Home

Nieuws 8 reacties

Neerslagtekort verder opgelopen; veel groter dan in recordjaar 1976

Het neerslagtekort is opgelopen tot gemiddeld 117 millimeter in Nederland.

Dat meldt het KNMI in een update over de droogtesituatie. Dit jaar is nog steeds het droogste jaar ooit, en het verschil met recordhouder 1976 loopt de komende weken naar verwachting verder op. Er wordt amper neerslag verwacht. Over vijftien dagen is het tekort naar verwachting opgelopen tot 153 millimeter, bijna 50 millimeter meer dan in 1976 en het eveneens kurkdroge jaar 2018.

Ongelijk verdeeld

De neerslag is in mei tot nu toe erg ongelijk verdeeld. Het meeste viel op de Noord-Veluwe en Kop van Overijssel (max 20 millimeter),maar in grote delen van het land viel minder dan 10 millimeter.

Grootste tekort in het Zuiden

Het neerslagtekort is het grootste in het zuiden van het land (130 millimeter), maar de verschillen zijn niet heel groot. In het Noorden is ook nog een tekort van 110 millimeter. Het neerslagtekort is het verschil tussen de zogeheten referentiegewasverdamping en de gevallen neerslag gemeten vanaf 1 april. Het is dus niet het verschil in neerslag tussen nu en gemiddeld.

De beschikbare hoeveelheid water in de grond, afkomstig van neerslag die eerder in het jaar viel, telt niet mee. Dit jaar startte met een bijna overal herstelde grondwatervoorraad, als gevolg van een natte winter en vroeg voorjaar. Nu dalen de grondwaterstanden weer snel.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • vrij01241

 • leftturn

  dit jaar is niet het droogste ooit. tot 1 mei hadden we geen neerslagtekort, bekeken vanaf 1 januari.
  verder hebben we in een "normaal" jaar ook een neerslagtekort rond deze tijd. dus van die 130 milimeter moet je de helft afhalen om te vergelijken met normaal.
  neemt niet weg dat neerslag geen overbodige luxe zou zijn. echter paniekvoetbal is hier niet op zijn plaats

 • Vhouder

  nou leftturn jij zit mischien op natte grond maar hier op de hoge zandgrond ziet het er niet goed uit matige eerste snede en van tweede komt zo niks terecht

 • deB.

  Dit komt niet goed op deze manier!
  Left turn wens ik veel droge dagen toe dan...Dit is het 3e droge jaar op rij, wat nu al droog begint ook! En dan gaan lopen bagatelliseren, man man de voer voorraden zijn op, en de prijzen van melk en akkerbouw zijn dik onder de kostprijs!

 • leftturn

  ik zit niet op natte grond en het is hier ook droog boven. het jaar 2020 als totaal tot nu toe is niet droog door de extreem natte winter. en dat is wel een verschil met vooral 2019. toen begonnen we met een veel lagere grondwaterstand dan begin groeiseizoen 2020.
  het artikel klopt feitelijk niet en ik begrijp ook wel dat dit de bovengrond niet vochtiger maakt.

 • trekker123

  Geweldig toch dat er ook mensen zijn die vinden dat het meevalt met de droogte?

 • deB.


  Je zit denk tussen stenen in betondorp...cq wijs doen onder het mom van... meer praat dan daad. Daar hebben we er genoeg van, die tussen 9 en 5 in de polder zwermen

 • Steenbok

  Droogte is op dit moment erger dan half mei 2018

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.