Home

Nieuws 1 reactie

Kamerleden krijgen elke dag motie-suggesties

Een motie indienen kan voor een Kamerlid heel eenvoudig zijn. Lees goed de e-mail en pik er de juiste suggestie uit.

Afgelopen zaterdag schreef De Volkskrant dat het Mesdagfonds via een adviesbureau 4 aangenomen moties in de Tweede Kamer zou hebben gekocht voor € 2.500 per stuk. Het ging om moties waarin onder meer werd gevraagd om uniformiteit bij het meten van nutriënten in oppervlaktewater en om daarbij ook andere bronnen dan de landbouw in het oog te houden.

€ 10.000 voor 4 moties

Voorzitter Jan Cees Vogelaar van het Mesdagfonds laat zich door het public affairsbureau van René Leegte informeren over welke onderwerpen in de Tweede Kamer aan de orde zijn en hoe verschillende partijen daarover denken. Dat kost hem € 10.000. Hij krijgt ook advies over welke onderwerpen hij op welke manier bij welke partij aan de orde zou kunnen stellen. “Vervolgens ben ik slim genoeg om te zorgen dat mijn informatie bij de Tweede Kamerleden terecht komt..” Vogelaars rekensom was eenvoudig: € 10.000 betaald, 4 moties aangenomen. Dat is € 2.500 per motie.

Lobbyisten

Lobbyisten en belangenbehartigers van groen tot rood en van links naar rechts lopen in het parlement de deur plat om belangen duidelijk te maken. LTO Nederland is er, maar ook Greenpeace loopt er rond. Soms gaat het om betaalde krachten van een belangenorganisatie, soms om zelfstandige adviseurs die hun diensten aanbieden. Maar ze laten zich niet betalen per aangenomen motie.

Kamerleden krijgen elke dag suggesties voor moties. “Sterker nog”, zegt Jan Cees Vogelaar, “aan de vooravond van de behandeling van de wet voor de invoering van de fosfaatrechten heb ik samen met Willem Bruil een hele wetstekst zitten maken voor onder andere de Partij voor de Dieren voor een grondgebonden veehouderij.”

Ik doe aan dit spelletje niet mee

Moties kopen? ‘Ongehoord’

De elektronische postbussen van Kamerleden lopen soms over met goedbedoelde motie-teksten. Maar moties kopen? Zowel beroepsmatige lobbyisten als medewerkers van Kamerleden zeggen dat dergelijke praktijken letterlijk ongehoord zijn.

Een van de Kamerleden die voor een motie zou zijn benaderd door het Mesdagfonds is Jaco Geurts. Die vindt het eigenlijk beneden zijn waardigheid te reageren: “Ik doe aan dit spelletje niet mee. Als het over water gaat laat ik me informeren door CDA-waterschapsbestuurders.”

Conceptmoties

De medewerker van Kamerlid Roelof Bisschop, wiens naam ook onder een aantal moties stond, heeft in zijn e-mail nagezocht welke communicatie er destijds (in juli 2016) is geweest over de 4 moties. Hij verzekert dat er geen conceptmoties door een public affairsbureau of door het Mesdagfonds zijn aangeleverd. Wel heeft het Mesdagfonds, voordat het debat werd gevoerd, informatie verstrekt aan Kamerleden. Dat is ook terug te vinden in het verslag van het algemeen overleg dat destijds werd gevoerd. Maljaars zegt dat suggesties voor moties van Jan en alleman komen. Maar dat moties letterlijk worden overgenomen, heeft hij nog niet gezien.

De voorzitter van het Mesdagfonds heeft inmiddels om een rectificatie gevraagd bij de Volkskrant. Ter ondersteuning heeft hij de e-mailwisseling bijgevoegd met de vragen en antwoorden. Hij zegt desnoods naar de rechter te stappen, als zijn verzoek niet wordt ingewilligd.

Eén reactie

  • JC Vogelaar

    Jan voor de volledigheid de jaarkosten waren dat jaar circa 10.000 voor alle activiteiten dus niet alleen de 4 moties en dat was de rekensom net als je bv voerkosten en melkopbrengst per koe uitrekende als v ergelijking tijdens die inleiding in Kollumerzwaag. PZ is dus niet betaald per motie wat de |Volkskrant er van maakt en nog gekker al helemaal geen Kamerleden.

    JC

Of registreer je om te kunnen reageren.