Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:6 feb 2020

Droogtemaatregelen Aa en Maas blijven van kracht

De grondwaterstanden in delen van de werkgebieden van waterschappen Aa en Maas en De Dommel (N.-Br.) zijn nog niet hersteld.

Dat er sinds september een gemiddelde hoeveelheid regen is gevallen heeft dat probleem niet opgelost, stellen de schappen.

Maximaal water aanvoeren vanuit Maas

Daarom houdt Aa en Maas voorlopig vast aan de maatregelen die zijn genomen om de grondwaterstand te herstellen: het water zoveel mogelijk conserveren door de peilen hoog te zetten en maximaal water aanvoeren vanuit de Maas.

Met deze maatregelen hoopt het schap te voorkomen dat er 1 april een onttrekkingsverbod ingesteld moet worden, mocht er komende 2 maanden een minimale hoeveelheid regen vallen.

Mogelijk pas later in het jaar bemesten

Aa en Maas adviseert boeren zoveel mogelijk rekening te houden met het vasthouden van water. Vanaf half februari mag er weer mest uitgereden worden. Als de grond nog te nat is, kan op sommige akkers mogelijk pas later in het jaar bemest worden.

Dat dit vervelend is voor de bedrijfsvoering realiseert het schap zich. Volgens Peter van Dijk, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas, werken boeren erg goed mee in een tijd dat waterconservering cruciaal is. “Er wordt gekeken naar het grotere belang, dat waarderen wij enorm”, aldus Van Dijk.

Grote verschillen in werkgebieden

Binnen werkgebied van Aa en Maas zijn grote verschillen tussen de hoge zandgronden zoals de Maashorst, ten zuiden van Helmond en in de Groote Peel en de rest van het werkgebied.

Bij de hoge zandgronden is er nog sprake van lage tot zeer lage grondwaterstanden. Om het grondwater op de hoge gronden weer op niveau te krijgen is er de komende maanden nog veel regen nodig.

De Dommel: 300-350 mm tekort

Ook binnen het werkgebied van Waterschap de Dommel bestaan verschillen. Het regentekort van de afgelopen twee jaar is 300-350 mm in het gebied onder de lijn Tilburg-Eindhoven, terwijl de situatie in de beekdalen boven die lijn minder nijpend is. “Op sommige plekken is nog jaren extra regen nodig om het grondwater aan te vullen”, aldus het schap.

Ook De Dommel houdt de stuwen zo hoog mogelijk om alle regen die valt vast te houden. Zo nat mogelijk de winter uit is het doel. Ook hier werken boeren in het gebied mee door water langer vast te houden en later het land op te gaan voor grondbewerking of bemesting.

Bovendien biedt het schap – net zo als vorig jaar – boeren aan om samen te investeren in een zelf te bedienen stuw. Vorig jaar leverde dat 64 stuwen op. Boeren kunnen zich hier altijd nog voor aanmelden bij het schap.

Laatste reacties

  • veldzicht

    Nou hier heb ik water zat gehad.Dat waterschap kan van mij wel een beetje water krijgen.

  • Vhouder

    waterschap kijkt niet naar het veld en de praktijk maar naar computermodellen

  • kleine boer

    Hoog water is al onderweg nu waterschap komt weer te laat zo lijkt het

Of registreer je om te kunnen reageren.