Home

Nieuws 51 reacties

D66 wil krimp veestapel vanwege stikstof

De veestapel moet verder inkrimpen om de stikstofuitstoot te beperken. Dat vindt regeringspartij D66.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot zei dat vrijdag 23 augustus op radio 1. Hij zei niet hoeveel de veestapel kleiner zou moeten worden.

Geen enkele oplossing uitsluiten

De helft van de stikstof komt uit veehouderij, aldus De Groot. ‘Daar heb je bovendien allerlei issues met dierwelzijn, grondstoffen, enzovoort.’ Op de vraag of het regeerakkoord opengebroken moet worden, zegt hij: “D66 sluit geen enkele oplossing uit. In het regeerakkoord stond al een krimp van de varkenshouderij. In het klimaatakkoord hebben we daar een schepje bovenop gedaan, rond natuur- en veengebieden. En daar moet nog een schepje bovenop.”

Nederland heeft de afgelopen jaren op de pof geleefd van de natuur

Volgens De Groot heeft Nederland afgelopen jaren ‘op de pof geleefd van de natuur’. En nu zit het land op slot. ‘Maar veel nieuwe projecten dragen juist bij aan schone economie. Denk aan een nieuwe woonwijk met huizen die energie leveren, met fietspaden, goed openbaar vervoer, die moeten door kunnen gaan.’ De stikstofruimte die daarvoor nodig is, wil hij bij de veehouderij weghalen.

De Groot: “Met een list, zoals het PAS, komen we niet meer weg. Je moet twee dingen doen. Ten eerste ruimte vinden binnen de normen, dat betekent dus ergens iets schrappen. En vervolgens voorrang geven aan projecten die wel bijdragen aan schone lucht en water.”

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot: Met een list, zoals het PAS, komen we niet meer weg. - Foto: Roel Dijkstra
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot: Met een list, zoals het PAS, komen we niet meer weg. - Foto: Roel Dijkstra

Nieuwe vergaderperiode

Afgelopen week begon het kabinet aan de nieuwe vergaderperiode. De stikstofkwestie staat ongetwijfeld op de agenda, als een van de grote problemen van dit moment. Eerder deze week becijferde ABN Amro dat er voor € 14 miljard aan bouwprojecten stilligt. In Limburg werden afgelopen week in een klap 38 veehouderijvergunningen ingetrokken.

Het PAS is bedacht op initiatief van Diederik Samsom (PvdA) en Ger Koopmans (CDA) om een eerdere impasse in het stikstofbeleid op te lossen. In 2015 is het onder staatssecretaris Sharon Dijksma ingevoerd. Dit voorjaar schoot de Raad van State het systeem af. Pas in de maanden daarna drong door hoe groot de gevolgen zijn voor landbouw, veehouderij, woningbouw, wegenbouw, industrie en vliegvelden. Oud-minister Johan Remkes leidt nu een commissie die oplossingen moet zoeken. Half september wordt een eerste rapportage verwacht.

Laatste reacties

 • daan1908

  Onze Tjeerd komt toch van de NZO ?

 • Alco

  Jammer dat wat andere Kamerleden zeggen hier in dit blad geweerd wordt.

 • deB.


  Dit krijgt hier weer een podium....eerst verkeer, luchtvaart, industrie, voordat hier weer geneuzeld wordt over nog minder vee....WEER minder

 • pinkeltje

  Zou de lucht schoner worden als we er nog wat nieuwe woonwijken tegenaan gooien? En of we ander weer krijgen als we de veehouderij schrappen? Heb me trouwens nooit gerealiseerd dat er zoveel stikstof vrij komt bij de aanleg van nieuwe infrastructuur, maar daar zullen de geleerden wel meer over weten. Als het alleen om stikstof ging was er ook nog niet zoveel aan de hand want de lucht bestaat voor 78 volumeprocent uit stikstof. Anderzijds kunnen we praten wat we willen, maar de veehouderij moet er aan!

 • kraats

  Hij begint aan de verkeerde kant.... Je moet eerst ALLE stikstofgevoelige natuur opheffen/plat zagen/rooien. (Echt grote gebieden als de Hoge Veluwe daar gelaten). Al die natuurgebiedjes bestonden 200 jaar gelden ook niet en de kans is zeer groot dat ze over 200 jaar er toch ook niet meer zijn. Als die gebiedjes de capaciteiten niet hebben zich aan deze veranderende wereld aan te passen, hebben ze ook niet het bestaansrecht en hoeven dus ook niet beschermd te worden. Daarmee probleem opgelost.
  En voor alle natuur- en miliefreaks: er komt wel weer nieuwe natuur (zie Oostvaardersplassen; is zonder menselijk ingrijpen ontstaan en ontwikkeld zich vanzelf verder).

 • farmerbn

  Bij weghalen hoort een politie-aangifte.

 • kleine boer

  Waar blijft het artikel wat in de telegraaf stond? Te positief?

 • kempenboer

  Hij zegt: er komen huizen bij die elektriciteit maken enz. enz. Nu mijn vraag; gaan er ook huizen weg dan? NEE natuurlijk niet. D.w.z. dat de stikstofbelasting in totaal stijgt door huizenbouw. Dus de sector die als enigste de milieudoelen tot dusver gehaald geeft, moet weer inleveren? Dan kom maar op met je portemonnee!!

 • deB.


  Precies, en dan krijgt deze fluitketel hier weer een podium!!
  Wat wil de ''vak'' blad nu bereiken, nog meer verdeel en heers ingegeven?

 • Kelholt

  "De helft van de stikstof komt uit veehouderij, aldus De Groot."
  Ja, en de andere helft wordt opgenomen door de landbouw. Per saldo nul bijdrage dus.
  Ga je stikstofruimte maar ergens anders halen Tjeerd.
  Tip: Kijk eens op Schiphol.

 • Piet Piraat

  Ik reed van de week door een gebied dat voorheen het groene hart heette in Nederland. Dat leek daar meer op een groen verstopt kransslagadertje. Dus ik vraag me af wat die s..........er van d66 bedoelt.

 • Er is een probleem dat opgelost moet worden. Maar dan niet eerst naar de veehouderij kijken graag. Deze heeft al heel veel gedaan. Er zijn gewoon de veel mensen, auto's vliegtuigen . Ga maar eens terug kijken en pak eerst de groepen aan die alleen maar meer, meer zijn geworden. Iedereen wil in dit land wonen en vele willen hier studeren, Als ons land te vol is moet je misschien durven te besluiten om hier ook in te minderen. Auto gebruik minderen en snelheid op 100 km zetten op de snelwegen. En vliegtuigen die hier alleen komen om bij te tanken dat kan ook elders gebeuren. Maar niet de last bij 1 groep neerleggen.
  Krimp veehouderij pakt niet alleen de boeren maar ook vele anderen die allemaal werk hebben in de agri. sector. En dat zijn er heel veel. Ook deze gezinnen komen dan in de problemen.

 • "Nederland heeft op de pof geleefd van de natuur",Het zijn juist de bouwsector en de vliegsector die op de pof gebouwd en uitgebreid hebben zonder de genodigde N ruimte.Het wordt tijd dat de politici eens in de spiegel kijken en eerlijk zijn.Vorig jaar een stad als Meppel wordt er aan nieuwe inwoners geïmporteerd, terwijl dit onder het huidige N beleid helemaal niet kan ,er is geen N ruimte om te bouwen,maar de veesector is de schuldige en dat is de boodschap van dit kabinet.

 • veldzicht

  Jaren geleden wist Alexander Pechtold van D66 al te vertellen ,wie in de veehouderij zit kan beter niet op ons stemmen, wel eerlijk van ze dan weet je tenminste zeker dat ze de pest aan je hebben, en nu hebben ze dan weer de kans een trap te geven.

 • deB.

  Juist d66 krijgt hier weer de ruimte.... Ook graag visie van cda en andere die nog enigsinds met ons begaan zijn. De laatste tijd deugt het van geen kant, dat linkse geluid zit echt overal verweven

 • Ankhor

  Jaja, omdat de rest maar blijft neuken en voortplanten en maar mensen importeert, mag ik straks geen stukkie vlees meer.
  Ik ben het zat. Dus een ander voorstel.
  De 'footprint'. Dus kijken, per persoon, wat hun aandeel is.
  Heb je geen auto, pluspunten etc.. je snapt het idee. Zodat mensen die op andere terreinen minder 'verbruiken' er op andere terreinen bij mogen hebben. Kan ik dus mijn stukje vlees blijven eten, en dan gaan jullie lekker op vakantie, wintersport etc. Waarom moet ik bloeden om jullie veelverbruik?

 • info180

  Te gek voor woorden dat dergelijke z.g.n. volksvertegenwoordigers recht van spreken krijgen. Heel simpel we zijn erg intensief wat betreft bevolkingsdichtheid, die bovendien genieten van een hoog welzijnspatroon, de bevolking (en hun volksvertegenwoordigers) wensen niet te spreken over hun eigen heilige huisjes en daarom krijgt de luchtvaart een vrijbrief ten koste van sectoren die zorgen voor groeiende gewassen (wat overigens niet efficiënt is zonder dierlijke mest), groeiende gewassen die in staat zijn om CO2 te binden en de lucht te zuiveren.

 • Sjefo

  Wat een vies mannetje die de Groot, hij kent uiteraard wel de stikstof productie vanuit de landbouw maar vergeet er bij te vermelden wat opgenomen word door diezelfde landbouw, altijd dat suggestieve en opruiende gelul om zieltjes te winnen !!
  Om kort te gaan een smeerlappen streek !!
  Wederom bedankt Tjeerdje !!

 • agratax.1

  Laten we er van uit gaan dat het aantal landbouwhuisdieren met een percentage wordt verminderd, dat we net genoeg vlees voor de Nederlandse vleeseters. Geen export meer. Jammer voor de handel, de verwerkers en de boeren, maar goed ons Klimaat is gered volgens de Nederlanders. Zij denken nl. dat bv. Chinezen of Russen tot inkeer komen omdat wij het voorbeeld geven en vleesconsumptie afzweren. Helaas de armen op de aarde gaan op het moment dat ze iets meer te besteden hebben hun vleesconsumptie stevig verhogen. Conclusie moet dan ook zijn, dat het vlees dat wij niet meer maken door anderen wordt geproduceerd met alle negatieve gevolgen voor onze aardbol en zijn bewoners.

 • Komt er nog een reactie van de landbouwwoordvoerders van het CDA en de VVD hierover of mogen die er geen mening over hebben.Weten we meteen waar we niet meer op stemmen de volgende keer.

 • husky

  Wanneer gaan jullie veehouders naar Den Haag om uitleg te vragen, waarom jullie wisselgeld zijn voor industrie, vlieg en auto verkeer of blijft het bij commentaar geven hierzo?

 • Alco

  @agratax. Dat zeg je verkeerd!
  Minder vee is totaal geen issue.
  Er is altijd balans tussen uitstoot van dieren en opname door het voedsel.
  En dat moet ons kernpunt blijven.
  De luxe van de mens moet onder ogen gebracht worden.

 • veldzicht

  Die de Groot loopt al net zo mee te janken als die natuur beschermers met z,n op de pof geleefd van de natuur.Sommige planten en dieren zijn er wat meer anderen wat minder ,zag je 30 jaar geleden halsbandparkieten,nu stikt het er van ook meer vossen ,witte reigers,lepelaars,ganzen,hermelijntjes,zwijnen,mensen en zo kan ik nog wel even doorgaan ,en anderen zijn wat minder geworden. En voor de rest groeit en bloeit alles als nooit tevoren en laten alleen die klimaat drammers de mensen doen geloven dat alles op instorten staat met hun gejank.

 • 1455

  In de oorlog waren er landverraders
  nu 75 jaar later milieu mensen

 • Klaasvaak

  De uitspraak van de RvS mbt PAS past D66 geweldig. Dat is wel duidelijk

 • Bennie Stevelink

  Als een boer wil uitbreiden moet hij ammoniakrechten kopen van een stoppende boer.
  Als industrie en bouw stikstofruimte nodig hebben moeten ze ook maar boeren uitkopen. Ik verwacht echter een of andere achterbakse regeling waarmee ze zich de ruimte gratis kunnen toe-eigenen.

 • peters

  Bennie, daar bank ik ook bang voor. Zal wel weer een generieke korting worden of zo

 • deB.

  Ach dat accepteren we gewoon bang!!????

  Ga nu eerst een daadwerkelijke meetgegevens openbaar maken! De gegevens waar ze nu mee werken zijn onjuist! Het zijn aannames, en daar worden wij mee geslachtoffert??? Kom nu toch

 • wullum

  Wat een rotte koe is die vent

 • rverheij

  Het is vechten tegen de bierkaai,en niemand van de geleerden snapt t volgens mij.
  De economie moet maar groeien en maar bouwen , steeds meer.
  Gaat allemaal ten koste van goede landbouwgrond die enorm veel co2 en stikstof opnemen,.en ook regenwater. Niks gek dat nederland verdroogt ,co2 oploopt, en er stikstof in de lucht zit.

 • daan1908

  Bij de NZO was hij al geen kwartje waard . Deze figuren kunnen niets , dan past D66 prima bij deze uitvreter . Er zijn vele benamingen voor dit soort figuren . Laten we het netjes houden , dit is gewoon de sector een mes in de rug steken . Jaren heeft hij gevreten van de sector , en dan dit , wat een huichelaar .

 • Gat

  We zitten met alle sectoren onder het gezamelijk stikstof plafond. Dat plafond is er niet voor niks. Tjeerd de groot probeer de sector maar te korten op dat ze onder hun plafond zitten. Zullen we als boeren is naar brussel trekken en nederland op het matje roepen.

 • mts van oosten

  het is om te janken in nederland,,onvoorstelbaar waar die politici zich mee bezighouden in ons piepkleine landje,alsof we hier de wereld zullen verbeteren,terwijl het hele amazone gebied word platgebrand,het gaat mij boven de pet

 • Gat

  Juist mts v oosten. Heel internet ligt te janken, greenpeace, rtl nieuws boeren branden alles plat. Mooi toch wat een verdrag kan doen! Bedank rutte die pushte meerdere landen.
  Vorige week frans kaptijens de heides worden niet meer paars in brabant door bakken stikstof uit de lucht
  Vandaag omroep brabant overal in brabant de heides paars in bloei. Ja wat een gelul allemaal.

 • deB.


  Heide is nog nooit zoooo paars geweest als dit jaar!! Kletstaal van nitwitters

 • Bekijk <>

 • Maas1

  Je leest steeds vaker op deze site dat wij boeren een evenwichtig geluid willen horen wat er leeft in de samenleving en in de politiek.
  Wij lezen steeds meer een links negativisme geluid versleuteld in een vorm van een propaganda machine.
  Ik begrijp natuurlijk wel dat de journalistiek andere belangen heeft,maar deze veel vuldige benadering doet geen recht aan wat er in de samenleving leeft.
  Dit doet afbreuk aan de primaire sector.

 • De telegraaf vanmorgen " lappendeken aan groen remt groei economie en Natuur verstikt Nederland" ,Marc Calon zegt de aanwijzing van ruim 160 aparte Natura 2000 gebieden is een vergissing geweest. Zou de ommekeer dan toch komen?

 • Noordam2

  prima artikel van Marc, mag ook wel eens gezegd

 • gjh

  wat een nare en rare man is de die de Groot

 • hollandagri

  Wel vreemd dat de metingen niks van de grote rundvee reductie laten zien die er de afgelopen jaren geweest is.

 • nita

  Immigratiestop is het enige wat zin heeft, maar daar durven de sukkeltjes in Den Haag niet over te praten, er zijn immers te veel mensen in Nederland die verdienen aan de massaimmigratie. Elk jaar 100.000 inwoners er bij. Je snapt niet waar ze iedereen nog laten. O ja, ook 100.000 auto's per jaar er bij.

 • varkensboerk

  Het is volgens mij sinds wo2 niet voorgekomen dat een complete bevolkingsgroep zo wordt minacht, geschoffeerd en hun rechten worden ontnomen door de overheid. Ik zou zeggen we weigeren collectief alle medewerking aan de overheid!!

 • Henk.visscher

  Liever asielzoekers dan boeren ,dan moeten wij maar verkassen jongens

 • Attie

  Hopen dat comm. Remkes hun gezonde verstand gebruiken

 • Als er dan gesnoeid moet worden in Natura 2000 gebieden, dan zou het voorstel kunnen zijn er zijn in NL zo'n 17 gebieden als nationale park, dat zijn er in ons overbevolkt landje ook genoeg ,de rest kunnen ze wel schrappen.

 • Zuperboer

  Elke sanering moet afgetikt worden. Geen cadeautjes meer vanuit de landbouw. N-okken eerst dokken!

 • Mbmb

  Zo is het Zuperboer, ALS er al ingeleverd wordt dan ALLEEN tegen KLINKENDE MUNT en ANDERS NIET!

 • Gat

  Het enigste wat krimpt tjeerd de groot dat is d66! En dat is maar goed ook!

 • koestal

  Krimp eerst maar de vliegtuigstapel,wordt elke dag groter en intensiever.

 • De VVD is nu helemaal de weg kwijt ,volgens Geen Stijl van gisteren wil Rutte dat Frans Timmermans de klimaat Paus wordt van de EU.

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.