Home

Nieuws 4 reacties

Tweede wolf gevestigd op de Veluwe

Een tweede wolf heeft zich definitief gevestigd op de Veluwe.

Het gaat om het vrouwelijke exemplaar met code ‘GW960f’ waarvan al langere tijd keutels gevonden werden in het gebied. Dat blijkt uit het monitoringsonderzoek van Wageningen Environmental Research (WER) in opdracht van Faunafonds BIJ12.

Schapenhouders geteisterd door wolf

Door DNA-analyse hebben onderzoekers vast kunnen stellen dat de wolvin zich eind april, 6 maanden na de eerste waarneming, nog steeds op de Midden-Veluwe bevond. De periode van een half jaar is nodig om te spreken van een definitieve vestiging, waarmee wolvin GW960f als tweede wolf definitief gevestigd is. Wolvin GW998f vestigde zich reeds in februari dit jaar. Daarbij werd sinds eind januari ook een mannelijk exemplaar, GW893m, waargenomen. Onderzoek toont aan dat dit exemplaar sinds die tijd minstens 8 keer in het territorium van het vrouwelijke exemplaar is geweest.

Overzichtskaart met de aanwezigheid van wolven in Nederland in de periode van 1 februari tot 1 mei 2019. - Afbeelding: Wageningen Environmental Research
Overzichtskaart met de aanwezigheid van wolven in Nederland in de periode van 1 februari tot 1 mei 2019. - Afbeelding: Wageningen Environmental Research

BIJ12 meldt dat er dit jaar in 7 gevallen schapenhouders geteisterd zijn door een bezoek van een wolf. Volgens de data, laatste update op 28 mei dit jaar, waren er 5 aanvallen in Overijssel en 2 in Drenthe.

Zender bij wolvin Janka

In Duitsland is voor onderzoek een zender aangebracht bij wolvin Janka GW849f. In het Drentse Hooghalen werd bij gedode schapen DNA materiaal gevonden van Janka. Ecoloog Hugh Jansman van WUR betreurt dat de batterij van de zender na 2 dagen uitviel.

In de periode van 1 februari tot en met 1 mei dit jaar zijn er 6 wolven waargenomen in Nederland, waaronder 1 in Limburg.

Laatste reacties

 • johan.vandegraaf

  AFSCHIETEN VOOR ER PROBLEMEN VAN KOMEN !!

 • E-Link

  Laat Wageningen eens onderzoeken wie die 3 wolven gevangen heeft en vervolgens heeft losgelaten op de Veluwe. Ik geloof er niks van dat deze, alle 3, zelfstandig hier naar toe zijn gelopen.
  BIJ12 en andere wolvenclubs stonden zo te popelen dat wolven hier naar toe zouden komen. Het duurde ze allemaal veel te lang tot er 1 zei:"Kom we gaan ze halen!"

 • Jules Vismale

  En wat moet er precies gedaan worden tegen de wilde zwijnen die op de Veluwe zich nog sneller vermeerderen en daar problemen veroorzaken doordat ze akkers, moestuinen en sportvelden vernielen? Als de wolven nou een aantal van deze wilde varkens zouden doden en verslinden dan juichen veel mensen dat vast en zeker van harte toe!

 • el

  Double trouble !!

Of registreer je om te kunnen reageren.