Home

Nieuws 13 reacties

Grote vraag vleesvervangers zorgt voor krapte

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking zou meerdere keren per week vegetarisch eten.

De groeiende vraag naar vleesvervangers heeft een run op plantaardige producten in gang gezet. Met als gevolg forse prijsstijgingen en mogelijk schaarste. Dat vertellen fabrikanten van chemiebedrijven en experts aan het Financieele Dagblad (FD).

10% groei

Wereldwijd stijgt de omzet van vleesvervangers in 10 jaar tijd naar € 125 miljard, voorspelt de Britse bank Barclays. Dat is 10 keer meer dan de huidige omzet in de sector. In Nederland groeit de markt dit jaar met 10%, volgens ABN Amro. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking zou meerdere keren per week vegetarisch eten. Die stijging betekent ook dat meer mensen daar vruchten van willen plukken. Naast het Amerikaanse Beyond Meat en de Nederlandse Vegetarische Slager zetten ook vleesbedrijven de achtervolging in. Vivera (Ov.) kiest na 60 jaar vlees ook voor vegetarisch. Net zo als vleesverwerker Vion. Zij bouwen de rundvleesslachterij in Leeuwarden (Fr.) om en gaan vanaf begin dit jaar volledig over op de productie van plantaardige producten.

Aan erwteneiwit kan op korte termijn een tekort ontstaan

Directeur Frank Giezen van vleesvervangerfabrikant Ojah (Gld.) voorziet voor dit jaar 50% groei aan vleesvervangers. “Maar als het meer is, zitten we zonder grondstoffen.” Vooral aan erwteneiwit kan op korte termijn een tekort ontstaan. Voor andere ingrediënten legt Giezen de leveringen voor de zekerheid een jaar van tevoren vast, terwijl de vraag lastig te voorspellen is.

Tekort aan plantaardige eiwitten

De beschikbaarheid van plantaardige eiwitten kan nog wel eens een groot probleem worden, schatten de verwerkers in. Bedrijven zullen in hun toekomstplannen tegen grenzen aan lopen. “Slechts een handvol producenten kan met behulp van grote installaties de belangrijke plantaardige eiwitten uit soja, erwten of granen halen. Maar zij groeien naar hun maximale capaciteit. Uitbreiding vergt een enorme investering”, aldus WUR-hoogleraar Atze Jan van der Goot.

Amerikaans erwteneiwit-producent Puris, onder andere bekend als leverancier aan Beyond Meat, herkent de krapte ook. Het bedrijf heeft de fabriek in 5 jaar tijd 4 keer uit moeten breiden. Het nieuwe pand wordt bijna 2 keer zo groot.

Terwijl de vraag naar vleesvervangers toeneemt, stijgt tegelijkertijd ook de vleesconsumptie in Nederland.

Laatste reacties

 • kleine boer

  En dat is goed voor het milleu.... <>

 • farmerbn

  Ga ik over een maand erwten zaaien en doe ik mee met de nieuwe mode/gekte. Wie wil er bieden op twee vrachtwagens erwten geladen op de wagen in augustus 2020?

 • kleine boer

  farmerbn gelijk heb je ge/misbruik van maken. Ze willen het zo.

 • Alco

  Vegetarisch kun je nog van zeggen. Och zijn onze koeien ook!
  Maar chemisch vlees produceren?
  Juist anti duurzaam.

 • veldzicht

  10 % meer van heel weinig in Nederland blijft nog steeds heel weinig.Maar ach,vegetarisch is in bij een klein deel van de bevolking(niet in mijn familie of kennissenkring),wat is het probleem?

 • arink

  Veldzicht, hoe groot is de steen waaronder je leeft, en je had heel goed de directeur van Kodak kunnen, zijn.

 • wadevries

  Een beetje veganist kiest voor onbewerkte producten zoals linzen en diverse andere soorten bonen en noten. Pure waanzin dat een complete industrie wordt opgetuigd om op zeer onnatuurlijke wijze een nep stuk vlees te toveren!
  Wat kost dit niet allemaal aan water en energie verbruik?

 • veldzicht

  @arink.Wat bedoelt u?Het maakt mij niet uit dat u vegetariër bent alleen zie ik er het nut niet van in,de wereld wordt er echt niet beter van ook al beweren al die milieufanaten iets anders.

 • Gat

  Dat vertellen fabrikanten van chemiebedrijven. Juist ja. Houdt het wel bij de normale groentes en fruit.

 • Alco

  @Gat
  We zijn allemaal vegetarisch, maar de meeste via het dier.
  Vleesvervangers is industrie voor nodig en dat is net als veganisme aarde verknallen.

 • wadevries

  Veldzicht, ik ben geen vegetariër maar kan mij wel verplaatsen in hun denkwijze.
  Alleen stoor ik mij aan de nepvleesindustrie en zijn afnemers

 • farmerbn

  Heb nog geen bod gehad. Misschien moet ik ook mijn veldbonen aanbieden. Kan ik 240 euro per ton voor krijgen maar voer ze toch aan mijn beessies. Zonde om daar vegaburgers van te maken.

 • krities

  de mens heeft hoektanden, dus de mens is een vleeseter.
  Als we vegetarier waren geweest hadden we wel een koeien- of paardengebit gehad.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.