Home

Nieuws 4 reacties

Boeren protesteren bij distributiecentra van supermarkten

Op verschillende plaatsen in het land protesteren boeren zaterdag bij distributiecentra van supermarkten.

In Raalte (Ov.) blokkeren boeren sinds vrijdagavond met trekkers de ingang van een bevoorradingscentrum van Jumbo. In Zwolle voeren boeren sinds zaterdagochtend actie bij een distributiecentrum van Albert Heijn en ook in de Gelderse plaatsen Oosterhout en Geldermalsen wordt gedemonstreerd.

In Overijssel verlopen de acties rustig, laat een politiewoordvoerder weten. Wel ontstaat er door het protest bij het distributiecentrum van Albert Heijn drukte op de wegen rond Zwolle. In Geldermalsen staan boeren sinds zaterdagochtend vroeg bij bevoorradingscentra van Lidl en Albert Heijn. In Oosterhout gaat het eveneens om een actie bij een Albert Heijn-distributiecentrum. Vrijdag werd er ook actie gevoerd, toen blokkeerden boeren in Woerden en Veghel een distributiecentrum van Jumbo.

‘Spontane actie’

Boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) zegt dat het om een spontane actie van individuele boeren gaat. Donderdag liep een ultimatum van de actiegroep af. FDF had geëist dat supermarkten 3 procent van hun omzet afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly. Boeren zijn ook boos over een akkoord dat het kabinet sloot met de oppositie over de stikstofwet. Ze noemen de aangescherpte doelen, een halvering van de stikstofuitstoot in 2035, onhaalbaar.

Drentse Boeren protesteerden bij de in en uitgang van het distributiecentrum van supermarkt keten COOP in het drentse Gieten in de nacht van vrijdag op zaterdag. - Foto: Novum RegioFoto
Drentse Boeren protesteerden bij de in en uitgang van het distributiecentrum van supermarkt keten COOP in het drentse Gieten in de nacht van vrijdag op zaterdag. - Foto: Novum RegioFoto

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Maas1

  Waarom actie bij een voedsel distributie centrum het is niets anders dan een inkopende partij.Ga actie voeren bij de melkfabriek zij verkopen toch immers de geleverde grondstoffen af boerderij die doormiddel van bewerkingen en verwerking worden opgewaardeerd. Wellicht brand men hier de handen niet aan immers de kans is aanwezig dat de melk niet meer opgehaald wordt,toch?

 • Ik weet het !

  Ik geloof niet dat 1 iemand, deze actie begrijpt. Zelfs de actievoerders niet.

 • trekker123

  Ben benieuwd hoe hun plan er uitziet om te zorgen dat de supermarkt gaat regelen dat de Nederlandse boer substantieel meer krijgt voor zijn product dan de rest van de wereld? De supermarkten kopen gewoon bij de verwerkers en de grossiers in zoals boeren hun dieselolie en krachtvoer inkopen: je betaalt niet meer dan waar het te koop voor wordt aangeboden. Ook boeren staan gewoon netjes met hun bonuskaart bij de Appie bij de kassa om zich een oor aan te laten naaien: toch weer een paar euro korting in de pocket! Op naar de volgende aanbieding!

 • melie

  De gedachte dat alles uit het buitenland is in te kopen is een illusie en zeker als je weet dat ons Nederlandse voedsel onder de hoogste controle word geproduceerd en de boer op zulke hoge productiekosten is gejaagd door diezelfde consument (overheid) dat hij er ook een hogere prijs voor moet ontvangen als de knoeier uit het buitenland is toch niet vreemd. Als het om geld gaat wil niemand meer betalen, en word een minder safe product geaccepteerd, als het maar goedkoop is.

Of registreer je om te kunnen reageren.