Home

Nieuws 7 reacties

Stikstofaandeel PAS-melders ongewis

Het is onduidelijk hoeveel stikstofruimte er precies nodig is voor bedrijven die onder het Programma Aanpak Stikstof via een melding konden voldoen aan hun wettelijke verplichting.

Dat bleek donderdag 18 juni tijdens het Kamerdebat. Landbouwminister Carola Schouten liet weten dat zij de PAS-melders per brief gaat vragen of de gemelde activiteit nog steeds gaande is. Op basis daarvan moet het ministerie bepalen hoeveel stikstofruimte daarvoor nodig is. Tot nu toe is aangenomen dat er voor de PAS-melders gemiddeld 11 mol per hectare per jaar nodig is.

PAS-melders krijgen een brief

PAS-melders krijgen de komende weken een brief. Die dient er aan de andere kant ook toe om zogenoemde PAS-melders zekerheid te geven dat hun activiteit zal worden gelegaliseerd. De ministerzegt dat hun situatie zoals toegezegd zal worden ‘gelegaliseerd’. Doordat het Programma Aanpak Stikstof door de rechter aan de kant is gezet, is de wettelijke basis onder de PAS-meldingen weggevallen. Die moet worden hersteld door de bedrijven alsnog een vergunning te geven. Daar moet echter wel stikstofruimte voor worden vrijgemaakt.

Meer dan 3.600 meldingen gedaan

Bedrijven die wel een melding hebben gedaan, maar de activiteit niet hebben gerealiseerd, krijgen geen vergunning. Er zijn meer dan 3.600 meldingen gedaan onder het PAS. Bij de melding was de stikstofdepositie minder dan 1 mol per hectare per jaar. Was de berekende depositie hoger, dan moest een vergunning worden aangevraagd.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • egbert

  Er zijn veel melders die al jaren een bedrijf op die plek hebben onder melding AmvB met o dieraantallen of veel te weinig door grote blunders van de gemeenten.
  De uitstoot is er al alleen niet op papier.

 • Bart Jan

  Ik vind dit eigenlijk heel gek dat de overheid dit niet in beeld heeft, wat had een melding dan voor nut als nergens in beeld was hoeveel uitstoot er in bepaalde gebieden totaal was. Wat als je een deel van de melding gerealiseerd hebt? krijg je dan dat deel wel toegekend?

 • Henk.visscher

  Die stikstof is toch al ingeboekt, daar hoeft tot geen ruimte voor te worden gemaakt

 • Mtswi

  Hoe zit het eigenlijk met de bedrijven die geen pas melding hebben gedaan maar wel een hinderwet vergunning of AmvB hebben?

 • Gradje 1966

  Ze kunnen toch de I en R gegevens controleren of de mei telling dan weet men toch hoeveel dieren en stallen er staan

 • Henk.visscher

  Als je alleen een melding bij de gemeente hebt gedaan krijg je dan ook een brief, is deze melding bekend bij de provincie

 • van elp

  Hoe is het mogelijk dat er stkstofruimte geregeld moet worden voor meldingen die als reductiemaatregel aangedragen wordt.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.