Home

Nieuws 20 reactieslaatste update:23 mrt 2020

Schouten: ‘Tekort aan oogstkracht groot probleem’

Dat er als gevolg van de coronacrisis onvoldoende werknemers zijn voor de oogst in de land- en tuinbouw, is volgens landbouwminister Carola Schouten een groot probleem.

“Er zijn letterlijk handen tekort om de oogst binnen te halen”, aldus de minister zaterdagavond bij het televisieprogramma Op1. “Voor sommige boeren en tuinders is dit nu echt een heel zware tijd.”

Schouten herhaalde de kabinetsoproep van eerder deze week aan afnemers om bij prijsonderhandelingen niet het onderste uit de kan te halen en een redelijke prijs te bieden, ‘ook als zou het markttechnisch niet hoeven’. “Zorg dat we juist nu we weten hoe belangrijk voedsel is en we ook denken aan degene die het voedsel maakt.”

Houd grenzen open voor export van voedsel

De minister zei er op Europees niveau alles aan te doen dat grenzen open blijven voor de export van voedsel. “We hebben deze week een aantal situaties gezien dat vrachtwagens aan de grens stonden en er niet doorheen konden. Als je verse producten hebt is dat natuurlijk vreselijk.”

Voor de sierteelt is dat geen oplossing, gaf Schouten aan. Zij denkt wel met het bedrijfsleven mee om te organiseren dat producten die voor de export bestemd waren nu zoveel mogelijk in het binnenland worden afgezet. De minister zegt dagelijks in overleg te zijn met LTO Nederland om de vinger aan de pols te houden.

Afgelopen week hebben bloementelers en veilingen een groot deel van hun productie moeten vernietigen, omdat de vraag wegvalt door de coronacrisis. Zij riep consumenten op een extra bos bloemen te kopen om die weg te geven aan mensen die in deze crisis waardering verdienen.

Stikstof blijft aandacht vragen ook tijdens coronacrisis

De minister zei dat na de coronacrisis het stikstofprobleem geen belemmering mag zijn voor de bedrijvigheid en dus blijft ze werken aan een pakket van maatregelen. Door de coronacrisis moeten voorgestelde maatregelen echter wel tegen het licht worden gehouden. “Juist in deze nieuwe situatie moeten we daar naar kijken en dat zijn we nu aan het doen.” Ze gaf aan dat de coronacrisis van een heel andere orde is dan de stikstofproblematiek. “Corona gaat letterlijk over leven en dood, maar dat zegt niet dat we niet meer na moeten denken over stikstof.”

Genoeg voedsel voor consument

De minister benadrukte dat er voldoende voedsel is voor de consument. Ook als het langere tijd duurt. Ze constateert wel dat de prijzen voor boeren onder druk komen, doordat de export van producten voor een deel wegvalt. “Als daar haperingen in komen, merken we dat hier natuurlijk ook meteen.”

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Laatste reacties

 • deB.


  Zullen we de zaak maar eens thuis houden dan... Willen te graag benadrukken dat er genoeg is, valt op.

  Versprodukten op bij AH...onder het mom van distributie probleem jaja

 • ptheunis501

  Ik denk dat het aanbod in de supermarkten er over 2 weken heel anders uit gaat zien. We zullen dan blij zijn met zuivel, boter, vlees.
  We gaan een herwaardering krijgen van de landbouw

 • glaasje

  Zou het schande ten top vinden dat het stikstof gedoe, weer op tafel komt bij de landbouw na deze corona crisis. Het is na 1 week al duidelijk waar de stikstof problemen vandaan komen. Vlieg en autoverkeer . Volgens mij is duidelijk dat hier wat aan gedaan moet worden. Allemaal welvaart. Die hele klimaatsoap kan ook van tafel. Hou de vruchtbare grond voor de voedsel voorziening en NIET voor de milieu en natuur beweging. Hou de natuur en mileu subsidies voor de voedsel produktie. Als de landbouw meer waardering zou krijgen vanuit de regering en media krijg je ook weer meer personeel voor de oogsten. Mensen willen gewaardeerd worden voor hun werk.

 • Gerd

  Niet het product maar de verpakking zal het probleem zijn Tetrapack 5 weken levertijd!

 • brutus71

  Deze kabinetsperiode gaat dat hele stikstof gedoe en klimaatonzin de ijskast in,
  eerst Corona crisis overwinnen, dat gaat veel geld en slachtoffers kosten.

  Daarna zal er een hele andere periode komen, we gaan het zien, hopenlijk, misschien moet ik wel zeggen DEO VOLENTE

 • farmerbn

  Corona-virus heeft nu al geleid tot waardering voor mensen in de zorg. Als straks meer agenten nodig zijn om de orde te handhaven, meer waardering voor agenten. En als er meer dagen komen met lege schappen in de winkels, voor meer waardering voor de boeren. We hoeven alleen maar te wachten en de waardering komt zo aanwaaien. Moet de overheid natuurlijk niet de grens dichtgooien voor voedselexport.

 • Gat

  Sierteelt, is gewoon welvaart. In tijden van crisis is dat het eerste wat mensen niet nodig hebben.

 • trekker123

  Kunnen de serveersters uit de horeca zo aan het werk in de kassen. Kunnen ze ontdekken dat er nog ander werk is dat nog niet eens zo beroerd is en ook niet slechter betaalt.

 • farmerbn

  Hoeft KLM-personeel ook niet in de ww. En ze vervuilen de lucht niet meer.

 • Hilhorst100

  Greendeal en stikstofprobleem gelijk onder de grond stoppen, beschermende status virusvleermuizen direct opheffen.

 • Piet p

  Schappen zíjn met een paar weken gewoon leeg.
  Politici proberen nu nog de bevolking rustig te houden met voorliegen in de hoop dat het zichzelf voortijdig oplost.

 • ptheunis501

  Rusland gooit de grenzen al wagenwijd open!!!! Voedsel is primair, zonder voedsel komt er onrust, puttin anticipeert snel, dus ........

 • melkveehouder .

  Ik snap het probleem van Schouten niet. Er zitten toch genoeg mensen thuis door de corona crisis? Mensen die graag een luchtje zouden willen scheppen. De overheid betaalt momenteel hier voor 90% van het loon door, en de werkgever de resterende 10%.

  Het zou toch een mooie oplossing zijn als deze mensen de helpende hand zouden bieden voor bijvoorbeeld 10% van hun loon als extraatje.
  De agrarisch ondernemer betaalt deze 10%, én de 10% die de werkgever kwijt is.
  Als hij vervolgens de overheid ook nog eens 10% betaalt is iedereen blij.

  De agrarisch ondernemer heeft voor 30% van het loon betaalbare hulp om te oogsten.
  De werkgever hoeft die 10% niet te betalen voor werknemers die tijdelijk in de werkonderbreking zitten en krijgt hierdoor financiële armslag.
  De overheid krijgt 10% van haar loonkosten vergoed!

  Het is maar een idee!

 • kleine boer

  Als de russen de grens al los gooien....

 • Alco

  Melkveehouder. De mensen waar jij op doelt hebben alleen maar commentaar en houden de hand op.

 • melkveehouder .

  @alco. Dat blijft dan het probleem van Schouten😀

 • farmerbn

  Hopelijk gaat er veel voedsel naar Rusland.

 • r van dijk

  ik zou wel willen helpen waar mogelijk maar ik ben nu al dagen bezig om te kijken waar ik me zou moeten aanmelden.
  ik ben namelijk werkloos na een poos in de ziektewet gezeten te hebben en nu zou ik graag iets willen doen eventueel
  wel raar dat het zo ingewikkeld is

 • koster

  in frankrijk hebben zich al 40.000 mensen aangemeld om in de landbouw te werken. Als Den Haag nu eens een keer meewerkt is dat hier ook mogelijk. Er zijn zat mensen die nu alles willen aanpakken omdat er anders geen eten op de plank staat. Wie weet welke werkers de landbouw er dan ook nog aan over houdt.

 • kanaal

  er zitten veel mensen thuis.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.