Home

Nieuws 20 reacties

Greenpeace: 73% minder dieren in toekomst

Greenpeace bracht dinsdag het rapport Betaalbaar Beter Boeren uit, waarin wordt gepleit voor een forse inkrimping van de veestapel. LTO vindt het plan een verspilling van kennis, innovatie en ambitie.

Voor Greenpeace is het duidelijk. Er ligt nu een duidelijk rapport over de toekomst van de landbouw en voor de politiek is er geen andere keuze dan het rapport overnemen.

Greenpeace-directeur Joris Thijssen was er bij de presentatie van het rapport Betaalbaar Beter Boeren klip en klaar over: het kabinet kan de plannen gewoon overnemen.

‘Inkrimping van 73% levert maatschappij winst op’

Thijssen legde uit dat de de huidige landbouw in Nederland ten koste gaat van natuur, luchtkwaliteit en het tropisch regenwoud. Als die negatieve effecten allemaal in euro’s worden uitgedrukt, dan is er een rekensom te maken(pdf), waaruit naar voren komt dat een inkrimping van de veestapel met 73% de maatschappij uiteindelijk winst zal opleveren. Dan wordt er nog anderhalve koe per hectare gehouden en is er geen invoer van krachtvoer meer nodig.

€ 22 tot € 42 miljard nodig

Er is wel geld nodig voor de plannen van Greenpeace, onder andere om boeren die hun boeltje moeten opdoeken financieel netjes te compenseren. Zo’n fonds zou – afhankelijk van de mate waarin de veestapel moet worden gehalveerd – gevuld moeten worden met een bedrag van € 22 tot € 42 miljard.

Bij de presentatie trok PvdA-Kamerlid William Moorlag de realiteitszin van Greenpeace al in twijfel. Volgens hem zijn oplossingen alleen maar mogelijk in overleg en met polderen. Het afleveren van een rapport bij parlement en kabinet leidt niet meteen tot een enthousiaste uitvoering van het idee.

LTO: eendimensionaal beeld van de boer

LTO Nederland leest in het rapport het idee om de agrarische sector te halveren en Greenpeace legt daar volgens LTO ook nog eens een eendimensionaal beeld van de boer bovenop. “Wij staan voor een brede landbouw: van extensief en biologisch tot hoogproductief, van groene gewassen tot gezonde dieren, van klein tot groter en multifunctionele bedrijven met zorg, huisverkoop of vergaderruimte”, aldus LTO.

De sector halveren is geen verduurzaming, maar een verspilling van kennis, innovatie en ambitie

De sector halveren is in de ogen van LTO geen verduurzaming. “Dat is verspilling van kennis, innovatie en ambitie. Verduurzaming van de voedselproductie staat al jaren op de agenda van de boeren zelf.” LTO verwijst naar Wagenings onderzoek(pdf) (in opdracht van LTO) waaruit blijkt dat de land- en tuinbouw al jaren resultaten laten zien op het gebied van verduurzaming. “De € 40 miljard die Greenpeace vraagt nemen we daar met alle plezier in mee”, reageert LTO. “Maar dan wel op een manier die toekomst biedt aan de diversiteit van onze sector.”

Laatste reacties

 • veldzicht

  Nog zo,n stelletje onbenullen die zo nodig een duit in het zakje moeten doen.De toekomst zou er beter uit zien als Greenpeace voor 100 % wordt opgedoekt,aan zo,n club heb je niets en kost de gemeenschap alleen maar handen vol geld en dan worden ze nog gesponsord door de postcodeloterij ook.

 • Trot

  Mensen maken ook CO2 en fijnstof en N dus ook hier maar een reductie op toe passen

 • Gebageit

  Elke hectare, die we hier natuur maken, moeten ze in Zuid-Amerika 10 ha regenwoud voor kappen om aan de vraag naar voedsel te blijven voldoen, heeft Greenpeace daar al eens over nagedacht......?

 • Alco

  We moeten nodig weer de straat op.
  De realiteitszin is immers nog steeds ver weg.

 • farmerbn

  Een duidelijk rapport met een rapportcijfer als een dikke onvoldoende.

 • wilhelmus01

  Greenpeace: on the way to planet proof.
  Dus on the way to planet proof is de landbouw wegwerken!!

 • farmerbn

  Organisaties en personen die pleiten voor vermindering (-/-73%) van landbouwhuisdieren denken altijd dat er dan nog 27% van die dieren overblijven. Maar dat is onjuist. Bij deze bepleitte vermindering stoppen alle veehouders en gaan alle dieren weg. Hetzelfde bij verplichte vermindering van -/- 73% van de schoolgaande kinderen, gaan alle basisscholen dicht.

 • Dre van Helmond

  De wereld schreeuwt om voedsel en Greenpeace werkt wereldwijd en komt met dit verhaal voor Nederland omdat in Nederland voedsel vanzelfsprekend is .

 • EL

  Wat gaat Greenpeace doen met de reststromen uit de voedsel productie, onder andere sojaschroot?

 • glaasje

  Green peace, ga in de haven liggen van Rotterdam, pak jullie schip vol met hoge kwaliteit voedselproducten, geproduceerd door de boeren , akkerbouwers en tuinders!!!!!!! hier in Nederland. En breng die kindjes en mensen in nood in de wereld voedsel.. i.p.v. iedere keer te zeuren over de vermindering van boeren heb je de productie allemaal hard nodig. Steek het geld in de productie van voedsel i.p.v. verminderen. En natuur is er zat in nederland.

 • info36

  Jammer dat in deze tijd alles bepaald moet worden door radicalisme. Normaal redeneren kan schijnbaar niet meer.

 • Kringloopboer

  Helemaal mee eens

 • Gradje 1966

  Eerst maar weer eens naar 11 miljoen mensen in Nederland ipv bijna 18 miljoen
  Toen ik jong was waren er maar 11 of 12 miljoen bijna geen vliegtuigen en weinig auto s en geen luxe in huis geen centrale verwarming geen tv geen mobieltje .
  Als je 50 jaar terug in de tijd wil zoals Greenpeace moet je dat ook doen en niet alleen maar met de boeren maar ook met de burger .
  Maar zo laf zijn ze wel stelletje straat honden

 • drikhend

  De oerwouden en bossen worden tog gekapt . Want de dieren die wij minder gaan houden gaan ze elders wel meer houden . Een beter voorstel zou kunnen zijn koop voor die miljarden maar oerwoud en ga dit beheren en bewaken . In ons land is de grond goed en brengt nog rendabel productie als we mogen blijven bemesten . We hebben in Nederland natuur genoeg . En met wat te gemoedkoming kunnen er ook meer soorten gewassen verbouwd worden . Nu is alles voorgeschreven van blijvend grasland tot wanneer en welke groenbemester gezaaid moet zijn . Soms zijn er ook andere mogelijkheden die niet kunnen door dit star beleid . Ik kan ook wel een rapport maken wat op papier leuk lijkt . Maar wil je iets uitvoeren zullen de gevolgen op korte en langetermijn voorspeld moeten worden en dan maar hopen dat ze uitkomen . Ik vrees dat er geen inkomen te behalen valt voor de meeste boeren . En de bevolking van de aarde neemt toe dus de oerwouden gaan plat . Dus zij moeten zich daar drukker over maken en helpen de mogelijkheid te scheppen dat de landbouw hier dier en milieu vriendelijk efficient kan werken . Dubbel milieu winst als oerwouden blijven en de mileu lasten hier minder worden bij zelfde of zelfs meer productie van onze grond . En diervoer bestaat steeds meer uit rest producten die er ook meer komen bij meer bevolking .

 • Gat

  Greenpeace zal wel donatie hebben gehad van george soros. Zodat zijn agenda hopelijk meer kans van slagen krijgt.

 • Jehao

  Typisch weer zo'n rapport, waarbij eerst de conclusie wordt geformuleerd, om daarna de " onderbouwing" te schrijven.

 • drikhend

  ?

 • Heykoop

  Kansloos, heel die Greenpeace organisatie.

 • EL

  En dan, voedsel Importeren?

 • René de jong

  100% minder subsidie van Buitenlandse zaken naar Milieu defensie lost véél meer op.
  Subsidie bedoeld voor ontwikkelingshulp !!! beland bij deze instanties die vervolgens tegen de staat procederen en de groene partijen vervolgens ook nog ondersteunen......... hoezo corrupt

  Als je werkelijk wat goed wilt doen, dan zorg je er voor dat er meer landbouw in ontwikkelingslanden komt, maak het daar maar eens groen.
  En niet alleen met bomen want dat duurt te lang maar met gras of ander gewas, dit vangt 2 vliegen in één klap.
  - voedsel daar waar het nodig is
  - waterbuffer en dus ook temperatuurbuffer

  De grote helden van Groen< , D33 en inmiddels ook PVDA Timmertje zouden zich moeten schamen door alleen hier de landbouw maar af te willen breken en weg te kijken van de honger in de wereld.
  Ze hebben last van welvaartsziekte en B12 tekort waardoor ze niet meer goed kunnen denken.
  vr gr René

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.