De provincie Gelderland raadpleegt een wolvendeskundige over een wolf die in de buurt van Ermelo rondloopt en "geen schuw gedrag" vertoont, laat een woordvoerder weten. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Gelderland vraagt advies over verjagen niet-schuwe wolf

De provincie Gelderland raadpleegt een wolvendeskundige over een wolf die in de buurt van Ermelo rondloopt en “geen schuw gedrag” vertoont, laat een woordvoerder weten. De provincie gaat mogelijk ingrijpen met een paintballgeweer, door het afschieten van het dier of anderszins. Als de provincie daarvoor kiest, zou dat de eerste keer zijn.

Wanneer Gelderland beslist wat te doen met de wolf – een beschermde diersoort – is nog niet duidelijk. De woordvoerder verwacht dat dit in elk geval niet vrijdag gebeurt. Snel handelen is volgens hem belangrijk, “maar wel zo zorgvuldig mogelijk”.

De deskundigen van het Wolvenmeldpunt adviseren om de wolf zo snel mogelijk te verdoven en te voorzien van een zender. Dat dient volgens coördinator Glenn Lelieveld twee doelen: het dier schrikt en associeert mensen met pijn, waardoor het mogelijk uit de buurt blijft, en de wolf kan daarna worden gevolgd. Als het dier mensen blijft opzoeken kan het paintballgeweer worden ingezet. Doodschieten van het dier komt volgens de landelijke afspraken pas in beeld als de wolf mensen agressief zou benaderen, wat niet het geval is, aldus Lelieveld. Welke deskundige de provincie momenteel raadpleegt, is niet bekend.

‘Wolf gelokt met lekkere hapjes’

In een filmpje op X is een wolf te zien die midden op een weg loopt en die niet onder de indruk lijkt van de aanwezige mensen en auto’s. Of het om dezelfde wolf gaat als waar de provincie een melding over kreeg, weet de woordvoerder niet. Het Wolvenmeldpunt krijgt al weken meldingen over deze wolf. “Ik ben eigenlijk boos”, aldus Lelieveld. “Want deze wolf is overduidelijk met lekkere hapjes gelokt, mogelijk door natuurfotografen. Dat is nu al de derde keer dat dat gebeurt. Laat wilde dieren gewoon wild, dan zoeken ze mensen niet op.”

Gelderland heeft sinds kort eigen wolvenbeleid. Volgens de provincie mogen brutale wolven verjaagd worden met een paintballgeweer. Ook mogen wolven die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen volgens de provincie onder voorwaarden worden afgeschoten. Of het nieuwe beleid standhoudt als het wordt aangevochten bij de rechter is nog afwachten. De internationale regels rond de bescherming van de wolf laten verjagen of afschieten niet of nauwelijks toe.

Beheer
WP Admin