Demonstratie van Greenpeace in 2021. Greenpeace kondigde vorig jaar juridische stappen aan omdat het kabinet tekortschiet. Vooralsnog is de stap naar de rechter nog niet gezet. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Greenpeace zit Van der Wal op de huid bij stikstofaanpak

Een studie van milieuorganisatie Greenpeace en de aankondiging van een rechtszaak hebben minister Christianne van der Wal mede aangemoedigd tot haar stikstofplannen.

Greenpeace wacht af waar de minister mee komt. Mocht dat niet voldoende zijn, dan sluit Greenpeace de gang naar de rechter niet uit. Van der Wal gaf vorige week een reactie op een memo van het advocatenkantoor Prakken d‘Oliveira Human Rights Lawyers in opdracht van Greenpeace. Het advocatenkantoor heeft het kabinet gesommeerd om te voldoen aan de verplichtingen uit de Europese Habitatrichtlijn. Volgens Greenpeace voldoet het kabinet niet snel genoeg aan de stikstofvermindering die nodig is om de staat van de natuur niet verder te laten verslechteren.

Greenpeace: eerst kijken hoe plannen eruitzien

Greenpeace kondigde vorig jaar juridische stappen aan omdat het kabinet tekortschiet. Vooralsnog heeft Greenpeace de stap naar de rechter niet gezet. Wel heeft de milieuorganisatie in de afgelopen weken met Christianne van der Wal en het ministerie om tafel gezeten over de noodzaak van een juridisch houdbare aanpak. Een woordvoerder van de milieuorganisatie zegt dat ze eerst wil kijken hoe de aangescherpte plannen uit het coalitieakkoord eruit komen te zien, voordat daadwerkelijk de weg naar de rechter wordt gezocht.

Niet alleen met Greenpeace om tafel

Van der Wal zat niet alleen met Greenpeace om tafel. Zij zocht ook het gesprek met LTO Nederland, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, Agractie, Bionext, BoerenNatuur, Netwerk Grondig en andere boerenorganisaties. Ze praatte ook met wetenschappers zoals Jan Willem Erisman. Ze zocht natuurorganisaties op en legde haar oor te luister bij boeren, onder andere in Nieuwkoop waar al vier jaar een gebiedsproces loopt. De minister is gecharmeerd van het proces, maar dat er vier jaar gepraat wordt zonder dat er actie komt, vindt ze te lang duren voor gebieden waar de natuur er ernstig aan toe is.

De minister wil toe naar een ‘robuuste vergunningverlening’. Een van de elementen daarbij is de Ecologische Autoriteit, die de wetenschappelijke onderbouwing moet waarborgen, waar de rechter op kan bouwen.

Beloning van piekbelasters

Een van de elementen van de versnelde aanpak is de beloning van piekbelasters die met voorrang plaats willen maken. Daarbij sluit Van der Wal aan bij het voorbeeld van de Vlaamse overheid, waar een soortgelijke insteek is gekozen. Tegenover de financiële stimulans voor snelle beslissers staat de mogelijkheid dat vergunningen worden ingetrokken of bedrijven worden onteigend. Hoe het pakket precies wordt uitgewerkt, wordt in de komende maanden duidelijk. De minister gaat daarover in overleg met de sector en met andere overheden.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Beter aan de Habitat richtlijn voldoen dan betaalbaar voedsel voor de modale Nederlander. Green peace leden vallen buiten de modale inkomens blijkbaar, zij maken zich geen zorgen over stijgende graanprijzen en voedselzekerheid. Ik stel voor alle milieu een natuur orgnisaties van het subsidie infuus los te koppelen en ze op eigen benen te laten staan, na al die jaren moeten ze eens volwassen zijn. ze doen niet anders dan procederen en ze geven geen duidelijke verslaglegging van de resultaten die gehaald zouden moeten worden met de subsidiegelden

Beheer
WP Admin