Home

Nieuws 10 reacties

Geen geld voor krimp veestapel in linkse tegenbegroting

Oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP hebben in hun tegenbegroting geen geld gereserveerd voor de sanering van de veestapel. Hoewel de partijen voorstander zijn van een sociale krimp van de veestapel, worden er voor de begroting 2020 geen euro’s gereserveerd. Wel willen de partijen het lage btw-tarief voor onder andere voedsel en agrarische producten weer verlagen van 9 naar 6%. Dat kost de overheid € 3,1 miljard.

In de tegenbegroting stellen de 3 partijen een aantal wijzigingen voor in de begroting zoals het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. PvdA, GroenLinks en SP vinden onder andere dat bedrijven en mensen met een hoger inkomen meer belasting moeten gaan betalen, dat besteed moet worden aan onderwijs en zorg. De landbouwwoordvoerders van de 3 partijen noemen allemaal een andere reden waarom er geen budget is vrijgemaakt voor sanering van de veestapel in de tegenbegroting.

Ik ben niet zo iemand die gemakkelijk roept dat de veestapel moet worden gehalveerd

Frank Futselaar

Bedrag

Frank Futselaar (SP) zegt dat een tegenbegroting ook betekent dat je het eens moet zijn over het bedrag dat je daarvoor uittrekt. “Ik ben niet zo iemand die gemakkelijk roept dat de veestapel moet worden gehalveerd. Maar we moeten wel een plan hebben waarbij we iets doen aan stikstof, geur, de kaderrichtlijn water en het klimaat. Dat hoeft niet meteen volgend jaar. Maar we moeten wel een plan hebben voor de komende 10 tot 15 jaar.”

Wel geld beschikbaar voor stikstofprobleem

PvdA-Kamerlid William Moorlag zegt dat er wel geld beschikbaar is voor het oplossen van het stikstofprobleem. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat er € 700.000 extra wordt uitgegeven aan de regionale en lokale overheden, dat ook gebruikt kan worden voor het oplossen van de stikstofproblematiek. Dit geld is volgens de begroting bijvoorbeeld ook beschikbaar voor het tegengaan van armoede en tekorten in de jeugdzorg. Moorlag voegt er aan toe dat er bovendien nog een begrotingsoverschot is dat ook gebruikt kan worden om het stikstofprobleem op te lossen. Dat kan ook door natuurherstel te financieren, zodat projecten weer vlot getrokken kunnen worden. Hij wil geen percentages noemen als het gaat om krimp van de veestapel. “Er moeten namelijk wel goede sociale uitgangspunten onder liggen.”

‘Begroting op hoofdlijnen’

Laura Bromet van GroenLinks zegt dat de tegenbegroting een begroting is op hoofdlijnen. Bij de begrotingsbehandeling over landbouw zal ze vertellen hoe haar partij de warme sanering van de veestapel ziet.

Laatste reacties

 • Kijk als het op betalen aankomt geeft links niet thuis
  Dus gewoon een koude sanering dacht het niet

 • Cvdo

  Nu de sinterklaastraditie op z'n einde loopt krijg ik als alternatief een mooi toekomstbeeld voor onze 'samenleving'.
  'hij komt,.... Hij komt' ...... Of vandaag toch niet??
  Een schip met vlees uit Zuid-Amerika,... Een kade vol met afwachtende mensen met achter zich de winkels met lege schappen....
  Hoop dat ik het nog mee mag maken,... het is ze gegund.....
  'menig linkse stakker stilt geraas'.........

 • Zuperboer

  @Cvdo; Dat duurt nog jaren. Eerst moet conform de Soviet doctrine de inbeslagname van eigendom nog plaatsvinden, daarna een tiental jaren gezamenlijke cooperatieve landbouwbedrijven, laten we zeggen elke burgergemeente 1 bedrijfsleider en daarmee verder en daarna gaan we in onze moestuinen de voedselvoorziening van de plattelanders regelen. Daarna treedt het scenario aan de kade in werking. Dan is Sinterklaas al lang uit onze geschiedenisboeken verwijderd door de linkse deugelite.

 • DJ-D

  Straks mogen de boeren turf gaan steken en de opbrengst gaat naar jeugdzorg.

  Raar dat die plantjes uit de rode lijst toch nog kunnen groeien met al die depositie.

 • agratax(1)

  @Zuoerboer. Denk je dat de moderne plattelander nog weet hoe een moestuin er uit ziet? Een enkele oud gediende en de rest kan geen groente telen, dus honger alom of de burgergemeente moet al moderne "slaven" van over ver invliegen om de voedselproductie ter hand te nemen. De voedsel productie gebeurt nu onder het toeziend oog van de boer en de fabrieksmanager door arbeidsmigranten niet door Nederlanders.

 • vandenbrandcv1

  die leggen ze liever kosteloos om, als eerste de boeren met een gestrande pas vergunning

 • veldzicht

  Die z.g. boervriendelijke partijen vond ik anders ook maar erg tam.Moet wel toegeven dat ik niet alles heb gezien.

 • husky

  Ben toch wel benieuwd wat de reactie zal zijn vd burger op de demonstratie op 1 oktober, als die negatief is zou ik zeggen boeren, tuinders, aanverwanten...paar weken niks meer leveren...ben bang dat dit een sprookje blijft omdat men de strop al 10 tallen jaren om de nek heeft.

 • ghsmale

  waarom zouden ze betalen,
  weg pesten kost niks..

 • tinusje

  vd staay had klaver goed te pakken...kijk de algemene beschouwingen maar eens terug....

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.