Premium
Agnes de Boer verzet op 12 maart de draad om haar koeien een nieuw stuk weide te geven. Maximale weidegang is de basis van de nieuwe bedrijfsfilosofie van De Boer. – Foto’s: Mark Pasveer RundveeErvaring

Roer radicaal om bespaart €70.000 per jaar

Op het Groningse Hogeland ligt het melkveebedrijf van de familie De Boer in Leens. In 2004 overleed de vader van Agnes en ging haar moeder Anita verder met het bedrijf. In 2011 kwam de toen achttienjarige Agnes in het bedrijf om samen met haar moeder verder te boeren.

Familie De Boer gebruikt Omya Sulfoprill dat bestaat uit ultrafijne deeltjes natuurlijk calciumsulfaat als een granulaire meststof en bodemverbeteringsmiddel.

Het kuilgras bevat veel grove vezels voor een goede penswerking en kruiden voor gezonde koeien.

Vanwege de voorjaarsafkalvingen is er een arbeidspatroon per seizoen ontstaan. Vanaf maart tot en met mei kalven de koeien af in de stal. Dat is de meest drukke periode, maar de rest van het jaar zijn er geen afkalfkoeien meer. Specifieke werkzaamheden per periode geeft meer focus en dat werkt uiteindelijk efficiënter en veel rust in de winter.

De inzet is maximale weidegang, maar op de zware en natte kleigrond ligt vertrapping van gras op de loer. Daarom blijven de koeien van 1 december tot 1 maart op stal.

Close up-beeld van kruidenrijk grasland. De Boer heeft altijd al gras-klaver gehad, maar gebruikt de laatste jaren ook vaker graskruidenmengels voor het doorzaaien van graszoden.

Er worden robuustere rassen zoals Fries Holland, Fleckvieh en Jersey ingekruist om de gehaltes te verhogen.

Een kalfje is ontsnapt uit het groepshok.

Het jongvee en kalveren staan apart van de melkgevende koeien in de oude Groningse historische boerderij.

Beheer
WP Admin