Home

Nieuws 17 reacties

Soja in diervoer: de feiten

Lang niet alles wat wordt gezegd in discussies over soja is gebaseerd op feiten.

Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor de Diervoederindustrie (Nevedi) in een persbericht.

Er is weinig kennis over sojaproductie- en importen in Nederland. Naar aanleiding van de branden in de Amazone wordt hier veel over gediscussieerd. Lang niet alles is gebaseerd op feiten. Nevedi zet de feiten op een rijtje.

Wereldwijd wordt er 334 miljoen ton soja geteeld. 34,4 miljoen ton komt naar de Europese Unie. Daarvan wordt 30,9 miljoen ton in de vorm van sojaschroot gebruikt in de Europese diervoedersector.

Import soja door Nederland

Nederland importeerde in 2018 2,68 miljoen ton sojaschroot. 3,12 miljoen ton schroot werd in dat jaar geëxporteerd. Het verschil komt doordat het overgrote deel van de sojabonen die Nederland importeert, hier in Nederland worden gecrusht en vervolgens als sojaschroot, -olie en -hullen zijn weg vindt in de rest van Europa.

Nederland importeerde in 2018 4,28 miljoen ton sojabonen. Hiervan werd 0,97 miljoen ton geëxporteerd. Deze cijfers zijn voor zowel humane consumptie en diervoeders samen.

Het Nederlands sojaverbruik voor diervoeders is ongeveer 1,74 miljoen ton van de wereldwijde sojaproductie. Dat is ongeveer 5 promille van de wereldproductie.

Lees verder onder de tweet.

Duurzaamheidscertificaten

Van de 334 miljoen ton geteelde soja voldoet 19,4 miljoen ton aan 1 van de 18 duurzaamheidscertificaten. Alle soja die in Nederland gebruikt wordt voor veevoeding voldoet ook aan deze duurzaamheidsstandaarden. Al deze schema’s staan geen illegale ontbossing toe en 8 schema’s staan ook geen legale ontbossing toe. De Europese diervoedingsindustrie weert soja dat van gronden komt die na juli 2006 ontbost zijn.

De cijfers afkomstig uit het persbericht zijn van 2018. Door de handelsoorlog tussen China en de VS zijn de handelsstromen sterk veranderd, laat Nevedi weten.

Lees ook: De longen van de aarde? Dat is de landbouw

Laatste reacties

 • Kelholt

  Oké wie mailt dit even naar de onwetende Eva Jinek heen? Eva Jinek waarvan je toch mag verwachten dat ze voor haar met publiek geld vet betaalde baan ook maar enige moeite zou doen om op de hoogte te zijn van de door haar behandelde onderwerpen aan tafel.
  En waar Eva Jinek staat kun je dit ook door Jort Kelder of Jeroen Pauw vervangen.
  En als we dan toch bezig zijn zorg dan meteen even dat dit in het acht uur journaal wordt uitgelegd? Of nog beter, op het jeugdjournaal zodat onze politici het ook begrijpen...

 • Maas1

  Zeker Kelholt als dit al niet juist wordt weer gegeven in de late night,dan kun je je eigen afvragen was is dan eigenlijk nog wel waarheids getrouw?
  Is dan veel " nieuws" gebaseerd op framen of fake news, was is dan nog de waarde van " nieuws"?

 • el

  Goed om te weten, nu de media nog!

 • Gat

  Mag hopen dat eva jinek nooit veehouder wordt. Want die koeien scheiten hun darmen uit hun lijf met die bult soya van haar.

 • Espresso

  Nevedi is betrouwbaar ;) en wat vreten kippen en varkens dan ?

 • veldzicht

  Boerderij kan het beter op de voorpagina zetten"Soja in diervoer:de feiten." met een reportage in het blad.De boerderij wordt nog wel eens gelezen door anderen dan alleen boeren. DE krant Boerderij vandaag en deze site wordt alleen gelezen door een handje vol boeren en voor de rest door niemand. Alleen vraag ik me sterk af of de media het wel op wil pikken,je kan geen krant of tijdschrift meer openslaan of je moet lezen hoe slecht de veehouderij voor de natuur en het klimaat is en natuurlijk hoe beroerd die dieren het hebben..

 • veldzicht

  @Espresso.Die kippen en varkens vreten wat jij niet lust.Wees maar blij dat ze er zijn anders moet er nog meer .soja worden verbouwt

 • wwesselink1

  Sojabonen halen we hierheen om er de 20% hoogwaardige plantaardige olie uit te halen ten
  behoeve van het gebruik door de mensensoort.

  Het afvalproduct of restant, bestaande uit schroot en buitenste vlies, wordt in de kringloop gebruikt als diervoeder.
  De hele import is gecertificeerd.

  Wat is hier nou niet goed aan?

 • tinusje

  waarom nog steeds diermeelverbod voor kippen en varkens?...te dwaas voor woorden dat we het verbranden nu...over duurzaam en kringloop gesproken...vreselijk dom

 • Maas1

  @23.39 Ja diermeel hoort toch ook in de kringloop?
  <>

 • arink

  Het plaatje "Wat eet een koe" is je reinste verlakkerij, als je het objectief wilt weergeven moet dat natuurlijk in kg ds. En hoe je het ook wendt of keert, het intensieve kaartenhuis in Nederland stort volledig inelkaar zonder enorme voerimporten.

 • agratax.1

  Ik heb bovenstaande feiten over soya naar de omroepen gestuurd na de uitzendingen waar de halve waarheden werden verkondigd. Geen reactie op de mails. Hieruit concludeer ik dat deze fouten niet bepaald per ongeluk zijn gemaakt, maar dat het de programma makers van zowel links als rechts geen boon uitmaakt, wat de waarheid is. De burger moet geloven dat de boeren de schuldigen zijn aan het "verziekte klimaat". De Amazone branden worden immers ook afgedaan als "Platbranden ten behoeve van soyateelt door BOEREN. Geen woord over grootgrondbezitters en investeringsfondsen zou een fout beeld geven want een boer is een in Nederland bekend beroep gekoppeld aan Milieu vervuiling in de meest ruime zin des woords. Ik vrees dat ook dit in mijn ogen goede artikel door de nationale pers en talkshow presentatoren (bewust) zal worden genegeerd.

 • Hoeveel sojabonen worden er mondiaal geteeld, puur voor veevoeding en hoeveel soja wordt er geteeld voor humane consumptie, waarna er o.a. sojahullen en sojaschroot overblijven voor dierlijke consumptie. Als de EU 34.4 miljoen ton soja importeert en daarvan wordt 30.9 miljoen ton vervoerd in de vorm van sojaschroot, dan is het meest waardevolle, de olie, ook ergens gebleven en niet in het veevoer, neem ik aan. Ook in het plaatje, "wat eet de koe", wordt ook weer verwarring gesticht, omdat er staat, dat in krachtvoer soja verwerkt wordt.
  Jan Tsjerk vd Meulen.

 • agratax.1

  @vdMeulen. Ik ken geen boer die soya bonen voert om het eiwit gehalte van het voer optimaal te maken. Alle producten gemaakt van soya, bestaan uit schroot vanwege het eiwit gehalte. Dus de 20 % olie die chemisch wordt gewonnen, niet via een oliemolen, wordt ingezet voor menselijke consumptie, biobrandstof of andere voor mensen nuttige stoffen.Ik kan het niet mooier maken dan dat onze Klimaat Goeroes verzot zijn op biobrandstof ookal moeten we daar miljoenen hectares oerwoud omtoveren in olieplantages (soya, palm en andere oliezaden). Laten we eens eerlijk zijn voor alle "gezondheid" producten voor onze Klimaat rakkers worden of werden miljoenen hectares oerwoud gekapt want all deze plantaardige producten groeien in de tropen en deze kap veroorzaakt uitstoot van methaan en CO2 doordat de oerwoud bodem erodeert net als onze veenweide gebieden zo gauw ze droog komen te liggen.

 • JNJS

  Het zal net zo gaan met PAS, het was de bedoeling om de boeren dwars te zitten. Achteraf heeft de samenleving er zelf ook last van.

 • Bennie Stevelink

  @arink, de intensieve veehouderij draai voor 60% op restproducten. Als de veevoerimporten wegvallen zal de intensieve veehouderij 40% krimpen.
  Veel erger is het met de biologische landbouw. Als de aanvoer van compost en dierlijke mest uit de gangbare landbouw wegvalt zal er nauwelijks biologische productie overblijven.

 • agratax.1

  @Bennie. Ik rees dat je gelijk hebt met het wegvallen van dierlijke mest en compost. De moderne wetenschappers doen als of onze voorouders die met kunstmest zijn begonnen gek waren. Als zij geen kunstmest hadden gehad, was de landbouw in Nederland en vele andere landen niet bij machte geweest het eigen volk te voeden. Maar gelukkig is alleen Nederland nu zo gek om kunstmest en gewasbescherming evenals medicatie voor de dieren aan banden te leggen, hiermee blijft er genoeg eten te kopen in het buitenland, waar de leiders een andere benadering van het leven hebben.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.