Home

Nieuws 20 reacties

Geen wetenschappelijke grond voor verbod glyfosaat

De huidige wetenschappelijke inzichten bieden geen handvatten om het gebruik van onkruidbestrijder glyfosaat verder te beperken.

Dat zegt landbouwminister Carola Schouten op basis van inzichten van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB). D66-Kamerlid Tjeerd de Groot had de landbouwminister gevraagd om in navolging van Luxemburg de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat verder aan banden te leggen.

De Europese Commissie en de Europese lidstaten kunnen de toelating van werkzame stoffen en middelen waarin die stoffen zitten intrekken op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Luxemburg

Luxemburg heeft de toelating van alle glyfosaathoudende gewasbeschermingsmiddelen per 1 februari van dit jaar ingetrokken. Het ontbreekt echter aan wetenschappelijke onderbouwing, aldus de minister. Het CTGB is dan ook niet van plan om de Luxemburgse maatregel over te nemen, vanwege het ontbreken van de wetenschappelijke onderbouwing.

Ook de adviezen van het Europese chemicaliën agentschap (Echa) en het Europese voedselveiligheidsagentschap (Efsa) zijn voor de minister geen reden van die lijn af te wijken. Zij zegt de adviezen van Efsa, Echa en CTGB te hebben gebruikt bij de onderbouwing van het besluit in 2017 om glyfosaat voor een periode van vijf jaar glyfosaat weer toe te staan.

Kamervraag op valreep beantwoord

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot wilde landbouwminister Carola Schouten naar de Tweede Kamer laten komen om haar tijdens het vragenuurtje aan de tand te voelen over het gebruik van glyfosaat. De Kamer kan bewindslieden ‘ontbieden’ als ze te lang wachten met de beantwoording van schriftelijke vragen. Maandag had De Groot niet beantwoorde vragen van half april aangemeld voor het mondelinge vragenuur. Dinsdag werden de mondelinge vragen ingetrokken, nadat de minister de vragen alsnog schriftelijk had beantwoord.

Nieuwe herbeoordeling

Vier lidstaten beginnen binnenkort aan een nieuwe herbeoordeling van glyfosaat, zodat bij het verlopen van de termijn van vijf jaar opnieuw een besluit genomen kan worden over de toelating van de werkzame stof glyfosaat.

De minister zegt dat het de vraag is of het Luxemburgse verbod voor de rechter stand zal houden, mocht het worden aangevochten. Ondertussen heeft de minister wel met landbouworganisaties afspraken gemaakt over de vermindering van het gebruik van glyfosaat bij de bestrijding van onkruid, in graslandbeheer en bij de behandeling van groenbemesters en vanggewassen.

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  Minister Schouten neemt wel erg gemakkelijk het advies van het CTGB over. Want er is wel degelijk wetenschappelijke onderbouwing voor het verder aan banden leggen van het gebruik van glyfosaat.

  Volgens verschillende wetenschappelijke studies kan het gebruik van glyfosaat een risico vormen voor Parkinson.
  Zie bijvoorbeeld (open URL): bit.ly/30NgRgx

  Wetenschappers brengen het gebruik van glyfosaat ook in verband met autisme bij kinderen.
  Zie bijvoorbeeld (open URL): bit.ly/3d6iyYX en bit.ly/30OZqMw

  En in 2015 heeft het IARC van de WHO op basis van wetenschappelijk onderzoek vastgesteld dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is.
  Zie (open URL): bit.ly/2N46vkm

  In de VS zijn rond de 80.000 aanklachten van met name boeren tegen Bayer/Monsanto bij de rechtbank ingediend vanwege het optreden van Non-Hodgkin lymphoma, oftewel lymfeklierkanker, dat zij wijten aan het gebruik van glyfosaat. De eerste aanklachten zijn door de indieners van de aanklacht gewonnen. Er is daarbij overduidelijk vastgesteld dat Monsanto uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek die belastend zijn voor glyfosaat systematisch heeft achtergehouden en verdoezeld.

  Hoe kunnen het CTGB en de minister nu met droge ogen beweren dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is? Zo werkt het dus, ook in Nederland!?

  Bayer/Monsanto is nu de boer op voor een schikking tegen een heel grote som geld. Maar de problemen blijven en worden alleen maar erger. Glyfosaat is ook schadelijk voor het bodemleven (wormen en micro-organismen lijden er onder) en het hoopt zich op in de bodem, in het oppervlaktewater, in moedermelk, brood, bier... en nog erger: baby's...

  Ik vind dit echt een ontzettend slechte beurt van de minister!
  Het CTGB moet nodig op de schop. Zie ook (open URL): bit.ly/2N48ViW

 • abjongeneel

  Beste Bert Buizer
  Stop je verdachtmakingen en het citeren van leugens
  Er is tot heden geen enkel bewijs voor kankerverwekkendheid van Glysofaat
  Als het wel zo was dan was het in de EU al 10 keer verboden
  En ook in de VS is het recent nog officieel veilig verklaard
  De Waakhond in de VS heeft dat afgelopen januari nog verklaard
  De Amerikaanse toezichthouder Environmental Protection Agency (EPA) heeft het bestrijdingsmiddel glyfosaat veilig verklaard voor mensen en niet kanker verwekkend

 • trekker123

  We werken inmiddels zo'n 45 jaar met Glyfosaat. Achter de komma zal het vast wel ergens niet goed voor zijn, maar als dat allemaal zo significant zou zijn dan was het ook wel duidelijker hoe ziek de mensheid er van wordt. Stel daar ook de andere kant tegenover, wat het heeft bespaard op toepassing van andere middelen of extra grondbewerking (= milieu belasting) om bijvoorbeeld kweek te bestrijden. Dat LPG stoken om onkruid af te branden valt ook wel wat op af te dingen toch?

 • Bertus Buizer

  @abjongeneel 08:32, Uw woorden klinken alsof u er belang bij hebt om de machtige lobby van de agrochemie te verdedigen. Beseft u zich dat het om mensenlevens en leven in het algemeen gaat. Mensen, bodemleven, bijen, ecosystemen en biodiversiteit, ze lijden allemaal onder het decennia lange, grootschalige wereldwijde gebruik van glyfosaat (werkzame stof van Roundup), dat behalve giftig ook persistent is.

  Monsanto heeft heel lang geprobeerd alle wetenschappelijke bewijzen die glyfosaat in verband brengen met ernstige ziekten tegen te spreken en de aandacht af te leiden van de giftigheid van glyfosaat. Zie (open URL): bit.ly/2YJfKM5

  Bayer/Monsanto probeert met veel geld ‘onafhankelijke’ wetenschappers en boeren om te kopen respectievelijk de mond te snoeren en met een sterke lobby politici en milieuagentschappen (zoals het EPA) op het verkeerde been te zetten. Monsanto was in het verleden zelfs direct of indirect in het EPA vertegenwoordigd.

  Sinds maart 2018 staat glyfosaat ook op de lijst van 330 zeer gevaarlijke pesticiden (highly hazardous pesticides, #HHPs), die is opgesteld door opgesteld door Pesticide Action Network International (PAN). Zie (open URL): bit.ly/2N35Rn1

 • Bertus Buizer

  @trekker123 (09:15), Kweek op landbouwgrond kan een indicator zijn voor slecht bodembeheer. Maar kweek en andere wortelonkruiden zijn prima te bestrijden zonder gebruik van chemie. Het kan bijvoorbeeld bij droog, zonnig weer met de Kvik-up, een Deens werktuig dat ook in Nederland met succes wordt gebruikt. Zie mechanischschoon.nl (open URL): bit.ly/2AI9WdX

 • kleine boer

  ach bertus is zijn ei ook weer kwijt

 • Bolder01

  Abjongeneel ,, volledig met je eens laat die buizer zich met andere zaken bemoeien , hij weet het zoogenaamd altijd beter

 • Bertus Buizer

  @kleine boer (11:57) en @Bolder01 (12:03), Wegkijken is geen optie meer. Landbouw kan beter op een ecologisch verantwoorde manier, zoals natuurinclusieve kringlooplandbouw, biologische landbouw, regeneratieve landbouw, etc. Dat is ook de lering uit de nu heersende coronavirus pandemie.

 • kleine boer

  ach bertus jij werkt zelf op een kantoortje en je laat een ander waarschijnlijk je stoepje schoon krabben....

 • maiskolf

  Een corona heeft niks met dit onderwerp te maken meneertje Buizertje. U lijkt de politiek wel.
  Het is dus niet schadelijk. Duidelijk . En ook niet meer zitten te zeuren of wel niet .

 • Bertus Buizer

  @maiskolf (12:33), Lees dan eens wat Dirk Duijzer, het nieuwe boegbeeld van de Topsector Agri & Food, op Boerderij.nl van 15 juni jl. heeft gezegd over hoe het verder moet na corona: kringlooplandbouw, meer regionaal, etc. Zie (open URL): bit.ly/37DaJZD

 • Alco

  Lezen wat je wilt lezen zet velen aan het dwalen.

 • Erik A

  Helemaal eens met Bertus Buizerd. Laat het grote Bayer geld nou niet regeren. Zie toch in dat de landbouw sector een uit de hand gelopen experiment is. Meer natuurinclusief boeren gaat echt lukken, beter voor iedereen, ook de boer uiteindelijk.

 • kleine boer

  erik A na corona is de knip leeg bij vele.... boeren werken altijd natuurinclusief maar dat weet jij schijnbaar niet de vakken liggen altijd te goedkoop vol...

 • Alco

  Erik A. Wat doe jij voor de kost waardoor je er ZOVEEL verstand van hebt.
  Mensen met commentaar praktiseren meestal zelf helemaal niet of boeren van grote subsidie potten.

 • sanderheerink90

  Buizer. Zorg je ook meteen dat sigaretten alcohol maar ook chloor terpentine etc verboden worden. Dat staat vrij uit te koop is ook niet altijd gezond. Glyfosaat moet je ook niet drinken maar zoals het gebruikt word tegenwoordig schat ik de schadelijkheid veel minder in dan ander genoemde stoffen. Nog los van het feit dat glyfosaat veel co2 uitstaat van mechanische brstrijding bespaart. Zal ook wel weer levens schelen evenals de hogere opbrengsten door gebruik glyfosaat. Dat is dezelfde verrotte deugmentaliteit als zeuren over hormonen en antibiotica in vlees. Terwijl de mense voor menig loopneus een kuur krijgt en de pil veelal gebruikt word. Maar landbouw is nou eenmaal sluitpost. Elk probleem word erheen geschoven om de echte problemen niet aan te kaarten.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Super reakties Bertus Buizer.
  Carola laat hier een steek vallen.
  Bayer zal trots op haar zijn.
  X

 • kleine boer

  gaj van den broek je teelt neem ik aan al je eten zelf? Haalt nooit iets bij de chinees of zo ? Je zal vast niet roken en drinken? Zal ook zeker geen auto hebben en ook zeker geen elektrische fiets?

 • trekker123

  Gewoon af en toe een waterpijp roken en een ballonnetje lachgas inhaleren en alle negatieve effecten van glyfosaat verdwijnen als sneeuw voor de zon!

 • Alco

  Is er geen eilandje beschikbaar voor die betweters?
  Dan pas zullen ze erachter komen wat zelf redzaamheid is.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.