Home

Nieuws 23 reacties

38 veehouders in Limburg zijn natuurvergunning kwijt

Rechtbank Limburg heeft 38 verleende natuurvergunningen vernietigd. Waarschijnlijk gaat het in alle gevallen om veehouderijen.

Een woordvoerder van de rechtbank kon dat echter niet bevestigen. Maandag 19 augustus zette de rechtbank een streep door deze natuurvergunningen die verleend waren op grond van de Wet natuurbescherming.

De basis voor de vernietiging is de uitspraak van de Raad van State over het PAS op 29 mei, aldus de rechters in Roermond. Van de 38 uitspraken is er dinsdag een uitspraak op Rechtspraak.nl geplaatst.

Provincie bekijkt natuurvergunningen opnieuw

Rechtbank Limburg heeft met de behandeling van deze 38 zaken gewacht op die beslissing van de Raad van State. De rechtbank volgt met deze uitspraken de Raad van State. Dit betekent dat alle 38 verleende vergunningen nu zijn vernietigd. Provincie Limburg moet nu de gevolgen van de plannen van de veehouderijen opnieuw in kaart brengen en bekijken of de vergunningen zonder het PAS alsnog kunnen worden verleend, aldus de rechtbank.

Gros natuurvergunningen in Limburg van tafel

Een van de partijen die de natuurvergunningen heeft aangevochten is Werkgroep Behoud de Peel. Volgens voorzitter Wim van Opbergen van de werkgroep gaat het waarschijnlijk om vergunningen van boeren in de Limburgse Peelgemeenten Nederweert, Venray, Leudal, Peel en Maas en Horst aan de Maas. “Ik heb er nog niet helemaal zicht op, want de uitspraken zijn nog niet gepubliceerd.” Van Opbergen verwacht dat het gros van de zaken die zijn werkgroep tegen natuurvergunningen heeft aangespannen in Limburg, hiermee van tafel is. “Volgens mij liggen er alleen nog een paar zaken die nog in de fase van een zienswijze zijn.”

Boeren maken gewoon gebruik van wettelijke regelingen die in onze ogen niet deugen

Wim van Opbergen, voorzitter van Werkgroep Behoud de Peel

Boeren geen dader, overheid is schuldig

Van Opbergen is van mening dat de oplossing van de stikstofproblematiek gevonden moet worden in de landbouw. “De landbouw is de grootste vervuiler, door daar in te grijpen hoeft de ontwikkeling van infrastructurele projecten en woonwijken niet stilgelegd te worden.”

Overigens ziet Van Opbergen boeren niet als dader. “De overheid is de schuldige, die heeft al 40 jaar niets gedaan. Boeren maken gewoon gebruik van wettelijke regelingen die in onze ogen niet deugen.”

Het is intriest dat afspraken met de overheid met een pennenstreek plots niets meer waard zijn

Roel Boots, woordvoerder van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB)

LLTB: maatregel heeft grote impact op boeren

Volgens Roel Boots, woordvoerder van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), is de impact voor de boeren die het treft groot, zowel emotioneel als anderszins. Dat stelt Boots in een reactie op de uitspraak in De Limburger. “Het is intriest dat gemaakte afspraken met de overheid kennelijk met een pennenstreek opeens niets meer waard zijn”, zegt hij in een reactie over het vernietigen van de natuurvergunningen.

Lees meer berichten over het PAS

Laatste reacties

 • ghsmale

  Opbergen spreekt met gespleten tong

 • Sjefo

  Dat is een hele sterke meneer Opbergen ,alle boeren de nek omdraaien kunnen we voorlopig vooruit met z’n alle, een autootje of 3 per gezin een paar lekkere vliegvakanties per jaar en ondersteunt door niemand minder dan die flinkert meneer Opbergen wie doet je wat.
  Opbergen in mijn beleving is de opruiende en insinuerende onzin uit jullie kringen een veel grotere vervuiling dan alle veehouderijen bij elkaar.
  Hoe je het went of keert voedsel produceren zal altijd enige impact hebben op het milieu hebben en dat is ook niet erg , maar wat jij doet Opbergen achter enge rapporten aanhollen die vervolgens flink aandikken en publiceren zoveel je maar kan, simpel gezegd, continu een beroepsgroep in een verkeerd daglicht zetten (een beproefde strategie vanuit het verleden) maar meneer Opbergen als je een echte flinkert bent wacht je tot de echte en betrouwbare cijfers er liggen want ook jij weet als geen ander dat cijfers die jij in de ronde strooit zeer onbetrouwbaar, eenzijdig en opgeklopt zijn.
  Opbergen Jij doet op deze manier heel veel mensen onrecht aan !
  Probeer het echte verhaal te vertellen want dat ken jij ook

 • farmerbn

  De ecolo's zijn nu baas in Nederland. De overheid heeft daar zelf schuld aan dus moet de overheid de boeren schadeloos stellen. Na het gasdebakel nu dus ook een PAS debakel.

 • veldzicht

  DE boeren zijn de kop van Jut hier in Nederland,gemaakte afspraken tellen plots niet meer en verleende vergunningen worden nietig verklaart,de gehele overheid laat z,n oren hangen naar die milieu gekken die het hier voor het zeggen hebben.Rot land.

 • Zwerfkei

  Wordt tijd dat de heer Opbergen zich een tijdje opbergt. Dat lijkt mij goed voor het milieu!!!!!!

 • Bolder01

  De naam zegt het al, hoe bedoeld men dat ,had al jaren geleden moeten gebeuren opbergen,,,,,,, opbergen🤔

 • agratax.1

  De overheid als schuldige aanwijzen is hetzelfde als zeggen de Mensen zijn schuldig. Welke mensen ik zou zeggen de mensen die sterven zo lang mogelijk uitstellen en kinderen krijgen als een zegen zien. Hiermee wordt de bevolkingsgroei nl. niet gestopt eerder versneld. Er zijn eenvoudig te veel mensen, die allemaal mee willen doen aan de welvaart en dus meer vervuilen dan strikt nodig is. Iedereen die vervuilt doet dit in naam van de mensen die welvaart wensen en nog meer welvaart tegen NUL kosten.

 • fietskip

  Van Opbergen zal nooit een vergunning buiten de landbouw aanvechten.
  Misschien word het tijd dat de boeren terugslaan en vergunningen buiten de landbouw gaan aanvechten.
  Je kunt per definitie van Opbergen daarvan de schuld geven , die is daarmee begonnen.

 • .....

  Ben benieuwd wanneer de overheid de eerste dieren uit de stallen gaat halen

 • deB.

  Het is toch wel duidelijk!! In dit land moeten de schappen leeg... heel de sector moet eens een week niets maar dan ook niets meer leveren!!! Het is toch een keer over en uit!! Dit loopt zachtjesaan verkeerd mensen

  Hoeveel onterechte shit willen we nog hebben?? Ieder normaal mens PIKT dit niet meer!
  Op basis van feiten ok, maar het is ene luchtfietserij. Kloteland

  Als het ons erf raakt, prima ze betalen maar, en snel stoppen met deze vreselijk gemaakte beroep!!

 • bartje14

  Wat mij nou verbaasd is dat ik alleen maar berichten lees over het intrekken van Nb vergunningen van veehouders.
  Er zijn toch voor vele andere projecten Nb vergunningen verleend of wordt er met twee maten gemeten.......

 • Gat

  Het is wel knap van meneer opbergen om boeren te beschuldigen. Uit onderzoek over. Nb vergunningen is gebleken dat genoeg fabrieken hun zaken niet op orde hadden. Dat boeren zich aan de wet houden en nb vergunningen aanvragen zoals hoorde en daarmee stikstofruimte mee op slokten. Dat is niet het probleem van de boeren.
  Maar via welke instantie krijgt meneer van opbergen smeergeld toegestopt.
  Hij bekommert zich totaal niet om het milieu. Hij zegt zelf woningbouw en infractuur nu stil ligt.
  En dat mag niet volgens hem. Dus wat is zijn belang in dit geheel. Echt niet voor behoud van de peel!

 • Maas1

  Timmer de nieuwe wetgeving omtrent zo in elkaar dat er nagenoeg geen beroep of zienswijzes meer mogelijk zijn.
  Vroeg of laat hebben we een " milieu oorlog" milieu offensief was de voorloper.
  Dit land is niet overbevolkt met mensen en economische activiteiten. Maar overbevolkt en verstrikt in regelgeving en dat is heel wat anders.

 • jan hospers

  Iemand van milieu toezicht .zei: Dr worden alleen maar kleine jongens gepakt de grote laten ze lopen.

 • koestal

  Shell is ook een grote vervuiler ,was vandaag in het nieuws,overtreed veel millieuregels,maar trekt zich nergens van aan.

 • koestal

  Meer vliegtuigen in de lucht en minder koeien in de wei.Dat is de toekomst.

 • deB.


  Juist koestal, en op zo'n mooie avond als deze loop ik 100 x liever buiten in de wei tussen de koeien, dan op en rond schiphol, omgeven door verschrikkelijke kerosine lucht! Niet te harden daar

 • boerderij12

  te gek voor woorden hoe lang pikken we dit nog?

 • farmerbn

  Heeel lang want jullie doen geen gele hesjes aan.

 • Mbmb

  Zoals Johan de oorlog heeft verklaard zouden wij, als gezamenlijke agrarische sector, ook de aanval moeten openen. Waarom gebeurt dit niet? Waarom gedragen we ons onverschillig ( ja.. ik heb echt geen tijd hoor) of gelaten (het zal mijn tijd wel duren) of alleen lekker mopperen op dit forum (#¥*). LTO gaat t echt niet doen. Wie?

 • klumperink

  Met boerenverstand verder gaan en niks aantrekken van al die milieuregels en wel of geen vergunning. Kijken wat er dan gebeurt-ik denk dat heel veel burgers ons groot gelijk geven!

 • Bolder01

  Mb.mb. een goede vraag wie doet er mee , wie trekt de kar???? WEET JE NOG de n.m.v. en de d.d.b. hebben erin het verleden heel veel gedaan EN GEWAARSCHUUWD. Maar de overheid en l.t.o wisten het beter , meer inport. Op naar 18 MILJOEN INWONERS. Dat warmt de boel op😜🤔

 • Bolder01

  👋🤤💪

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.