Home

Nieuws 1 reactie

KPN sluit ISDN-lijnen af sinds 1 september

KPN is gestart met het afsluiten van zogenoemde ISDN-lijnen sinds 1 september 2019.

Dat gebeurt in fasen. Dat kan gevolg hebben voor alarmsystemen als die alarmering versturen via ISDN-techniek. Er zijn enkele tienduizenden bedrijven die deze verbinding nog gebruiken voor bellen en internet. Op een deel van die bedrijven werken ook alarmsystemen via ISDN. Bedrijven krijgen 1 week voor afsluiting een brief of hebben dat gehad volgens KPN. Na afsluiting van de ISDN-lijnen kunnen bedrijven niet meer bellen of gebeld worden, aangesloten apparatuur inclusief alarmsystemen werkt niet meer.

Alternatieven voor ISDN

KPN heeft in 2017 aangekondigd dat ISDN gaat verdwijnen. In juli waren er nog steeds bedrijven die de techniek gebruiken voor hun alarmsystemen bleek onder meer uit een inventarisatie van Boerderij. Daarvoor waren meerdere redenen die een rol speelden, zoals betrouwbaarheid van de vaste telefoonlijn en kwaliteit van mobiele verbindingen. Volgens adviseurs en verzekeraars is het van groot belang dat alarmsystemen inclusief alarmeringen goed werken en dat er meerdere manieren voor alarmering worden gebruikt. Veehouders kunnen een boete krijgen als bij een situatie van stroomuitval of brand waarbij dieren omkomen blijkt dat door nalatigheid het alarm niet goed heeft gewerkt. Een goed werkend alarmsysteem kan ook in de verzekeringsvoorwaarden zijn opgenomen. Er zijn meerdere alternatieven voor ISDN die afgesloten worden. Dat zijn de analoge telefoonlijn, mobiele telefonie en internetbellen en communicatie via satelliet.

Eén reactie

  • jan4072

    Als het alleen om een alarm gaat dan kun je gewoon terug naar analoog telefoonlijn. Is nog betrouwbaarder dan ISDN ook. Kan al met KPNbudget abonnement van €12,50 per maand. Maar dan moet je er wel specifiek naar vragen en blijven aandringen want KPN verkoopt (uiteraard) veel liever een duurder abonnement met van alle toeters en bellen die niet nodig zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.