Home

Nieuws 2 reacties

Nationaal Hitteplan veetransporten actief

Vanaf maandag 22 juli is het nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen in werking. De periode is in ieder geval vastgesteld tot en met vrijdag 26 juli, daarna dalen de temperaturen weer. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De maatregelen treden in werking zodra temperaturen van 27 graden of meer worden verwacht.

NVWA voert de komende dagen exportkeuringen uit volgens het tropenrooster. Dan wordt gekeurd tussen 04.00 en 22.00 uur, zodat transporten in koelere perioden kunnen plaatshebben. Stalkeuringen maken het mogelijk dat keuringen vooraf uitgevoerd worden en vervolgens binnen 24 uur op koelere momenten getransporteerd wordt.

Geen vervoer boven 35 graden

In het Nationaal Plan is vastgelegd dat dieren niet vervoerd mogen worden bij buitentemperaturen van 35 graden of meer. Dat geldt voor de hele duur van het transport (bij aanvang en onderweg) en staat los van de gemeten temperatuur bij KNMI in De Bilt.

Voor langeafstandstransporten (langer dan 8 uur) geldt dat het in de wagen niet warmer mag worden dan 30 graden met een uitloop van 5 graden. Feitelijk geldt dan een norm van maximaal 35 graden in de wagen. De vrachtwagen moet apparatuur aan boord hebben die de temperatuur bijhoudt.

Koele perioden

Volgens Esther van Nieuwkerk, algemeen directeur van Vee&Logistiek Nederland, gelden voor alle transporten in principe dezelfde adviezen, zoals het kiezen voor koele momenten, minder dieren laden en de ventilatie goed controleren. Van het tropenrooster is goed gebruikgemaakt in eerdere perioden met hoge temperaturen.

Maatregelen bij de aanvoer van dieren bij een slachterij om hittestress te voorkomen, zoals extra ventilatoren bij wachtende vrachtauto's, bestrating koelen met water, enzovoort. - Foto: Bert Jansen
Maatregelen bij de aanvoer van dieren bij een slachterij om hittestress te voorkomen, zoals extra ventilatoren bij wachtende vrachtauto's, bestrating koelen met water, enzovoort. - Foto: Bert Jansen

De ervaring met hoge temperaturen is er inmiddels, volgens Dé van de Riet, woordvoerder van de koepel van slachterijen COV. De maatregelen bij slachterijen zijn inmiddels in werking gesteld, zoals zoveel mogelijke schaduw op parkeerplaatsen, ventilatoren en het nathouden van asfalt.

Volgens NVWA is er overleg geweest over het tropenrooster en kunnen slachterijen daar nu mee uit de voeten.

Extra controles

Inspecteurs van NVWA controleren deze week extra op het naleven van de regels. Vervoersteams van NVWA voeren extra vervoerscontroles uit. Ook bij certificering voor export en bij aankomst op slachthuizen wordt gecontroleerd of de regels voor transport en dierenwelzijn nageleefd worden. Daarnaast wordt extra gelet op hobbydierhouders en evenementen met dieren waarvoor in principe dezelfde regels gelden.

Europese transportregels

De Europese regels voor transport van vee geven aan dat de temperatuur in de veewagen bij lange transporten moet liggen tussen 5 en 30 graden, waarbij rekening wordt gehouden met een marge van plus of min 5 graden afhankelijk van de buitentemperatuur. In het Nederlandse hitteprotocol wordt gewerkt met een temperatuur van 35 graden. Koeling moet onafhankelijk werken van de motor van de transportwagen.

Vytenis Andriukaitis - Foto: ANP
Vytenis Andriukaitis - Foto: ANP

De Europese Commissie heeft vorige week aan de lidstaten gevraagd om in elk geval te zorgen dat op warme dagen tenminste de Europese regels worden toegepast. Verschillende ministers lieten tijdens de vergadering van landbouwministers blijken dat de bestaande regels moeilijk kunnen worden gehandhaafd. Ze dringen zelfs aan op nieuwe strengere regels. Landbouwminister Schouten zegt zich te houden aan de bestaande regels. Nieuwe regels zullen wat haar betreft gebaseerd zijn op wetenschappelijke onderzoeken. De transportregels gaan vooral over de lengte (in uren) van een diertransport.

Problemen ontstaan vooral als dieren in stilstaande vrachtwagens moeten wachten. Dat kan zijn bij een slachterij, bij een grenspost of in havens. Europees commissaris Vytenis Andriukaitis zei dat in havens geen dieren verladen mogen worden als er geen fatsoenlijke voorzieningen voor de opvang van het vee zijn. Vorig jaar deden zich ernstige dierenwelzijnsproblemen voor aan de Bulgaars-Turkse grens, waar dieren zeer lang in afgesloten wagens bleven bij temperaturen boven 35 graden.

Laatste reacties

  • niet

    Mogen de mensen ook niet reizen met deze hitte?? Anders niet eerlijk toch?? Minder dieren in de wagen kan maar dit is raar. In de tram/trein staan ze nog dichter op elkaar!!!!!

  • Jan-Zonderland

    Allemaal links klimaat geneuzel. Hoge temperaturen en af en toe een hittegolf is van alle tijden. Men doet net of het een nieuw fenomeen is om iedereen maar te doen geloven dat het klimaat veranderd (warmer wordt). Hoe meer hitte gerelateerde nonsens men ons opdringt, hoe meer de onnozelen gaan geloven dat de regering het bij het juiste eind heeft. Hier op deze site ook al een apparte kolom voor hittegerelateerde artikelen. Trap er niet in. Laat ze barsten allemaal met die klimaatpropaganda.

Of registreer je om te kunnen reageren.