Minister Piet Adema bekritiseert de sierteeltsector voor onvoldoende inzet om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en eist ambitieuzere plannen voor duurzaamheid. – Foto: Koos van der Spek AlgemeenNieuws

Adema wil meer ambitie van sierteelt om middelengebruik te verminderen

Minister Adema eist meer inzet van sierteelt voor het verminderen van gewasbeschermingsmiddelen.

De sierteelt toont te weinig ambitie wat betreft de terugdringing van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, vindt minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Adema zegt dat er grote opgaven liggen, niet alleen bij het behalen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water. Hij is van mening dat er reeds grote stappen worden gezet in de terugdringing van het middelengebruik. In debatten brengt Adema het voorbeeld van coöperatie Cosun aan, die het middelengebruik met de helft wil reduceren, zelfs nu de Europese Commissie de maatregelen die daarop gericht waren, heeft ingetrokken.

Adema wil dat de sierteeltsector met plannen komt die een sterke reductie van het middelengebruik tonen. Hij zegt de cijfers niet precies te kennen, maar weet wel dat in de sierteelt een veelvoud van het aantal kilo’s gewasbeschermingsmiddelen wordt gebruikt in vergelijking met bijvoorbeeld de aardappelteelt. “Dat zijn gigantische verschillen waar de sierteelt echt fors uitschiet.”

Adema: alles mag, als het maar duurzaam gebeurt

“De sierteelt moet echt meer doen om gewasbeschermingsmiddelengebruik te reduceren. We moeten voldoen aan de Kaderrichtlijn Water, dus er moet wat gebeuren.” De sector zou vanuit zichzelf gemotiveerd moeten zijn om het middelengebruik terug te dringen, vindt Adema. De minister ziet dat de sierteelt zich onttrekt aan de maatschappelijke wens. “De samenleving is aan het veranderen. Ik spreek steeds meer mensen die zeggen: stop met de sierteelt. Dan zeg ik: alles mag bestaan in Nederland, als het maar duurzaam gebeurt. Het gaat er mij niet om een teelt te verbieden. Ik wil toe naar een duurzame landbouw. Dat is de enige overlevingsstrategie voor de landbouw.”

Adema zegt dat de sierteelt intrinsiek gemotiveerd zou moeten zijn “om met een goed aanbod aan de samenleving te komen en te zeggen: we hebben jullie gehoord en dit is onze ambitie. Maar die ambitie moet dan wel aanmerkelijk hoger zijn dan wat ik nu zie.”


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin