Home

Nieuws 23 reacties

Animo voor agrarische stikstofruimte groeit

Van buiten de landbouw neemt de belangstelling voor stikstofruimte van stoppende boeren verder toe. Om welke bedrijven het gaat en wat de mogelijkheden zijn is nog steeds onduidelijk.

Adviseurs krijgen vragen van onder meer stoppende varkensbedrijven over wat te doen met hun stikstofruimte (ammoniak). De onzekerheid is nog groot. Ontwikkelaars voor bouw- en andere infrastructuurprojecten zijn al op zoek naar stoppende agrarische bedrijven om hun stikstofruimte te kopen en vervolgens buiten de landbouw te gebruiken.

Die vraag van andere partijen buiten de landbouw werd eerder al gesignaleerd.

Grote gevolgen

Maar het wordt wel steeds breder duidelijk dat het afschieten van het PAS-beleid door de Raad van State ook buiten de landbouw grote gevolgen heeft. ‘Ontwikkelaars azen op stoppende boerenbedrijven’ kopt het het Financieel Dagblad deze week.
Dat er volop belangstelling is voor agrarische stikstofruimte wordt bevestigd door meerdere adviseurs tegenover Boerderij. Ook dat het nog volstrekt onduidelijk hoe het stikstofbeleid er uit gaat zien.

‘Laat ruimte niet verloren gaan’

Henk Radstaak, adviseur bij Farmconsult, kent de vragen naar stikstofruimte. Farmconsult adviseert stoppende veehouders zoals varkenshouders in ieder geval om hun vergunning goed te bekijken. “Zet een vergunning voor dieren of mestopslag om naar andere diersoorten zodat eventuele stikstofruimte niet verloren gaat”, aldus Radstaak.

Bij Adviesbureau Van Westreenen is ook bekend dat her en der wordt geïnformeerd naar stikstofruimte, volgens adviseur Gert-Jan Nap. Hij wijst eveneens op de grote onduidelijkheid zoals over al dan niet salderen en in hoeverre dat dan regionaal of per natuurgebied zal zijn. Volgens Nap komen er nu geregeld vragen binnen van stoppende varkenshouders over wat te doen met hun vergunning en de stikstofruimte.

Grote onzekerheid

Hans Scholte van Flynth Adviseurs merkt ook de grote onzekerheid in de sector. “Wat staat bedrijven met alleen een PAS-melding te wachten en wat moet iemand die bezig is met nieuwbouw?” En bij een eventuele saldering tussen sectoren vraagt Scholte zich af wat er dan met de prijzen gaat gebeuren en in hoeverre de landbouw dan overboden gaat worden door bijvoorbeeld vliegveld Lelystad.

Als LTO vinden we het een kwalijke zaak als stikstofruimte uit de landbouw zou verdwijnen naar andere sectoren

- Trienke Elshof

LTO-bestuurder Trienke Elshof kent de geluiden over afspraken en handel in stikstofruimte. “Op welke schaal is moeilijk in te schatten’, zegt Elshof, “Feitelijk gaan we terug naar de situatie van voor het PAS en zijn ook de afspraken over generieke reductiemaatregelen van tafel. Als LTO vinden we het een kwalijke zaak als stikstofruimte uit de landbouw zou verdwijnen naar andere sectoren. Daar moet in ieder geval wat tegenover staan.” Dat standpunt gaat LTO binnenkort ook duidelijk maken in een gesprek met Johan Remkes. Remkes is voorzitter van de commissie die de regering gaat adviseren over een oplossing voor het vastgelopen stikstofbeleid en vergunningverlening. Dat advies wordt in september verwacht.

Laatste reacties

 • Alco

  Tjonge jonge.
  Stikstof uitstoot van dieren, wat maar een kringloop kent van hooguit een jaar, kan men toch niet inwisselen met stikstof uitstoot door delfstoffen gebruik, wat een kringloop kent ven miljoenen jaren.

 • veldzicht

  Probeer ze dat maar eens aan hun verstand te peuteren.of willen ze dat niet weten?

 • De bouw en verkeersector zitten nu met de handen in het haar, maar het zou best zo kunnen zijn dat ze ook al projecten hebben opgestart en afgerond waar ook helemaal geen stikstofruimte voor was in deze PAS affaire.

 • agratax.1

  Als de milieu drammers zo door gaan met hun regeltjes en grenzen, dan is er geen plaats meer voor meer mensen in Nederland en dat past de milieu drammers niet, want de vluchtelingen moeten een huis hebben en ook nog eten, werk en transport. Hiermee zal de uitstoot van CO2, nitraat andere afvalstoffen groeien. Als de regeltjes niet worden aangepast aan nieuwe omstandigheden dan is het gauw gedaan met Nederland, want onze grote concurrenten doen niet zo moeilijk.

 • ptheunis501

  Gewoon goed laten betalen, warme sanering door het bedrijfsleven, hier Zal te overheid voor gaan kiezen, hoeven ze zelf niks te betalen, hebben ze de kringloop landbouw in een hand omdraai gerealiseerd, en de banken springen er mooi uit, kan de grond zijn waarde vast houden.

 • 306lsa

  Er is animo voor stikstof ,wat wordt er dan voor betaald
  Of is er alleen animo voor gratis stikstof ?

 • Laat iedereen maar even de boot afhouden en niet wat verkopen, dan komt men er wel achter dat NL in feite is volgebouwd qua plaatsingsruimte en wat inwoners betreft helemaal.

 • kleine boer

  openingsbod van 2000 euri per kg? Laat ze maar betalen als ze willen bouwen/vliegen enz enz

 • Bloemestein

  Het moet toch niet kunnen dat stikstofruimte van een agrarische onderneming wordt gebruikt voor huizenbouw o.i.d. , Dan wordt de landbouw volledig opgeheven in Nederland.

 • Tienda

  Prima toch als andere sectoren kunnen meebieden. Alles beter dan een koude sanering van de agrarische sector.

 • bankivahoen

  Zo is het Tienda@, goed voor de stopper en goed voor degene die wel doorgaat. Geruchten gaan al over meer als 500 euro per kg nh3. Dat begint er op te lijken.

 • Gat

  Lto meent ook dat wij hun nodig hebben. Dik geld gaan betalen dan weet ik het wel. Van lucht geld kan maken dan ben ik vlug

 • Bas Spruijt

  Het ontschotten van de diverse sectoren en zo van de ene diertak overhevelen na de andere mocht niet.
  Maar nu is het ineens allemaal geen probleem meer?
  👍😂

 • agratax.1

  Waarde Nitraat quotum verkopen en de grond gebruiken voor zonnepanelen en windturbines betere opbrengst met minder zorgen dan via primaire landbouw. Als dit is wat de Nederlanders willen gezien het Haagse beleid dan zullen we als boeren ons hier moeten schikken. De Nederlanders komen wel terug op hun schreden en gaan de landbouw weer waarderen als ze merken wat het betekent als de schappen uitsluitend gevuld worden met import voedsel en de landerijen vol staan met onkruid (vlinder vriendelijke begroeiing en zonnepanelen). Beide nogal eentonige grondbedekking.

 • Eindelijk weer positief nieuws.

 • Attie

  Stikstof duur, fosfaat lager...

 • fosfaat is zometeen zooiezo niks meer waard

 • nita

  Er is stikstofruimte genoeg in Nederland, alleen niet voor steeds meer mensen.
  Nu willen ze de stikstofruimte van de landbouw gebruiken om steeds meer immigranten binnen te halen en alles vol te bouwen en te asfalteren. Nederland is vol. Politiek, zie dat toch eens.

 • Muito

  Het mooie is dat alles weer gebaseerd is op hele lange berekeningen en handel in lucht, zoals dat mooie en dure Aerius programma (nu waarschijnlijk miljarden weggegooid daarvoor)
  Maar er is niemand meer die gewoon naar buiten gaat en uit zijn doppen kijkt.

 • Schrauwen Landbouw

  Ze gaan dus in Nederland de eerste levensbehoefte voedsel omruilen voor luxe, weelde en welvaart.

 • veldzicht

  Zou dit nu echt de bedoeling zijn geweest van al die linkse milieu en dieractivisten?? Straks is er geen normale boer of tuinder meer te bekennen en vraagt men zich af waar is dat mooie hollandse landschap met koeien in de wei gebleven?

 • Alco

  Gorie @ Bas Spruijt.
  Ontschoten tussen sectoren mocht niet.

 • Bas Spruijt

  Ja Alco,
  Hoe mooi kan het leven zijn als beleidsbepaler in Nederland.
  Eerst mag je niet ontschotten/overhevelen tussen sectoren.
  En vervolgens mag je gewoon vanuit agrarische overhevelen naar woningbouw,wegenbouw of industrie omdat dat de beleidbepalers beter past.
  Niet dat het erg is.. als de portemonnee maar getrokken word.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.