Home

Nieuws 20 reacties

In twee dagen tijd 35 doodgebeten schapen

Een bloedbad in Hedikhuizen: in twee dagen tijd 35 doodgebeten schapen. Getroffen boeren en een wolvendeskundige vermoeden dat een wolf toegeslagen heeft.

In twee dagen tijd 35 schapen minder. Dat is de realiteit bij schapenhouder Jos Verhulst en zijn buurman in het Noord-Brabantse Hedikhuizen. Afgelopen vrijdag trof Verhulst acht dode schapen aan in zijn kudde. Een dag later volgde er nog 24, blijkt ook uit binnengekomen meldingen bij BIJ12. Zijn buurman trof nog eens drie dode schapen aan. DNA-onderzoek moet uitwijzen of het vermoeden klopt dat er een wolf flink huisgehouden heeft.

‘Overduidelijk’ een wolf

“Voor mij was direct duidelijk dat ik in aanraking was gekomen met een wolf”, zegt Verhulst bij Omroep Gelderland. “Ik heb al heel mijn leven schapen. Door de jaren heen heb ik best wel eens een hond bij de schapen gehad. Maar een hond bijt een schaap aan alle kanten: in de ribbenkast, poten, oren: overal. Dat is een ravage. Bij een wolf liggen ze puntgaaf, en zijn onder in het strottenhoofd gebeten.” Met één schaap had Verhulst geen probleem gehad. “Maar er 32 kapot bijten, kan ik geen vrede mee hebben.”

Verkeerd beeld van de wolf

Ook Maurice La Haye van Wolven in Nederland vermoedt dat het om een wolf gaat. “We vinden het heel vervelend. Voor de betreffende agrariër en voor het beeld dat weer ontstaat van de wolf.” Volgens La Haye hapt een wolf net zo lang totdat hij aan een schaap kan eten. “Maar als een weide vol schapen loopt, gaat hij langer door dan nodig.” La Haye pleit voor preventie – o.a. met elektrische rasters – zodat dieren beter beschermd zijn.

Gelders plan goedgekeurd, Brabant is zoekende

Het plaatsen van rasters is nou juist de kern van het vorige week goedgekeurde preventieplan door Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Gelderland. Gelderland wil boeren daarin financieel ondersteunen. De Brabantse PVV wil dit Gelders preventieplan overnemen vanwege het geboekte succes in de proeven die hieraan voorafgingen. “De PVV wil dat de provincie verantwoordelijkheid neemt en bijdraagt aan oplossingen om de angst bij onze veehouders weg te nemen”, aldus woordvoerder Maikel Boon. “De resultaten van de proeven met elektrische afrastering in Gelderland zijn veelbelovend en wij verzoeken het college van Brabant dan ook om het Gelderse preventieplan te gebruiken voor oplossingen voor de ontstane problemen in onze provincie.”

Laatste reacties

 • kleine boer

  En waar is de partij voor de dieren nu?

 • nvanrooij1

  @kleine boer
  Die reageren alleen als ze de boeren in diskrediet kunnen brengen.

 • Gebageit

  Maar 1 oplossing en dat is opruimen die rotzooi!

 • Vhouder

  Beste kleine boer maak je niet druk de wolf dood alleen diervriendelijk en zonder stress voor de schapen anders was esther ouwehand allang met een wolven fokverbod gekomen

 • kleine boer

  Vhouder 😁👍

 • fam.hdejong1

  Inderdaad opruimen die wolven🦊🐺

 • Bloemestein

  Het gevaar bestaat dat partijen rigoreuze methoden gaan gebruiken, waardoor de schade aan de fauna, en huisdieren onherstelbaar groot wordt. Beter tevoren een goed afschotplan opstellen en uitvoeren.

 • wienbemelmans

  Geluid dempers op de geweren en een paar nachten er op uit.opruimen die troep.

 • Ik weet het !

  Gaat prima, begint al lekker uit de hand te lopen.. gaat binnenkort nog weer beter!

 • afm

  op ruimen die troep die komen ook zo meteen de stal in tussen de koeien en de geiten

 • veldzicht

  Volgens die wolven vertroetelaars pakken die wolven toch alleen mij oude,zieke en overtollige herten en zwijnen wat zo goed is voor de biodiversiteit.Volgens mij is er maar een aanvaardbare oplossing;afknallen dat ongedierte,ze zijn al 150 jaar het land uit en er is nog nooit een dag geweest dat iemand ze gemist heeft en je ziet wat voor ellende die paar wolven nu al veroorzaken.

 • bori

  WAT KAN EEN VOLK IN WELVAART <TOCH ONTZETTEND VER AFDWALEN>
  ERG TRIEST!

 • Vhouder

  prachtig die wolven, leeuwen en tijgers ook maar liever alleen in de dierentuin

 • Bolder01

  Een paar dooie kippen , met een beetje sjuu er over vinden ze lekker

 • jwillems

  Zet er vannacht een jager bij , en morgenvroeg is alles opgelost.

 • bankivahoen

  Denk wel goed na , alle wolven zijn gechipt en hebben namen. Ze worden door zgn dierenvrienden gevolgd. Van elke wolvin welke drachtig is is bekend wie de partner was. Dit noemt men natuurbeheer!? Ga ervan uit dat ze hier en in België uitgezet zijn.

 • bankivahoen

  Denk wel goed na , alle wolven zijn gechipt en hebben namen. Ze worden door zgn dierenvrienden gevolgd. Van elke wolvin welke drachtig is is bekend wie de partner was. Dit noemt men natuurbeheer!? Ga ervan uit dat ze hier en in België uitgezet zijn.

 • husky

  Ja, waar blijven de reacties vd wolven knuffelaars, dat ze alleen zwijnen en herten grijpen?

 • @123

  De teller stond vanmorgen al op 43 gedode schapen.

 • Janny47

  Het zal niet lang meer duren , want er zal een nieuwe regel komen wanneer schapenboeren niet hun schapen beschermen tegen de wolf een fikse boete zullen krijgen

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.