Home

Nieuws 2 reacties

Twee wolven met schurft waargenomen in Nedersaksen

In de Duitse gemeente Amt Neuhaus (Landkreis Lüneburg) zijn twee wolven waargenomen met schurft (DE: Räude).

De huidaandoening wordt veroorzaakt door verschillende soorten mijten, wat leidt tot jeuk, krabwonden en haaruitval. Via direct contact wordt het in de natuur verspreid en in veel gevallen leidt Räude – zonder behandeling – tot de dood. Dat bevestigt een woordvoerster van Landkreis Lüneburg aan de Deutsche Jagdzeitung (DJZ). Al eerder deze maand melddegemeente Amt Neuhaus dat er sprake was van een wolf met schurft in het gebied.

Monitoren

De wolven worden de komende tijd goed in de gaten gehouden, laat de woordvoerster weten. Bovendien is door de Duitse voedsel- en warenautoriteit en Landkreis Lüneburg besloten om de dieren niet te behandelen en ook niet af te schieten. “Het is een natuurlijk proces dat in het wild levende dieren ziek worden en dood gaan”, zo luidt de verklaring. Ook zou de ziekte ervoor kunnen zorgen dat de populatie juist niet te groot wordt.

Niet behandelen

De warenautoriteit raadt een behandeling ten zeerste af. “Bij een behandeling moeten wolven meerdere weken opgenomen en behandeld worden. Dat zou veel stress en leed opleveren.” Bovendien bestaat de kans dat zich problemen voordoen als de wolven na de behandeling weer losgelaten worden. “Ze raken gewend aan mensen en verliezen hun schuwheid.”

De situatie wordt opnieuw beoordeeld als er situaties ontstaan waarbij zieke wolven opmerkelijk gedrag vertonen of als ze steeds meer in de buurt van mensen en de bewoning opduiken.

Wolven naar Nederland

Vorig jaar zijn er 105 wolven roedels, 25 paartjes en 13 zwervelingen waargenomen in Duitsland. In 100 van de 143 territoria zijn welpen geboren, in totaal 393. De wolven in Nederland zouden steeds vaker vanuit Duitsland de grens oversteken, voorspellen Duitse onderzoekers. Verschillende wolven hebben de laatste tijd schapen doodgebeten in de grensprovincies, met name in Drenthe. Financiële schade wordt – voor zowel beroepsmatige- als hobbyveehouders – in ieder geval tot 1 januari 2022 vergoedt door BIJ12.

Laatste reacties

  • ????

    O lekker zo komt er schurft onder de schapen Waar er vaak geen oorzaak voor kon gevonden worden Afschieten dat spul !!

  • Jules Vismale

    En als er dadelijk een hele hoop loslopende honden nou eens schurft krijgen terwijl die langs schapen lopen, moeten die hierna ook allemaal worden afgeschoten?
    Toen er tientallen jaren geleden nog hondsdolheid heerste in West-Europa werd dit met vaccins besteden want als men in die tijd vossen rondliepen met deze ziekte en deze werden afgeschoten dan namen andere vossen die plaats gewoon weer in!
    Daarbij vraag ik me zelfs af of wolven in staat zijn op schapen met schurft te besmetten en we gaan toch zeker ook hier geen mensen afschieten die elkaar onbedoeld met het coronavirus besmetten? Die besmette wolven gaan uit zichzelf wel dood om daarna weer in de natuur te worden opgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.