend is, dat er nergens anders ter wereld besmette nertsen zijn en die dan ook geruimd worden ivm de besmetting.Hoe is dat virus waargenomen, dacht van mens op dier en niet andersom.

 • @123

  laatste zin moet zijn Hoe is dat virus daargekomen,

 • D. de Jong

  Zijn er ook al steenmarters getest. Elke vrouwlijke marter heeft een habitat met een straal van circa 3 km en elk mannetje heeft 3 vrouwtjes. Als marterachtigen zo besmettlijk zijn dan kan via deze weg nog veel meer besmet worden. En je kunt zo de cirkels op de kaart uit tekenen.Wie heeft hier antwoorden op en is dit uit te sluiten.

 • Gat

  Zouden wolven het ook niet kunnen dragen? Kunnen we die ook ff ruimen.

 • trekker123

  Stel dat het jeukt van de corona onder de steenmarters, hoeveel mensen zouden daar dan besmet van raken?

 • Alco

  Het is overal een vies spelletje, waarbij mensen die de economie trekken, dus iets neerzetten, zich altijd moeten verdedigen in hun werk.
  Daarentegen zijn de aanklagers vaak mensen die je nergens van kunt betichten omdat ze gewoonweg niets doen.
  Ik moet vaak aan het spreekwoord denken:
  Wie werkt maakt fouten en wie geen fouten maakt doet meestal ook niets.

 • drikhend

  We moeten corona niet onderschatten . Maar de vraag rijst nu net als enkele hiervoor al aangeven . Wat als marters en andere diersoorten ook besmet worden of al besmet zijn . En of andere landen hebben het ook maar onderzoeken dit niet of zij geven er geen ruchtbaarheid aan . Of komt het daar toch niet voor ?.Waar is dan het eind of is dit het einde van de veehouderij in Nederland . Wat bij veel wollen sokken lui de wens is . Bij al deze onzekerheden voor de toekomst en daarbij min of meer onbetrouwbaar politiek bedreven . Zal menig jonge opvolger zich wat vaker gaan bedenken om bedrijf over te nemen . En dan te investeren in gebakken lucht en berg techniek die naar harte lust door de politiek als niet toereikend wordt gerekend . Zaken worden uitgespeeld over de rug van de ondernemer en de gewone werkmens .Kijk nu vellen op moment niet te verkopen zijn . Wordt als argument gebruikt om maar niets te betalen door bepaalde figuren . Mogelijk brengen de pelsen volgend jaar weer meer op . Menig een kan dan bedenkingen hebben bij al dan besmet zijn of niet van nertsen en mogelijk andere dieren

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.