Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:10 mrt 2020

Ruim 200 hoogdrachtige runderen bij de slacht

Afgelopen jaar zijn 226 hoogdrachtige runderen aangetroffen bij de slacht.

Dat blijkt uit het conceptbesluit waarin landbouwminister Carola Schouten een verbod instelt voor de handel in hoogdrachtige runderen en varkens met het doel de dieren te slachten.

Het verbod komt erop neer dat een veehouder de drachtige dieren (in het laatste deel van de dracht) niet van het bedrijf mag afvoeren voor de slacht.

Uitzonderingen: noodslacht of dieren besmet met ziekten

Zeugen die langer dan 77 dagen drachtig zijn en koeien die langer dan 185 dagen drachtig zijn, mogen door de veehouder niet voor de slacht worden aangeboden. Er zijn uitzonderingen mogelijk als dieren besmet zijn met ziektes die moeten worden bestreden of in het geval van een noodslacht

Verkoop van koe of varken

Bij de verkoop van een koe of varken moet de veehouder schriftelijk verklaren dat het dier zich op dat moment niet in het laatste derde deel van de dracht bevindt. Boeren die toch een drachtig dier afleveren zijn strafbaar.

Vervoer hoogdrachtige dieren verboden

Het is nu al verboden om hoogdrachtige dieren te vervoeren vanaf 90% van de dracht. De minister schrijft dat uit gegevens van de NVWA blijkt dat vorig jaar zeker 226 hoogdrachtige dieren voor de slacht zijn aangeboden. “Aangenomen wordt dat het aantal hoogdrachtige runderen in het laatste derde deel van de dracht dat op het slachthuis is aangevoerd nog hoger ligt, maar cijfers hierover ontbreken.”

De minister heeft al eerder aangekondigd dat ze maatregelen zal treffen. Zij vindt het uit oogpunt van dierenwelzijn onwenselijk dat hoogdrachtige dieren naar de slacht worden afgevoerd.

Schapenstaarten couperen

De minister kondigt tegelijkertijd aan om het couperen van schapenstaarten uit te faseren. Vanaf 1 januari 2028 zal het couperen van staarten van schapen waar nu nog een uitzondering voor geldt verboden worden. Het gaat om het couperen van staarten van de ooien van de rassen Suffolk, Hampshire Down en Clun Forest.

Het conceptbesluit ligt tot 16 april ter inzage.

Laatste reacties

 • Gradje 1966

  Er kan altijd eens een stier vreemd zijn gegaan . Ik neem aan dat je een drachtig beest wil houden maar als je dat niet weet kan het een keer voorkomen.
  Bij mijn is het tot nog toe een keer voorgekomen en dan krijg je drie maanden naar dato een telefoontje van de N.V.W.A en dan doen ze net of je iemand vermoord hebt zo gaan ze tekeer . Wij mogen geen foutje maken en hun de hele dag de lam ballen

 • kleine boer

  Op de Oostvaardersplassen alles getest voor ze afgeknald worden natuurlijk ...

 • WJHDKremer

  sorry, het is verboden hoogdrachtige dieren te vervoeren die in de laatste 90% van de dracht zijn?????????

 • Alco

  Maar 200 honderd!!!
  Dat wil ongeveer zeggen dat het eens in een boer zijn leven kan overkomen.

 • egbert

  Juist alco gaat nergens om en hier is ook ooit een weggegaan die een kalf droeg zonder dat ik het wist kwam er toen met waarschuwing van af . Had koe liever gehouden.

 • Attie

  Bij twijfel ff rechts onder met ✊ opstoten..., doen we ook wel voor droogstand.

 • kanaal

  moeten hoog zwangere vrouwen ook thuis blijven?

 • JanBraakman

  Goed opgemerkt @WJHDKremer. Tekst wordt gecorrigeerd.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.