Home

Nieuws 10 reacties

Prijzen bouwland in Zeeland flink gedaald

De gemiddelde prijs voor bouwland in de provincie Zeeland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 11% gedaald tot ruim € 74.500 per hectare.

Dat was in de tweede helft van 2018 nog ruim € 83.500, terwijl de prijs een kleine 3% lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar (€ 76.500). Binnen de provincie Zeeland werden de hoogste prijzen betaald in Noordelijk Zeeland. Walcheren en Zuid-Beveland volgen op nummer twee, terwijl in Zeeuws-Vlaanderen landbouwgrond het goedkoopst was. Dat blijkt uit agrarische grondcijfers van het Kadaster.

Minder verhandeld areaal

Er is in de eerste helft van dit jaar weinig grasland verhandeld in Zeeland. Alleen Walcheren en Zuid-Beveland noteerden enkele transacties op de markt. Agrarisch NVM-makelaar/taxateur Ard Klijsen herkent de dalende trend: “Dat is in heel Nederland de trend, ook voor bouwland. Maar de vraag naar bouwland is momenteel groter dan voor grasland, wat onder andere veroorzaakt wordt door een toenemend aantal stoppende melkveehouders. Het percentage prijsdaling is sterk regio-afhankelijk.”

Zonneweides

Lokaal of regionaal kunnen zonneweides invloed hebben op de grondmarkt, volgens Klijsen. “Daarbij willen provincies zo veel mogelijk duurzame energie produceren (als gevolg van het klimaatakkoord), terwijl op gemeentelijk niveau vaak blijkt dat de lijst met aanvragers al groot genoeg is.” Recent bleek uit onderzoek dat de landbouwwaarde voor provincies geen rol speelt in de vergunningverlening voor zonneparken. Behalve in de provincie Zeeland. Daar worden zonneweides niet toegestaan op landbouwgrond.

Marktwaarde verandert bij zonneweides

Volgens Klijsen is het belangrijk onderscheid te maken tussen de financiële- en fysieke grondwaarde. “Bij zonneweides verandert de bestemming van de grond, en daarmee dus ook de marktwaarde. Hoeveel de grond dan waard is, hangt van veel factoren – zoals het rendement, aansluitmogelijkheden (kabel) en hoeveelheid panelen – af. Wat de grondkwaliteit betreft, loopt er momenteel nog onderzoek of er na de looptijd een verlies aan bodemkwaliteit is. Ook wordt gezocht naar mogelijke toepassingen of alternatieve gewassen, die de kwaliteit en vruchtbaarheid van de grond kunnen waarborgen.”

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • deB.


  Gaat nog veel verder dalen! Wie koopt er voor
  deze waanzinnige prijzen is compleet van de werkelijkheid verdreven

 • pasch

  Bij deze rentestand voor 20 jaar vast zou ik zeggen kopen.
  Pacht, mestrechten, inflatie op het geld en inflatiecorrectie op de grond. Dan heb je hem na verloop van tijd voor niets.

 • info36

  Pasch, met de rentestand voor bedrijven kom je dan nog op 2500,00 per jaar per ha aan rente en dan nog aflossing. Hoe kan jij dat opbrengen? Domme opmerking.

 • deB.


  Echt domme boeren opmerking, recht lullen wat never nooit uit kan!!

  Ondertussen steeds dieper in het asr moeras

 • Attie

  Info36 misschien toch maar eens informeren naar de huidige rente, kan op dit moment bij ons concurreren met reguliere pacht. Aflossen komt er natuurlijk bij.

 • farmerbn

  Een stoppende boer is vaak stinkend rijk omdat hij de overwaarde van de grond krijgt die zijn voorouders hebben gemaakt. Een niet stoppende boer en zijn opvolger kunnen beter investeren in inkomen dan in vermogen. Want bij stoppen maakt het niet zo veel uit of je nu 3 of 4 miljoen hebt. Je kunt dus beter investeren in inkomen want dat is steeds meer het probleem bij de huidige boeren. Investeren in grond past daar niet bij. In tegendeel want door de aflossingen gaat er teveel geld terug naar de bank. Koop in plaats van 5 ha eens een studentenhuis met veel kamers of het huis van de buren voor het huisvesten van buitenlandse werknemers.

 • Attie

  Nee farmerbn, melken voor ASR dat is pas saai, jaarlijks 50/60 duizend overmaken. Nee dan liever binnen het bedrijf houden, en rustig grondgebonden doorgroeien!

 • Attie

  Een studentenhuis? ben je mal leuren om je eigen geld en gezeur om een lekkende kraan..

 • farmerbn

  Vijf studenten in een huis die elk 400 euro per maand betalen is toch heel mooi. Dat leuren en zeuren valt best mee.

 • Attie

  Tja in Zeeland is het ook wel erg duur, misschien toch maar studenten melken daar 🤔

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.