Home

Nieuws 39 reacties

D66 wil veestapel halveren

Regeringspartij D66 wil het aantal varkens en kippen in Nederland met de helft terugbrengen.

Zo kan Nederland voldoen aan de stikstofregels en toch doorgaan met de bouw van nieuwe huizen, stelt Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot. Boeren moeten overstappen op zogeheten kringlooplandbouw of stoppen, volgens De Groot. Hij is landbouwwoordvoerder voor D66 en gaf eind augustus al een inkijk in het voornemen van D66 om de veestapel te krimpen.

Uitspraak D66 tegen zere been coalitiepartners

De rechter zette eerder dit jaar een streep door het Nederlandse stikstofbeleid, het zogenoemde Programma Aanpak Stikstof (PAS). Veel bouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten liggen daardoor stil, terwijl de woningnood groot is. Nu het mes moet in de stikstofuitstoot, moeten vooral de landbouw en het verkeer dat opbrengen en de woningbouw worden ontzien, stelde D66 zondag al. Dat is tegen het zere been van met name coalitiepartners CDA en VVD.

Volgens De Groot is de landbouw verantwoordelijk voor 70% van de stikstof die Nederland uitstoot: “Dat is enorm. Tegelijkertijd is de bijdrage van de intensieve veehouderij aan onze eigen economie nog geen 1 procent. De verhouding is compleet zoek.”

Plan Schouten ‘niet snel en niet ver genoeg’

Landbouwminister Carola Schouten wil de veestapel al verminderen, maar dat gaat De Groot niet snel en niet ver genoeg. Schouten zou nog meer boeren moeten uitkopen. Ook moet de overstap op kringlooplandbouw, waarbij de boer niet langer leunt op veevoer en kunstmest uit het buitenland en niets verloren laat gaan, aantrekkelijker worden.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Het gaat natuurlijk om de munten. Als die Tjeerd een mooi belastingvrij bedrag biedt per varken/kip is hij koopman. Is 2.000 euro belastingvrij een mooi bod per vleesvarken?

 • hietkamp

  Belachelijk, cijfers noemt die De Groot, je kan zo wel zien dat niet klopt 70% van stikstof. Je moet eens zien hoe dat omgaat in de natuur, want stikstof en stikstof kan van verschillende bronnen kan je niet zo 1 op 1 vergelijken. Daarbij ook nog dat simpel is, jaren 80 rond de 100.000 bedrijven en tegenwoordig 40.000 en in de andere sectoren is alles toegenomen. Aantal koeien en varkens zijn al terug gedrongen(zeker laatste jaren). De veehouderij komt onder de gestelde plafon van CO2. Het is de enigste sector die beste doet in duurzaam en voor veel werkgelegenheid zorgt(over de hele wereld), Dan nu weer dit. Het is gemakkelijk om probleem van Sector 1 door te schuiven naar Sector 2. LTO zou zeggen ga voor zorgen dat andere sector hun probleem niet de onze wordt.
  Padje daar zoek in Den Haag. Als overheid wat wil gaan ze Gas gebruik minder stimuleren, maar goed daar verdienen ze aan vanzelf (de NAM)

 • john***

  landbouw heeft 33 % van de emmissie en ontvangt 52% van de depositie!!!

 • Tjeerd de Groot de nieuwe Robert Mugabe oftewel hoe maak mijn land kapot.

 • ENDE902

  Volgens mij moeten niet de boeren stoppen, maar moet de heer De Groot stoppen. Ik begin mij steeds meer af te vragen hoeveel onheil deze man in zijn voorgaande functie als directeur van het NZO de sector heeft ingeblazen.

 • Alco

  Wat mij altijd opvalt is dat Jos Verstraten altijd hier reageert op foute opmerkingen van onbeduidende boeren.
  Maar als het er om gaat om boeren belangen te behartigen je hem niet hoort.
  Wat heeft de LTO voor functie??????

 • daan1908

  Toch heel mooi dat D'66 op weg is naar de uitgang , min 70 % in de peilingen.

 • Alco

  @Daan. Om dat tij te keren gaat Tjeerd nu onzin verkopen.

 • info196

  De titel klopt niet, want D66 zegt niets over de koeien. Slordig, redactie!!!!
  Waarom zegt D66 niks over koeien? Komt dit omdat de Groot vroeger bij NZO zat?
  Lijkt me een hele goede vraag die Boerderij aan D66 gaat stellen. Verslag graag op Boerderij.nl

 • veldzicht

  Die Tjeerd de Groot mag dan wel onzin verkopen vinden de boeren en dat verkoopt hij ook. Jammer dat de meeste burgers het prachtig vinden en zeggen weg met die bio-industrie met zijn megastallen en stal branden en die vervuilende beesten die onze natuur kapot maken.Vanmorgen hoorde ik de
  Tjeerd de Groot nog op de radio wauwelen:een veel kleinere veestapel en kringloop landbouw en een beter verdien model voor de boeren door hogere prijzen,de sukkel.

 • wullum

  Deze meneer moet net zoals Geert wilders vervolgd worden vanwege zijn minder uitspraken

 • J.W. de Kloet

  hij werd mooi vast gelult op de radio. dat gat aan export inkomsten gaat hij niet dichten

 • Noordam2

  beste veehouders, wat interesseert jullie nu de export cijfers, wat interesseert het jullie of die cijfers van die stikstof kloppen. Maak jullie rekensom, pak het geld wat geboden wordt en bouw een paar huizen op jullie kavels, en genietend van de zon met een biertje en een wit wijntje voor je partner binnen handbereik trek je een lange neus naar iedereen die het beter denkt te weten

 • Jan 10

  Zo is het Noordam.
  Als ik op een fatsoenlijke manier kan stoppen boeit het me allemaal niets.
  De zorgen komen vooral van de periferie. Die zien hun verdienmodel in de soep lopen.
  Wat kan ik vragen voor de ammoniak 5000 vleesvarkens?

 • veldzicht

  Dat vind ik wel heel erg slap van je @Noordam 2 .Misschien ben jij een oudere boer die zijn schaapjes op het droge heeft, er zijn ook jongere boeren met een zware hypotheek en die trots zijn op zijn bedrijf, die kunnen of willen helemaal niet stoppen ook om dat ze plezier in hun werk hebben.

 • Henk 1

  Laat de markt zijn werk maar doen.
  Wil je huizen bouwen koop maar stikstof.
  Wil je een stal bouwen koop maar stikstof.
  Maar niet de verworven rechten afpakken en kraaltjes en spiegeltjes geven.
  Die VOC mentaliteit gaat niet op.
  Betalen als je wat wil!!!!

 • bankivahoen

  14:29 u : Klopt het dat 1 vleesvarken 1.6 kg NH3 uitstoot? Dan heb je dus 5000 x 1.6 is 8000 kg NH3 op je milieuvergunning staan als het goed is. Ik denk aan 800 euro per kg , dus 6.4 miljoen vragen , lijkt me minimaal. Let wel je hebt goud in handen dus geef niks gratis weg.

 • Henk 1

  Zo ging het vroeger.
  Plant maar je vlag in iemands land en zeg :Zo dat is van mij.
  LAAT ONS DAT NIET GEBEUREN!!!!

 • Alco

  @Noordam. Als individuele boer kun je zo denken.
  Maar niet als Kamerlid, die er zit voor landsbelang.
  Dan ben je gewoon een domme gans.

 • pinkeltje

  Waar of niet waar, gelijk of ongelijk, het maakt weinig uit. Dit verhaal gaat er bij het grote publiek in als koek. Als iedereen met de Jineks en van Gaals van deze wereld voorop het maar blijft toeteren dan gaat het gewoon gebeuren. Maar ze zullen helaas de stoppende veehouders geen miljonair gaan maken. Dan weet opeens iedereen precies hoeveel je nodig hebt om van te leven en dat is het dan.

 • agratax(1)

  @Alco. Een Kamerlid zit er om lands belang te dienen en daar horen boeren ook bij. Maar hij zal afwegingen moeten maken tussen de verschillende economische sectoren. Hier komt de grootste uitdaging voor de dames en heren, zij geven prioriteit aan hun onderbuik gevoelens en daar kun je echt de strijd om het bestaan in de grote mensen wereld niet mee redden. Huizen bouw is van belang en geeft economische reuring maar wel interne reuring en import reuring. Kippen en varkens geven misschien minder economische reuring maar wel Export reuring en daarmee Buitenlands geld om import van andere goederen te betalen.
  Ik heb het gevoel dat onze D66 vriend deze benadering over het hoofd ziet. Een ding weet ik zeker de postzegel natuur in ons land levert geen snars op. Alleen maar veel geleuter en veel onoplosbare uitdagingen.

 • Maas1

  Zoals het nu is is depositie niet verplaatsbaar van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied,of van Brabant en Gelderland naar de randstad,of waar dan ook naar toe.
  Sterker nog de depositie neerslag wordt niet eens gemeten,men weet het überhaupt niet eens.
  Het zijn allemaal aannames.
  Dat hele gezwets van Tjeerd de Groot slaat nergens op een onzinnige stellingname de krimp van veestapel. Wat het wel laat zien is dat het een vooropgezet plan is. Tjeerd de Groot is een nestvervuiler!

 • farmerbn

  Geld pakken en wegwezen/ genieten van je oude dag.

 • veldzicht

  De gewone burger heeft hier allemaal gen boodschap aan,die denkt de halve veestapel weg dan kunnen we weer huizen bouwen,autorijden ,vliegen en die paar miljard dat het kost gaat toch van de grote hoop dat voel ik niet,en die boeren is mijn pakkie niet aan.

 • Alco

  Ja @veldzicht. De domme mens heeft ook stemrecht.
  Ik hoorde zelfs iemand zeggen van Groen Links. Ik ga wel veel met het vliegtuig, maar ik eet ter compensatie geen vlees.
  Mensen met zulk dom gezwets zitten in de Tweede Kamer.

 • veldzicht

  Je blijft lachen,Zaterdag was ik op een barbecue er was voldoende vlees en andere hapjes,alleen 3 pakken van de vegetarische slager bleven tot het eind dicht,zelfs niemand had de behoefte het zelfs maar te proberen terwijl ik toch de enigste boer was.

 • Noordam2

  Veldzicht, tot voor kort vond ik het ook zwak maar dit gevecht kunnen we onmogelijk winnen. De grachtengordel heeft op deze kans gewacht. Pak wat je pakken kunt als je geen opvolger hebt en die zijn er genoeg. Diegene die overblijven krijgen het ook beter op termijn!

 • Jan-Zonderland

  @Farmerbn, geld pakken en van je oude dag genieten ????
  Niet alle boeren zijn al op een leeftijd dat ze daar aantoe zijn. En een paar miljoen is zo op nadat je eerst al je schulden afbetaald hebt en evt belasting betaald hebt over je uitkoopbedrag. Beetje kort door de bocht.

 • Noordam2

  Bij ons akkerbouw komt echter de kringloop in gevaar! Geen dierlijke mest genoeg, kunstmest verboden! Prima! Veel minder opbrengst, hoge prijzen en minder werk! Het vraagt een omslag in denken maar dat lukt wel!

 • veldzicht

  Dat zou gelden als het voor heel Europa zou zijn ,of nog beter de wereld.Als het alleen voor Nederland geldt krijgen de boeren echt geen hogere prijzen, dan halen A.H. en Jumbo het wel goedkoop uit het buitenland en zitten wij met de rot zooi Maar jou maakt dat natuurlijk niet uit, jij bent dan toch al gestopt en zit met een biertje en een paar mooie meiden onder een palmboom op een tropisch eiland.

 • Noordam2

  Jong, blond en bloedmooi💃😎 grapje!! Veldzicht, nogmaals pak het geld, wij kunnen dit niet winnen. Nederland is knettergek geworden

 • Maas1

  Veldzicht
  Natuurlijk heb je gelijk de boer die overblijft gaat nooit meer verdienen aan zijn product,sterker nog hij houd zijn hoofd niet boven water het water staat hem aan de lippen na een halvering van zijn veestapel met dezelfde financiering. En dat weten ze ook wel maar dit land wordt nu eenmaal gedicteerd door links en groenrechts doet daar vrolijk aan mee,let maar op. Het interesseert ze niets totdat ze voor legen schappen staan als de wereld veranderd.
  Maar wat boeit ons dat wij zitten dan in de Stille Zuidzee met een en..🍺👍💋
  Nederland was toch altijd de beste van de klas? Slim en gek zijn ligt dicht bij elkaar dat laatste is hier in dit land nu het geval.
  Inpakken en wegwezen!😎😂

 • Bennie Stevelink

  Akkerbouwers zullen juist veel minder gaan verdienen omdat ze geen geld meer krijgen voor mestafzet. Ze zullen zelfs moeten betalen voor mestafzet.
  Willen ze met minder dierlijke mest het organischestofgehalte op peil houden zullen ze een minder intensief bouwplan moeten voeren. Dus minder rendabele teelten. Het is dus ook vooral de akkerbouwer die geraakt wordt.

  Voor de overblijvende veehouders kan er alleen extra rendement komen uit lagere kosten. Niet uit de opbrengsten, want dat is wereldhandel.

 • jorn

  Lekker dieren afknallen in de oostvaardersplassen goed de stikstof reductie en voor Lelystad airport kan die ook open

 • Gat

  Bennie stevelink. Hier in brabant zijn putten gelijk leeg. Me transporteur en hoor andere dat ook zeggen. Volgend verwachtten ze al een tekort aan mest. Prijzen zijn al 3 euro gezakt. Dat duurt niet lang meer en akkerbouwer kan niks bijkrijgen meer of geen mest.

 • Bennie Stevelink

  Het plan van Tjeerd de Groot is volgens mij niet bedoelt om een doorbraak te forceren in het PAS probleem, maar om een doorbraak te forceren in de kringlooplandbouw. De PAS komt van pas om het politiek aan op te hangen.
  De varkens en pluimveehouderij stoot in verhouding maar weinig stikstof uit. De melkveehouderij veel meer. Toch wil Tjeerd de Groot de varkens en pluimveehouderij halveren, de melkveehouderij moet alleen wat krimpen in de veenweidegebieden, de rest kan blijven.

  Het voer voor varkens en kippen wordt grotendeels geïmporteerd. Ook het grootste deel van de soja gaat daar naar toe. De mest moet voor een groot deel verwerkt of geëxporteerd worden. Door de varkens en pluimveehouderij te halveren wordt de import fors gereduceerd en de mestverwerking en mestexport valt helemaal weg. Er blijven voldoende varkens en kippen over om de reststromen aan te voeren, anders kunnen ook nog wel wat restproducten naar de melkveehouderij.

  Als ik deze feiten overzie kan ik niet anders, dan concluderen dat de werkelijke bedoeling van dit plan is een doorbraak te forceren naar een landbouw die minder afhankelijk is van import van veevoergrondstoffen en mestexport. Een landbouw die meer lokaal zichzelf kan bedruipen.

 • Alco

  @Bennie. Wat blijft er over voor de blijvende boer in een failliete bv. Nederland?
  Uitkopen kost veel geld.
  Een klap voor export opbrengsten.
  Een sterk wegvallende werkgelegenheid.

 • veldzicht

  Bennie,ben jij soms ook van D 66 ?Ik ben het totaal niet met je eens en heb meer het gevoel dat die linkse politiek bezig is de landbouw kapot te maken inclusief de melkveehouderij en akkerbouw.Zo blijft er niks van over.

 • Maas1

  Bennie wakker worden blijf niet in je koker kijken,maar kijk om je heen wat er gebeurd!

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.